featured

Pandemi Döneminde Beslenme Önerileri ile Sağlıklı Kalın!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Corona virüs salgının bir pandemi halini alması ile tüm dünyada kendini göstermesiyle ve buna bağlı olarak yasakların ortaya çıkmasıyla beraber herkes mutfağa daha yakın hale geldi. İşte, bu dönemlerde kilo almamak için  uymanız gereken Pandemi döneminde beslenme önerileri ve detayları!

Pandemi Döneminde Beslenme Önerileri ile Kilo Almayın!

Pandemi başladı başlayalı, bir de yasaklar gelince küçük büyük, kadın erkek demeden herkes kendini mutfaklara attı. Çok uzun yıllardan sonra pandemi haline gelen bir salgın ile karşı karşıya kalan insanlarda stres seviyesi de haliyle artış gösterdi. Birden gelişen yasaklar, her gün duyulan hasta, vaka ve ölüm haberleri, farkında olmadan herkesi etkisine altına aldı.

Stres altında kalan bünye, bazen ne yapacağını bilemez. Böyle durumlarda hormonlarımız kortizol seviyesini çok yukarı seviyelere çıkarabilir ve şekerimiz düşer. İşte bu da sürekli olarak yeme ihtiyacı doğurur. Corona salgını ile beraber insanlarda yaşanan da tam olarak bu oldu. Peki, böyle zamanlarda kilo vermek ve sağlıklı beslenme adına neler yapılabilir? Hangi şartlarda kilo almak önlenebilir? İşte, bu soruların yanıtları!

1 – Buzdolabınızı Sağlıklı Yiyecekler İle Doldurun

Buzdolabınızın ya da kuru yiyecek dolabınızın sağlıklı yiyecekler ile dolu olması kesinlikle ilk kural. Markete aç gittiğinizde gerekli gereksiz her şeyi almak isterseniz, bu yüzden alışveriş yapacağınız zaman tok olmaya özen gösterin.

Abur cubur diye tabir edilen sağlıksız yiyecekler, özellikle kan şekeriniz düştüğünde sizi kendilerine çekerler. Bu yüzden alışveriş esnasında ne kadar az abur cubur alır iseniz o kadar iyi. Canınız cips mi istiyor? Onun yerine patlamış mısır alın. Ya da gerçek patatesten fırında cips yapmayı öğrenin. Bu seçenekler hem sağlığınızı korur, hem de kilo almanıza engel olur.

2 – Ne Yemek Yapacağınıza Markete Gitmeden Önce Karar Verin

Her ne kadar insanlar pandemi geçmiş gibi davransalar da ne yazık ki salgın devam etmekte. Bu da evden daha az çıkmamız gerektiği anlamını taşır. Evden çıkmadan önce haftalık yemek planınızı yaparsanız, alacağınız şeyleri de buna göre ayarlarsınız. Böylece eliniz gereksiz şeylere gitmez, kendinizi tutmanız daha kolay olur. Haliyle bu da evde oturduğunuz süre boyunca daha sağlıklı beslenmenizi sağlar.

3 – Pandemi Döneminde Alışveriş Listenize Sadık Kalın

Ülke olarak oldukça zor bir dönemden geçtiğimiz şu günlerde alışveriş listenize sadık kalmak öncelikle kesenize yarar sağlayacaktır. Neticesinde parasızlık ya da dengesiz harcama da insanda stres yaratarak daha fazla yemesine sebep olabilir. Bu açıdan bakıldığında alışveriş listenize bağlı kalmanız hem cebe hem de sağlığınıza yarar sağlayacaktır.

4 – Çocuklarınızın Fikirlerini Alın

Bunun pandemi döneminde kilo almakla ne ilgisi var, dediğinizi duyar gibiyiz. Olmaz olur mu hiç? Her şeyden önce çocuklarınız da birer birey. Eğer haftalık yemek listenizi oluştururken onların da fikrini alırsanız size yardımcı olacaklardır. Onlarla yaptığınız bu faaliyet siz farkında bile olmadan stres seviyenizi düşürecek ve çok yemenizi engelleyecektir. Hem çocuklarınızın mutlu olması da cabası!

5 – Kendinizin Farkında Olun

Pandemi sürecinde hepimiz psikolojik olarak zor zamanlar yaşıyoruz. Corona virüs hemen hemen herkesi psikolojik yönden etkisi altına almış durumda. Daha önce böyle bir olayla karşılaşmamış olmamızın sonucu elbette ki farklı şekillerde ortaya çıkabiliyor.

Şimdi elinize bir defter alın ve her gün ne yiyorsanız not alın. Bir haftanın sonunda notlarınıza bakın ve sağlıklı beslenip beslenmediğinizi düşünün. Bu yöntemi devam ettirirseniz bir süre sonra hangi anlarda sağlıksız beslendiğinizi de bulabilir, böylece kendinize beslenme konusunda daha sağlıklı bir yol çizebilirsiniz. Neye stres yaptığınızda neleri yediğinizi bulursanız işiniz çok daha kolay olacaktır.  

6 – Bağışıklığınızı Güçlendirin

Covid-19 salgını ortaya çıkınca herkes bağışıklık sistemini güçlendirmek adına büyük tavsiyelerde bulunan destek ürünleri kullanmaya başladılar. Ancak unutmayın ki bağışıklık sistemini bir anda güçlendiren bir yöntem yok. Hal böyle olunca sizin yapmanız gereken şey dengeli beslenmek. Her gün protein, lif ve vitaminlerden oluşan bir menü hazırlamanız kendinize vereceğiniz en büyük hediye olur. Böylece kolayca hasta olmaz ve zaman içerisinde bağışıklık sisteminizi doğal yollarla güçlendirebilirsiniz.

7 – D Vitaminini Eksik Etmeyin

D vitamini özellikle pandemi sürecinde önemi daha da kanıtlanmış bir vitamin. Çünkü D vitamini eksikliği insan vücudunu enfeksiyonlara daha açık hale getiriyor. Üstelik kilo vermeyi de zorlaştırıyor. Bu yüzden oldukça önemli olan bu vitamini gerek dışarıdan destek ile, gerekse yeşil yapraklı sebzeler aracılığı ile almayı ihmal etmeyin.

Coronavirüs Teşhisi Konulan Kişiler Nasıl Beslenmeli?

Coronavirüs, hepimizin yakalanmaktan korktuğu bir hastalık. Çünkü yapısı henüz tam olarak çözülebilmiş değil ve her gün hakkında yeni şeyler öğreniliyor. Bazı kişiler bu hastalığı basit semptomlar ile atlatırken kimileri de oldukça ağır geçiriyor.

Sağlıklı beslenmenin her türü Covid-19 teşhisi konanlar için de yararlıdır. Yukarıda bahsettiğimiz düzene uyan corona hastaları süreci belki de daha kolay atlatabilirler. Elbette ki bu sadece beslenme ile alakalı değil. Ancak eğer doğru beslenirseniz bağışıklık sisteminizi güçlendirerek vücudunuzun mikroplar ile baş etmesini daha kolay hale getirebilirsiniz.

Hükümetler Sağlıklı Beslenme Konusunda Neler Yapabilir?

YouTube video

İnsanları bilinçlendirmek ve önemli konularda kamu spotu yaratmak elbette ki hükümetlerin en önemli görevlerinden biridir. Pandemi sürecinde hükümetler ilk olarak sağlıklı beslenme ve buna bağlı olarak bağışıklık güçlendirme konusunda halkına kamu spotu yaratarak bilinçlendirme çalışmaları yapabilirler. Karantina sürecini evde geçiren koronalı hastalara her öğün sağlıklı yemekler gönderebilirler.

Akademisyenlerden Gıda ve Sağlık Bakanlıklarına Öneriler

Sağlık ve gıda tüketimi konusunda hem halka, hem de gıda endüstrisine açık ve koruyucu bilgiler verilmeli.Yeni bir kamu politikası oluşturulmalı. Covid-19 salgınında beslenme konusunda yeni iletişim kanalları kurularak halka bilgi akışı sağlanmalı.Sivil toplum kuruluşları sürece dahil edilecek şekilde, yeni gıda ve sağlık komiteleri kurulmalı.Sistematik yöntemler ile, sağlık konusunda sorunları olan ve maddi açıdan yetersiz olan kişilere doğru ve sağlıklı gıda sağlanmalı.

Koronavirüs pandemisi için doğru beslenme kurallarına uymak yalnızca hastalar için önemli değildir.  Doğru beslenme Önerileri ile daha sağlıklı bireyler haline gelerek koronaya karşı da gardınzı alabilirsiniz. Uzun süre yanlış beslenen kişilerin bağışıklık sistemleri de düştüğünden bu salgına yakalanmaları da daha kolay hale gelebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!