featured

Almanya Mühendis Alımı 2021 Şartları Nelerdir? Almanyada Çalışmak İçin Hangi Şartları Taşımak Gerekir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1 Mart 2020 tarihinde yeni aldığı bir karar ile Almanya Mühendis alımı ilanları, Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelere de açıldı ve bu kapsamda Almanyada çalışmak isteyen milyonlarca kişinin iş başvurusu değerlendirme sürecine dahil edildi. Nitelikli İşçi Göç Yasası olarak adlandırılan Almanya Hukuk Sistemindeki bu yeni düzenleme ile AB üyesi olmayan ülkelere, örneğin Türkiyede okuyup Almanyada çalışmak isteyen kişilere Almanya iş fırsatları yakalama şansı tanınmaktadır. Bu süreçte Almanya İŞÇİ ALIMI İŞKUR üzerinden yapılırken, yine söz konusu ülkede iş sahibi olmak için belirli şartların taşınıyor olması gerekmektedir.

Almanya Mühendis Alımı Süreci Nasıl İşliyor?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının işçi olarak en çok çalıştıkları ülkelerin başında Almanya gelmektedir. Her yıl binlerce Almanya is ilanları açılmakta ve çok büyük çoğunluğu yüksek okul olmak üzere çok sayıda beyaz yaka personel Almanya’da istihdam edilmektedir.

Yüksek lisans, doktora ya da doçentlik unvanları ile Almanya’ya yerleşen Türk vatandaşlar, uzun seneler boyunca Almanya’da yaşamakta ve kariyer hayatlarını bu ülke üzerinde planlamaktadır. Peki, Almanya iş ilanları kimlere açıktır? Hangi meslekler Almanyada çalışabilir? Başvuru şartları nelerdir? İşte, Almanya mühendis alımı 2021 koşulları ve işe alım süreçleri.

1 – Kimler Almanya İs İlanları Başvurusu Yapabilir?

Nitelikli İşçi Göç Yasası kapsamınca Almanyada çalışmak için başvuru şartlarının ilki bir alanda yetkin olması ya da lisans eğitimini tamamlamış olması gerekmektedir. Yani, Almanyada çalışmak istiyorum diyen herkes bu iş ilanlarına başvuru yapma hakkına sahip değildir. Fakat her başvuranın üniversite mezunu olması da gerekmiyor. Teknik bir alanda yetkin olup, bunu ustalık belgesi gibi bir yetkinlik belgesi ile resmileştirebilen kişiler de Almanyada çalışmak için başvuru yapabilirler.

2 – Almanya İşçi Alımı 2021 Hangi Meslekler İçin Geçerlidir?

Almanyada iş sahibi olmak için belirlenmiş net bir meslek grubu bulunmamaktadır. Fakat Türkiyede okuyup Almanyada çalışmak isteyen binlerce mezunun ve iş grubunun bulunuyor olması, bazı meslek gruplarının ön plana çıkmasını zorunlu hale getirmiştir. Bunların başında mühendislik bölümleri, makine / sanayi bölümleri ile bilişim alanı gelmektedir. Özellikle bilişim sistemleri alanında yetkinlik belgesini sunabilen kişiler için dil ve mezuniyet şartlarında esneklikler yapılabilmektedir.

3 – Başvuru Sırasında Nitelikli İş Gücü Nasıl Belgeleniyor?

Almanya mühendis alımı sürecinde uluslar arası geçerli lisans diploması şartı koşulurken, sahip olunan teknik bir meslek için de Almanya mesleki eğitim kurumlarınca kabul edilen bir denklik belgesi şartı koşulmaktadır. Eğer Almanyada çalışmak istenen iş koluna yeterli olduğuna dair belgede ya da denklikte bir sorun varsa, Almanya’da verilecek yeterlilik programlarına dahil olma imkanı sağlanmaktadır.

4 – Almanca Dil Bilgisi Şart

Almanyada çalışmak 2018 yılından bu yana birçok prosedür ile kısıtlanırken, 1 Mart 2020 tarihinde çıkan yeni yasa ile Almanya mühendis alımı ve Almanya is ilanları kapsamında işçi alımlarında büyük bir artış yaşanmıştır.

Almanya mühendis alımı 2021 yılı için başvurmak isteyen kişilerin ise şimdiden Almanca çalışmaları önerilmektedir. Çünkü Almanyada çalışmak için başvuru şartlarından ikincisi en az A2 seviyesinde Almanca bilgisi olduğunu belgeleyebiliyor olmaktır. Eğer Almanyada çalışmak isteyen kişinin dil bilgisi eksikliği varsa, bu süreçte maddi kaygı yaşanmayacağının belgelenmesi koşulu ile 18 ay boyunca dil programına dahil olma şansı sunulmaktadır.

Ayrıca çalışılan firma ya da sektörde geçerli dil İngilizce ise, gitmeden önce İngilizce öğrenmek ya da hali hazırda B1 seviyesinde İngilizce biliyor olmak ve bunu belgeleyebiliyor olmak iş ilanlarına başvuru yapmak için yeterli olacaktır.

5 – Almanya IŞÇI ALIMI IŞKUR Üzerinden Yapılıyor

Beyaz yaka ya da mavi yaka fark etmeksizin Almanyada IŞÇI ALIMI IŞKUR üzerinden yapılmaktadır. OBM Almanya işçi alımı sisteminden yapılan başvurularda Almanya mühendis alımı ya da işçi alımı için gerekli koşulların sağlanması önceliktir. Sistem üzerinden belge tarama ve yeterlilik tanımlama yöntemleri ile Nitelikli iş gücü kapsamında alınan vizelerde toplam 6 ay boyunca iş arama sürecine de müsaade edilmektedir.

Bu noktada yalnızca çalışma yeri belli olan değil, işe alım sürecinde başarılı olma ihtimali yüksek kişiler de vize alma şansına sahip olmaktadır. Bu kapsamda başvuru yapabilmenin tek şartı B1 seviyesinde Almanca bilgisi ve 6 aylık süreçte iş bulamama koşullarında maddi sorun yaşanmayacağına dair sunulabilecek belgedir.

6 – Almanya İşçi Alımı Meslekler Arasından Hangileri Daha Şanslı?

Almanyada çalışmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasından bazı meslek grupları, başvuru sürecinde diğerlerinden bir adım daha öndedir. Almanya işçi alımı 2020 hangi meslekler arasındaki değişimin en çok fark edildiği meslek grubu Bilişim Teknolojileri ( IT ) çalışanları ve teknisyenleridir. Bu alanda çalışan kişiler, sağlık çalışanlarından sonra en çok aranan kişilerdir.

Bu yarışta IT departmanını aşçı ve inşaat sektörü izlemektedir. Türkiye de dahil Hindistan, Vietnam ve Brezilya gibi birçok ülke vatandaşı Almanyada çalışmak için başvuru yapmakta ve bu meslek dallarındaki başvuruların büyük bir çoğunluğu kabul edilmektedir.

7 – Almanya İŞÇİ ALIMI Gerekli Evraklar Nelerdir?

Türkiye de dahil olmak üzer AB üyesi olmayan ülkelerden işçi alımları için bazı bilgi ve belge toplama süreçleri geçirilmektedir. Almanya İŞÇİ ALIMI gerekli Evraklar ve başvuru dokümanları, http://www.obm-turkiye.com adresinde yer alırken, başvurular yine aynı kayıt sisteminde yer alan başvuru formu ile işleme alınmaktadır. İşlemler İŞKUR üzerinden yapıldığı için nüfus cüzdanı, ikametgah ve adli sicil belgeleri de yine sistem üzerinden aktarılabilmektedir.

Dil becerisinin belgelendirilmesi ve eğitim / ustalık bilgilerinin de onaylanması için sahip olunan diploma, belge ve sınav sonuç kayıtları için sistem üzerinden tarama bölümleri oluşturulmuştur. Bu bölümlere, elektronik olarak eklenen belgeler başvuru sürecinde önemli rol oynamaktadır.

8 – Almanya Mühendis Alımı İçin Yaş Sınırı Nedir?

Almanyada çalışmak için başvuru yapacak olan kişilerin en az 20 en fazla 45 yaşında olmaları gerekmektedir. Bu kapsamda diğer şartlar uygun olsa dahi yaş sınırının altında ya da üstünde olmak, Almanyada çalışmak için yeterli değildir.

9 – Almanya İşçi Alımı Sonuçları Nereden Takip Edilir?

YouTube video

İşçi alımı ile Almanya mühendis alımı sonuçları başvuru sırasında kullanılan İŞKUR web sitesinden yapılmaktadır. OBM Almanya işçi alımı sayfasında yer alan sonuç bölümünde güncel işe alım süreci takip edilebilirken, yeni iş alımları da aynı sistem üzerinden sorgulanabilmektedir.

Almanya’daki iş gücü açığını kapatmak için yakın dönemde personel alımı yapılacak olması OBM Türkiye sayfasında yer alan Almanya İŞÇİ alımı başvurusu bölümünde büyük bir yoğunluğa neden oldu. 1 Mart 2020 ‘de yeni yasanın yürürlüğe girmesi ile yurt dışında çalışmak isteyen beyaz yaka ve mavi yaka personeller için umut vaad eden iş ilanları açılacak. Şimdi, gözler İŞKUR OBM sayfasında, Almanya’dan açılacak işçi alım ilanlarına çevrilmiş durumda.

2
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!