featured

Şanlıurfa Karahantepe | Göbeklitepe’den Daha Eski Bir Yerleşim Yeri mi Keşfedildi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Göbeklitepe’nin keşfinden sonra insanlık tarihine ilişkin bilinenler yeniden şekillenirken, bu keşif tüm dünya çapında çok büyük ilgi görmüştü. Şimdi ise Şanlıurfa Karahantepe ’de yapılan kazılar yepyeni bilgileri açığa çıkarıyor. Son olarak Karahantepe kazılarında ortaya çıkarılan Göbeklitepe benzeri sütun ve dikili taşlar küresel çapta heyecana neden oldu…

Şanlıurfa Karahantepe Muhtemelen Göbeklitepe’den Daha Eski Bir Yerleşim Yeri | Karahan Tepe Nerede

Şanlıurfa’ya yaklaşık 46 kilometre mesafede,  bulunan Karahantepe kazıları kapsamında, 2 yıldır süren arkeolojik kazılarda bugüne dek pek çok önemli bilgiye ulaşılmıştı. Yapılan kazılar sonucu elde edilen bulgulara göre Göbeklitepe ile çağdaş olduğu ortaya çıkan Şanlıurfa Karahantepe ’de şu ana kadar 250’den fazla dikilitaş tespit edilmişti. Ancak söz konusu kazı alanında yapılan çalışmalar genişledikçe gelen yeni haberler tüm dünya çapında büyük heyecan uyandırmaya devam ediyor. Konuya dair Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yaptığı

“ Karahantepe’de kesin teyidi almadık ancak muhtemelen Göbeklitepe’den daha da eski bir kazı merkezine ulaşmış olacağız”

açıklaması büyük ilgiye neden oldu.

1  – Karahantepe Kazısında Neolitik Döneme Ait Kalıntılar Bulundu

Şanlıurfa Karahantepe üzerinde keşfedilen Neolitik döneme ait olan kalıntılar üzerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen izin doğrultusunda kazı çalışmaları Profesör Doktor Necmi Karul başkanlığındaki ekip tarafından yürütülüyor. Kazı alanı üzerinde yapılan jeoradar çalışmalarında 250’yi aşkın dikilitaşın varlığı tespit edilirken şimdi bu yerleşim yerinin insanlık tarihini değiştiren Göbeklitepe’den daha eski olabileceği gündeme geldi.  

2 – Önemli Buluntu ve Heykeller Açığa Çıkarıldı

Bu yıl içerisinde Şanlıurfa Karahantepe kazılarında son derece önemli buluntular ele geçtiği ifade ediliyor. Yapılan kazılara başkanlık eden Prof. Dr. Necmi Karul’da, bu yıl yapılan kazılarda insan sembolizesini öne çıkaran buluntular, heykeller ve yeni yapılar keşfedildiğini belirtirken bu bilgiler ile etrafında gelişen ritüeller hakkında önümüzdeki günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklama yapılacağını dile getirdi.  

“Bir yerden geliyor, bir yerden çıkılıyor. Demek ki büyük etkinliklerin yapıldığı bir merkez şeklinde ve 250 tane sütun keşfettik şu ana kadar. 2021 içinde bunlarla ilgili çok detaylı programlar, bilgilendirme projeleri kazı başkanımızla birlikte yapacağız. Muhtemelen de dünyada tekrar ses getiren yeni bir keşfimiz olacak diye düşünüyorum” diye konuştu. … Muhtemelen kesin teyidini almadık bir yıllık çalışma daha var ama daha eski bir kazı merkezine ulaşmış olacağız. Bu 12 bin yıllık, öteki çok daha eski çıkacak. Muhtemelen Göbeklitepe ‘ den daha öncelikli bir yer haline gelecek. Yeni ilgi odağımız olacak” dedi. … Haliliye Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Kargalı Mahallesi’ndeki Karahantepe’nin Göbeklitepe’yle olan benzerliğinden dolayı çok mutlu olduklarını ifade eden Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, “Şanlıurfa kadim bir şehirdir. Sınırlarımızda yer alan Göbeklitepe’ye dünya tarihine ışık tutulmuştu. Burası dünyanın ilk tapınağı niteliğindeydi. Şimdi yine sınırlarımızda bulunan Karahantepe’deki kazı çalışmalarının heyecanını yaşıyoruz. Bakanımızı açıklamasının ardından bu bölgenin kapısının da dünyaya açılmasını memnuniyetle karşılıyoruz”

3 – Göbeklitepe Tek Değil

Göbeklitepe üzerinde yapılan keşifler ve arkeolojik kazı çalışmaları sonucu tüm insanlık tarihine yeniden şekil verebilecek bilgi ve bulgular ele geçirilmişti. Bu yapılan tespitlerde Göbeklitepe’nin Türkiye kadar tüm dünya açısından da çok önemli bir yer olmasını sağlamıştı.

Şanlıurfa Karahantepe’de yapılan bu yeni keşifler ile Göbeklitepe’nin tek olmadığı da ortaya çıkmış oldu. Karahantepe’de  de aynı Göbeklitepe’de keşfedildiği gibi her yapıda 12 taş, etrafta ve iki tane de merkezde olmak üzere bulunuyor.

YouTube video

Yapılan kazılarda meydana çıkarılan dikilitaşlardan bazılarının üzerinde tespit edilen yılan ve tilki gibi kabartma hayvan betimlemelerini dile getiren Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, bu kabartma hayvan betimlemelerinin Göbeklitepe’de ortaya çıkarılan sembolik dünya ile örtüştüğünü de ifade ediyor.

Yüzeyde bulunan dikilitaşlar ile rastlanılan çakmak taşı aletlere bakıldığında bu alanın da Göbeklitepe ile tamamıyla aynı kültürel süreci yansıttıklarını kaydeden Prof. Dr. Karul, bu kazıların Göbeklitepe’yi anlamak açısından da oldukça önemli olduğunun altını çiziyor.  

Bonus : Kült Yapılar Topluluğu Göbeklitepe Kazıları Devam Ediyor mu?

Şanlıurfa il merkezi’ne yaklaşık olarak 22 kilometre mesafede Örencik Köyü yakınlarında bulunan Göbeklitepe ise dünyanın şu ana kadar bilinen en eski kült yapılar topluluğu olarak kabul ediliyor. Yuvarlak planda dizilen dikili taşlar ile merkezde daha yüksek boydaki karşılıklı yerleştirilmiş dikili taşlar ile bu dikili taşların üzerindeki insan, el, kol, boğa, yaban ördeği, yılan, tilki, yaban domuzu ve akbaba gibi motifler ise bu alanın bir tapınak ve kült merkezi olarak kabul edilmesini sağlıyor.

YouTube video

Son olarak Karahantepe kazılarında elde edilen yeni bulgular ile dünyanın en eski yerleşim yeri olarak görülen Göbeklitepe’den daha eski bir yerleşim yeri ortaya çıkarılacak mı bunu da önümüzdeki günlerde göreceğiz.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!