featured

Kışın Kilo Almak Neden Bu Kadar Kolay Oluyor? İşte Kışın Kilo Almanıza Neden Olan Şeyler!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kışın kilo almak birçok kişinin yaşadığı ortak sorunlardan biridir. Kış aylarında kilo alma sürecinin bir türlü önüne geçilememesi durumunda “İnsanlar neden kış aylarında daha çok kilo alırlar?” gibi bazı sorular akıllara gelebilir. Akıllara takılan bu ve buna benzer sorunlar karşısında çözümler bulabileceğiniz yazımız sizlerle!

İnsanların yaşamları boyunca aldıkları fazla kiloların neredeyse % 100’ünün kış ve sonbahar mevsiminde aldıkları bilinmektedir. Sonbahar ve kış aylarında alınan kiloların, ilkbahar ve yaz mevsimlerinde verilmeye çalışılması kısır döngü haline gelmiştir. Kısır döngüye bir çözüm bulabildiğiniz zaman kilo problemini ortadan kaldırarak hem beden olarak hem de psikolojik olarak sağlıklı bir şekilde kalabilirsiniz.

İnsanlar Neden Kış Aylarında Kilo Alırlar?

Kışın kilo almak başlı başına bir sorun halini gelmiş durumdayken, bu kiloların sebebi merak söz konusu olmaktadır. İnsan biyolojik olarak soğuk kış mevsimi ile çetin bir mücadeleye girmektedir. Bundan dolayı organizma, kış döneminde havaların soğuması ve ortam sıcaklığının düşmesi, güneş ışınlarının kış döneminde azalmasıyla yağ biriktirme çabası içerisine girmektedir. Özellikle soğuk hava ile iç organlar arasında bir kalkan görevi gören deri altı ve iç organ çevresinde yağ dokuları kitlesini artırmaktadır.

Dikkat ettiğimizde yağlanma denilen sürecin oluştuğu bölgeler korumasız iç organların çevre bölgeleri olan göbek, yan karın, kalça ve göğüs gibi kısımlar olduğu görülmektedir. Kış mevsiminin bitmesine yakın havaların ısınmasıyla birlikte soğuk havaya karşı vücut koruması kendini hafifletmekte ve yağlanmayı azaltmaya yönelmektedir. Döngü böyle devam eder iken kış aylarında alınan kiloların kolay verilmediği bilinmektedir.

1-Kışın Kilo Almada; Genetik Yatkınlık

Kışın kilo almak, çok çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleşmedir. Genetik yatkınlık ise en önemli nedenler arasında yerini almaktadır. Hayvanlarda da insanlarda olduğu gibi kış aylarında biyolojik olarak kilo alma eğilimi göstermektedirler. Sebebi ise kış aylarının soğuk geçmesi nedeniyle organizmanın kendisini soğuk kış şartlarından korumak istemesidir.

İnsanlardaki kış dönemi kilo alınmasının bir diğer nedeni ise hayvanlarda görülen kış uykusu (hibernasyon) denilen olgunun insanlarda da görülmesidir. Lakin insanlardaki kış uykusu, diğer hayvanlardaki gibi uyuyarak olmamaktadır. Bunun yerine metabolizma hızı yavaşlar ve vücut daha az enerji tüketme eğilimine gitmektedir.

Bunun nedenleri de yukarıda anlattığımız gibi tarihsel ve atalarımızdan kalan kalıtımsal birtakım nedenlere dayanmaktadır. Mağaralarda yaşayan ilk insanlar besinlerini de doğadan karşılamak zorunda olduklarından dolayı avcılık ve toplayıcılık ile yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktaydılar. Doğal olarak kışın yiyecek bulmak bir hayli zor oluyordu. Bu nedenle vücut kıtlığa karşı metabolizma hızını düşürerek ve ihtiyaçtan fazla besin bulduğunda bunları yağ olarak depolayarak kendisini kötü günlere karşı hazırlıyordu.

 

Sanayileşme ve kitlesel gıda üretiminin bir gerçek olduğu günümüzde insanların büyük kısmının artık eskisi gibi açlık tehtidi yaşamadıklarını söylemek yanlış olmaz. Ama genetik miras olarak halen kış aylarında metabolizma hızının yavaşlaması halen devam etmektedir. Tabi üstüne son baharda iştahın artması da eklenince kilo almak kaçınılmaz hale geliyor.

2-Kışın Kilo Almada; Hormonel Değişiklikler

Kışın kilo almak çeşitleri sebeplere bağlanmıştı. Bunlardan biri de hormanlardır. Kış aylarına bağlı olarak beyinde meydana gelen hormonel değişiklikler kilo artışına neden olabilmektedir. Sinir hücreleri olan Nörötransmiterler de iştahın artmasına neden olmaktadır. Depresyonda ve uyku bozukluklarında, obeziteye neden olan durumlarda iştah açıklığı bir hayli fazla olmaktadır. Kış günlerindeki gün ışığı ihtiyacının yetersiz düzeyde karşılanmasından kaynaklı veya hiç karşılanamaması durumunda ortaya çıkabilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!