featured

Paris Orsay Müzesi : Fransa Gezilecek Yerler Listesinin Vazgeçilmezi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Orsay Müzesi ile ün salmış bir şehir olan Paris, bir anlamda dünyada sanatın da başkenti olarak kabul ediliyor. Fransa ve Paris denildiğinde ilk akla gelen müze elbette, belki de dünyanın en ünlü müzesi olarak kabul edilen Louvre Müzesi oluyor.

Ancak Paris’in bir diğer ünlü yapısı ise 1986 yılında açılışı yapılan ve çoğunlukla Fransız sanat ve sanatçılarına ev sahipliği yapan Orsay Müzesi (Musée d’Orsay) olarak dikkat çekiyor. Paris’te gezilecek yerler denildiğinde akla gelen önemli sanat merkezlerinden biri olan bu müzede inanılmaz eserlerin bulunduğunu da söylemeden geçmeyelim. 

Paris’in Gözbebeği Musée d’Orsay – Orsay Müzesi

Fransa gezilecek şehirler listesinin en önemli üyesi olan Paris’te Seine Nehri’nin sol yakasında, 1898 yılında inşa edilen ve eskiden gar binası olan ‘Gare d’Orléans’ isimli binanın, tren garı olarak hizmetine son verilmesi sonrası müzeye dönüştürülmesi ile 1986 yılında açılışı yapılan Orsay Müzesi, dünya üzerindeki en önemli sanat müzelerinden biri durumuna gelmiştir.

Paris Orsay Müzesi Mimarları Kimdir?

Birçok sanatsever için ise Orsay Müzesi, Paris’in gözbebeği ve dünyanın en önemli sanat merkezi konumundadır. Paris’in bu ünlü tren garının bu önemli müzeye dönüştürülmesinde ise Fransız mimarlar Renaud Bardon, Jean-Paul Philippon ve Pierre Colboc ile İtalyan mimar Gae Aulenti görev almıştır.  

Orsay Müzesi Eserleri ile Fransız ve Avrupa Sanatının Ender Parçaları

Orsay Müzesinde, içlerinde daha çok ünlü ressamlar Van Gogh, Paul Gauguin, Monet, Renoir, Degas ve Cezanne gibi isimlere ait eserlerin de bulunduğu 1848 – 1914  arası Fransız ve Avrupa sanatına ait önemli yapıtlar sergileniyor. Bu ünlü tablolar kadar müze içerisinde ziyaretçileri özellikle Fransız sanatına ait heykel, fotoğraf, mobilya, aksesuar ve sanat eserleri de bekliyor.

”Empresyonizm Sanat Akımının Merkezi” olarak nitelendirilen ünlü Orsay Müzesi, kolay gezilebilir dizaynı ile de sanatseverlerin gözdesi durumunda bulunuyor. Paris’in bu ünlü müzesini her yıl 3 milyondan fazla insan ziyaret ettiğini de belirtelim.  

Orsay Müzesi Turu ile Müzenin Bölümleri ve Ünlü Eserler

Bu müzeyi öne çıkaran hususlardan biri ise kalıcı sergiler kadar dikkat çeken dönemsel sergilerin de müzede sergilenmesi oluyor. Müze girişinde yer alan Museum Shop sonrasında müzenin daha çok heykel ağırlıklı olan ana holü ziyaretçileri karşılıyor.

1 – Orsay Müzesi Le Café Campana

Ana salondan sonra ise yan galeriler içerisinde çok sayıda farklı oda içinde birbirinden önemli sanat eserlerini görebilmek mümkün oluyor. Müzenin en üst katında ise dillere destan ‘Empresyonistler Galerisi’ yer alıyor. Ayrıca bu özel müzenin ikinci katında bir restoran ile beşinci katında ‘Le Café Campana’ isimli bir kafe ziyaretçileri ağırlıyor.

2 – Kaplumbağa Terbiyecisi

YouTube video

Yine önemle belirtelim ki, ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ adlı tablosu ile çok tanınan ülkemizin önemli ressamlarından Osman Hamdi Bey’in ‘Şehzade Türbesinde Derviş’ isimli bir tablosu da Orsay Müzesinde bulunuyor.

3 – Müze Giriş Koşulları

Toplu taşıma ve metro ile kolaylıkla ulaşılabilen Orsay Müzesini, 18 yaş altındaki herkes ile 18-25 yaş arası Avrupa Birliği vatandaşları veya AB oturum kartı olanlar ücretsiz olarak gezebiliyorlar.

4 – Müzenin Diğer Önemli Eserleri

Vincent Van Gogh’un en ünlü eserlerinden biri olan La Nuite Etoilee (Yıldızlı Gece) isimli tablosu, Fransız ressam Édouard Manet’in Olympia isimli tablosu, Edgar Degas’ın Bale Sınıfı isimli tablosu ve Van Gogh ile aynı dönemde yaşayan ve Art-İzlenimcilik akımının başlatanlarından biri olan Paul Gauguin’e ait La Belle Angele (Güzel Melek) isimli tablosunun da yer aldığı Paris Orsay Müzesi, ruhunu sanatla doyurmak isteyenlerin en gözde tercihlerinden biri konumunda bulunuyor.

https://www.youtube.com/watch?v=tzuULQuUeTM

Fransa’da bulunan Fransa Louvre Müzesi  ve diğer tüm sanat merkezlerini öğrenmek için Kültür Sanat sayfamızı takip etmeyi unutmayın. Güney Fransa’da gezilecek yerler ve aynı zamanda Kuzey Fransa’da gezilecek yerler noktasında keşfedebileceğiniz birbirinden güzel eserleri bir arada bulacağınız Orsay Müzesi gezi rehberi ile Fransa’nın doğal güzellikleri ile bir arada bulunma şansını bulursunuz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!