featured

En Çok Kahve Tüketen Ülkeler Listesi | En Çok Kahve Üreten Ülkeler Hangisi, Dünyada Kahve Kültürleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En çok kahve tüketen ülkeler listesi, aslında dünyadaki kahve kültürünün nasıl olduğunu gözler önüne seriyor. Yaklaşık 500 yıllık bir geçmişi olduğu bilinen kahve yorulduğumuzda, keyif yapmak istediğimizde, dostlarımız ya da sevdiklerimizle buluştuğumuzda adeta vazgeçilmezimiz konumunda.

Dünyada Kahve Kültürleri, En Çok Kahve Tüketen Ülkeler  

Son yıllarda kahve inanılmaz bir kültür haline geldi. İnsanlar şimdilerle sabaha güzel ayılabilmek, keyif yapabilmek, hayatı dolu dolu yaşayabilmek için hayatında kahveye yer veriyor. Hal böyle olunca günden güne ülkemizde ve dünyada kahve kültürleri açığa çıkıyor.

1- Kişi Başına En Çok Kahve Tüketen Ülke : Finlandiya

Kişi başına en çok kahve tüketen ülke olarak ilk sırayı Finlandiya alıyor. Finli vatandaşlar günde ortalama 7-8 fincan kahve tüketebiliyor. Ancak bu oran kimi zaman günlük 30 fincana kadar çıkabiliyor. En çok kahve tüketen ülkeler arasında Finlandiya’nın ilk sırada olmasının kış aylarının fazla olmasına bağlanıyor. Bu ülkede -40 dereceye kadar ulaşan havalarda insanlar içini ve vücudunu ısıtabilmek için en çok kahvelere sarılıyor.

Ancak Finlandiya’da diğer ülkelerden oldukça farklı bir yaklaşım bulunuyor. Buradaki insanlar kahveyi Starbucks ya da zincir kafelerde tüketmek yerine, kendi evlerinde tüketmekten hoşlanıyor. Bu sebeple ülkede kahve satın almak yalnızca havaalanında mümkün olabiliyor. Ancak sokaklarda köşe başı yerlerde kahve satan birçok standın bulunduğunu da söylemek gerekiyor. 

En çok kahve tüketen ülke olan Finlandiya’da kahve içmek sosyal bir aktivite olarak görülüyor. Bu ülkeye geldiğinizde kimi ya da nereyi ziyaret ederseniz edin, sizlere mutlaka kahve ikramı yapılacaktır. Restoran ya da lokantalara girildiğinde de, yemek sonunda kahve ikramı yapılmaması kabalık olarak algılanır. Finlandiya’da kahve içerken yanında kek ya da tatlı ikramı yapılmaya özen gösterilir. 

Özellikle pulla adı verilen vanilya kremalı çörek, adeta kahvenin ayrılmaz parçasıdır. Bu bölgeyi ziyarete gitmişseniz, birçok alışveriş mağazasında özenle paketlenmiş kahve çeşitlerinin olduğunu görebilirsiniz. Yine kahvenin yanını şenlendiren birçok tatlı, kek ve çörekte özenli bir şekilde paketlenerek, satışa sunulur. Bu nedenle bölgeyi ziyaret eden turistlerin, sevdiklerine bu enfes lezzetteki kahveleri getirebilmesi mümkün olur.

Gelelim Finlandiya’nın kahve kültürüne. Kahvesi ünlü olan ülkeler arasında olan Finlandiya en çok ‘’Kaffeost’’ çeşidi ile tanınıyor. Kahveye peynir katılarak elde edilen bu lezzet, tahmin edilenin aksine bambaşka bir damak tadını sizlere sunuyor. Bu kahvenin yapılabilmesi için peynirler öncelikle küp küp doğranıyor. Bundan sonra ise altta kalacak şekillde yerleştiriliyor. Peynir aromalı kahvesini içen kişiler, daha sonra peynirleri de yiyecek muhteşem bir tadı deneyimlemiş oluyor.

2- En İlginç Kahve Kültürüne Sahip Ülke Norveç…

En çok kahve tüketen ülkeler arasında gösterilebilecek Norveç’te günde neredeyse kişi başına 10 gr kahve tüketiliyor. Oldukça soğuk bir iklimi bulunan Norveç’te insanlar içini ısıtacak bir lezzet olarak kahveyi tercih etmiş. Norveç’te kahveler renk renk sokaklarda yer alan zincir kafelerin tamamında içilebiliyor. Ülkenin oldukça farklı bir kahve kültürü bulunuyor. Örneğin Norveçliler kahvenin içerisine salam dilimleri yerleştirerek, farklı bir lezzet hazırlayabiliyor. Norveç’in en ilginç sayılabilecek kahvesi ise bozuk paralı olanı! 

Dünyanın en çok kahve tüketen ülkeler listesinde 2. Sırada bulunan Norveç’te bozuk paralı kahveye ‘’Karsk’’ adı veriliyor. İlk olarak kahve bardağının en alt tabanına bozuk para yerleştiriliyor. Sonrasında ise bardaktaki para tamamen kaybolana dek, kahve ekleniyor. Para görünür olunca, kahveye likör eklenerek farklı bir lezzet oluşturuluyor. Norveçliler bu sıra dışı lezzete, epey para harcıyor.

3- En Çok Kahve Tüketen Ülkeler 2021 Listesinin 3. Hollanda! 

En çok kahve tüketen ülkeler 2021 yılı listesinin 3.sü ise Hollanda! Yumuşak içimli ve bol sütlü kahveleri ile ünlü Hollanda’da aslında iklim koşulları çok sert değil. Bu nedenle ülkenin daha çok keyif amaçlı olarak kahveyi tükettiklerini söyleyebilmek mümkün. Acı kahveler yerine daha lezzetli kahvelere yönelen Hollanda, bu yönü ile en çok kahve tüketen ülkeler arasına girebilmeyi başarmış. 

Üstelik Hollanda’da içilen kahvenin yanında mutlaka lezzetli tatlılar ya da atıştırmalıklar sunuluyor. Durum böyle olunca kahve içmek adeta bir zevk haline geliyor. Ülkenin en beğenilen en lezzetli kahve çeşidi ise, ‘’ Koffie Verkeed’’. Türkçe’ye çevrildiğinde yanlış kahve olarak adlandırılan bu lezzet, yoğun süt içeriğine sahip olması sebebiyle damakta daha çok kahveli süt gibi bir tat bırakıyor.

4- En Çok Kahve Üreten Ülke: Vietnam 

Dünyada kahve üretimi 1.olan ülke hangisidir? Bu sorunun yanıtı Vietnam olarak öne çıkıyor. En çok kahveyi üreten Vietnam ayrıca en çok kahve tüketen ülkeler listesinde de kendisine yer buluyor. Vietnam’da genellikle kahve günün güzel başlaması için bir araç konumundadır. Bu nedenle halk hemen her sabah kahve içerek, enerjik bir uyanma amaçlar. Ülkede birçok kahve zinciri bulunduğu için eşi benzeri olmayan kahve lezzetlerini burada deneyimleyebilmek ayrıca bir keyif olacaktır.

Vietnam’ın en çok bilinen kahve çeşidi ise elbette ki ‘’Ca Phe Trung’’. Birçok ülkenin kahve kültürleri açısından deneyimlenen bu lezzetin içinde sıra dışı bir besin, yumurta bulunuyor. Yumurta çırpıldıktan sonra kahve içerisine ekleniyor. Sonrasında ise süt reçeli eklenerek lezzetlendiriliyor. Tahmin edilenin aksine bu kahve yoğun karamel tadının alındığı oldukça keyifli bir lezzete dönüşüyor.

5- 100 Yılı Aşkın Bir Kültürün Sahibi Etiyopya… 

100 yılı aşkın süredir en çok kahve tüketen ülkeler listesinde kendisine yer bulan Etiyopya’nın kahve lezzetleri oldukça sert. Daha çok yoğun kahve tadı almaktan hoşlanan Etiyopyalılar, bu nedenle sek kahve tüketmekten oldukça hoşlanıyor. Kahve üretimi sektöründe yaklaşık 15 milyon çalışanı bulunan ülkenin en önemli lezzeti ise ‘’Buna’’. İbikli bir kabın içerisine konulan kahve odun ateşinde pişirildiği için inanılmaz lezzetli oluyor. Küçük fincanlarda sunulan kahvenin yanına ise, yoğun çikolata tadı alabileceğiniz eşsiz muffin kekler konuluyor.

6- Almanya’da Kahve Kültürü, Benzersiz Deneyimler Sunuyor! 

Almanya’da kahve kültürü bir hayli gelişmiştir. En çok kahve tüketen ülkeler arasında gösterilen bu ülkede insanlar Pazar günü öğlen saatlerini asla kahvesiz geçirmez. Almanya’da kahve sevdikleriniz ile bir araya gelebilmek için en önemli nedendir. Kek ve pastalardan oluşturulmuş, nefis atıştırmalıklar kahve ile lezzetlendirilerek meşhur 5 çayları yapılır. Almanya ile özdeşleştirilmiş en önemli lezzet ise ‘’Pharisaer’’dir. Kahve ve alkol ikisinin lezzetli buluşması Pharisaer’de çırpılmış krema, filtre kahve ve kahve rom bulunuyor. 

7- Meşhur Kahveleri ile Ünlü İtalya… 

En çok kahve tüketen ülkeler içerisinde gösterilebilecek İtalya oldukça lezzetli kahvelere ev sahipliği yapıyor. Ülkede kahve sabah, öğlen ve akşam mutlaka tüketilen bir üründür. Ancak daha çok yumuşak kahveler tüketildiği için insanların sağlığı da bu durumdan rahatsız etkilenmeyecektir. 

İtalya’nın en meşhur kahvesi Cappuccino ve Ekspresso’dur. Özellikle sert bir içecek olan Ekspresso’nun yumuşatılması için limon dilimleri konulabilir. Yaz aylarında ise ‘’Affagato’’ ülkenin en vazgeçilmez lezzetidir. Dondurma, Ekspresso ve kahve ile hazırlanan bu lezzet serinletici özelliği ile mükemmel bir kahve deneyimi yaşatabilecektir.

8- Zevklerine Düşkün İspanyalıların Kahve Kültürü

Kahvesi ile ünlü olan ülkeler arasında gösterilebilecek İspanya daha çok alkol tadının yoğun olduğu lezzette kahvelere yer veriyor. Ülkede solo kahve çeşitleri süt içermezken, nubenin kahve türleri ise daha çok yoğun süt lezzetine sahiptir. Eğlencesine oldukça düşkün İspanyalılar, günün her anında ‘’Cafe Crajilo’’ içmekten büyüj keyif alır. Kahve rom, konyak ve viski ile elde edilen bu lezzetin, patenti de İspanya’ya aittir.

9- Yoğun Kahve Lezzetlerinin Başkenti Küba… 

En çok kahve tüketen ülkeler listesinde yer verebileceğimiz Küba, özellikle acımtırak kahveleri ile ünlü bir bölge. Sert kahvelerden hoşlanan Kübalılar keyifli sohbetler ve buluşmalar sırasında kahve tüketmekten büyük keyif alıyor. Sütlü kahveler tüketmekten çok hoşlanmayan Kübalılar, kahveyi daha çok şeker ile yumuşatmayı tercih ediyor. Bu noktada yoğun şeker ve kahve tadı alabileceğiniz, ‘’Cafe Rubano’’ bugün birçok ülkede içilen kahve lezzetleri arasında yer alıyor.

10- En Çok Çay Tüketen Ülke İrlanda! 

En çok çay tüketen ülke denildiğinde elbette ki akıllara ilk olarak İrlanda geliyor. Ancak bu yönünün yanı sıra İrlanda en çok kahve tüketen ülkeler listesinde de ilk 10’da gösteriliyor. Ülkenin en meşhur kahvesi olan ‘’İrish Coffee’’ kahve, krema, şeker ve viski karışımından yapılıyor. Bu karışım hem lezzetli oluşu hem de kış aylarında içi ısıtan etkisi sebebiyle fazlasıyla tüketiliyor.

11- Fransa Kahve Kültürü ile Damak Çatlatıyor!

Fransa kahve kültürü ağırlıklı olarak sert kahvelerden oluşuyor. Ülke en çok kahve tüketen ülkeler listesinde son sıralarda yer alsa da daha çok yoğun, şekersiz tatlardan hoşlanmaları ile oldukça dikkat çekiyor. Fransa’da yapılan Ekspresso robos kahve çekirdekleri kullanılarak elde edilirken, yanında yumuşak içimli herhangi bir ürün kullanılmaması ülkenin kahve kültürünü ortaya koyuyor. Ancak Fransa’da zincir kahve mağazalarına gidildiğinde sert kahvelerin yanında birbirinden lezzetli tatlı sunumları yapılarak, bu dakikalar daha keyifli bir hale getiriliyor.

12- Dünyanın En İyi Kahvesini Üreten Kolombiya…

Dünyanın en iyi kahvesi üretilen Kolombiya’da, lezzetli kahvelerinin tamamını diğer ülkelere ihraç ediyor. Geleneksel kahve üretimi yapan Kolombiya’nın özellikle çok lezzetli kahve çekirdeklerini barındırması onu ön plana çıkaran detay oluyor. Yoğun kahve üretimi yapan Kolombiya, ayrıca en çok kahve tüketen ülkeler listesinde de kendine yer buluyor. Oldukça sert bir kahve kültürü bulunan ülkenin en çok sevilen kahvesi ise ‘’Juan Valdez’’. Diğer kahve türlerine göre daha yumuşak içimli olan bu kahve oldukça ilginç bir sunum şekli olan kahve çekirdekleri ile sunuluyor.

13- Americano ile Rakiplerinden Sıyrılan ABD Kahve Kültürü 

Amerika tarafından patenti alınmış olan Americano, ülkenin en önemli kahve kültürünü oluşturuyor. Ekspresso’nun inceltilmiş hali olarak gösterilen Americano oldukça sert bir kahve türü. Ancak Amerikalılar bu sert kahveyi farklı aromalar ve kremalarla lezzetli ve çekici bir hale getirebiliyor. Özellikle dünyanın kahve konusunda nabzını tutan Starbucks’ın ABD menşeili olması da en çok kahve tüketen ülkeler arasında yer aldığını açıkça gösteriyor.

14- Baharatlardan Oluşan Kahve Kültürü ile Öne Çıkan : Fas 

En çok kahve tüketen ülkeler arasında gösterebileceğimiz Fas, oldukça ilginç kahveler tasarlaması ile de dikkat çekiyor. Aromatik baharatları kullanarak elde edilen en ilginç kahvelerden bir tanesi ise, ‘’Cafe Des Epices’’ olarak biliniyor. Zencefil, tarçın, kakule, hindistan cevizi, karanfil ve karabiber içeren bu kahve tahmin edilenin aksine damakta benzersiz bir tat bırakıyor. Bu nedenle Fas bölgesine gelenlerin mutlaka ama mutlaka bu lezzeti deneyimlemesi öneriliyor.

15- Türkiye Kahve Tüketimi İstatistikleri 

Tüm ülkelerden bahsedilmişse, Türkiye’den bahsetmemek olmaz. Türkiye kahve tüketimi istatistikleri 2020 verileri itibariyle yıllık kişi başı 1.5 kilogramı aştı. Ülkemiz henüz en çok kahve tüketen ülkeler arasında ilk sıralarda yer bulamasa da kahve tüketiminin günden güne arttığı bilinen bir gerçek. Özellikle Türk kahvesi en popüler kahve çeşidi olarak ortaya çıkıyor.

Yine ülkemizde diğer pek çok ülkeden farklı olarak kahve ocakta, kumda ve közde pişiriliyor. Genelde yumuşak içimli kahveleri tercih eden ülkemiz kahveyi yumuşatmak amacıyla şeker, damla sakızı, süt ya da buz gibi farklı aromalar kullanma ihtiyacı duyabiliyor. Türkiye’de kahve içme sohbet- muhabbet ortamlarında içilirken, sonrasında bakılan fal ise bu dakikaların eğlenceli bir sürece dönüşmesini sağlıyor. 

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!