featured

Sağlıklı İlişki Nedir | Sağlıklı Bir İlişki Nasıl Olmalı? Uzun İlişki İçin Tavsiyeler…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlıklı ilişki nedir? Partneriniz sizi gerçekten seviyor mu? Henüz yeni bir ilişkiye başladınız ve bu ilişkinin ömür boyu sevgiyle ilerlemesini istiyorsunuz… Zaten yapılan araştırmalarda hep aynı ve benzer sonuçları ortaya koyuyor. Bu araştırmalara göre sağlıklı bir ilişkiye sahip olmak fiziksel ve psikolojik açıdan sağlığınızı koruyabilmenizi ve birçok alanda başarılı olabilmenizi sağlıyor. Oysaki yanlış bir ilişkiyi ittirmeye çalışmak ne kadar yıkıcı ve yıpratıcı değil mi? Peki nasıl sağlıklı bir ilişki yürütebilirsiniz? İşte bu konuda size verebileceğimiz altın öneriler…

Sağlıklı İlişki Nedir? Sağlıklı İlişki Nasıl Olur?

Sağlıklı ilişki nedir? Sağlıklı ilişki nasıl olur? Aslında sanılanın aksine sağlıklı bir ilişkinin tanımı için sayfalar dolusu bilgi paylaşmaya gerek yok. Sağlıklı ilişki birbirine bağlı olan iki insanın; sevgi, saygı, güven çerçevesinde, eşit hak ve sorumluluklarla hayatı paylaşması şeklinde tanımlanabilir.

Sağlıklı ilişkide çiftler birbiri için zaman yaratır, birbirini daima sever, sayar ve kollar. Bu tanımı içerisinde barındırmayan bir sevginin sağlıklı ilişki olarak tanımlanabilmesi mümkün olamayacaktır. Sağlıklı ilişki sürdürebilmek kesinlikle tek taraflı değil, iki tarafında fedakarlığı ve çabasıyla mümkün olabilecektir.

1- Bir İlişkide Ne Olmalı? Çiftler Doğru Zamanda, Doğru Üslupla Tartışmalı!

Bir ilişkide ne olmalı? Bir ilişkide çiftlerin doğru zamanda doğru üslupla tartışması oldukça önemli. Birbirinizi çok seviyor olmanız, hayatınız boyunca hiç tartışmayacağınız anlamına gelmez! Elbette ki birbirinden farklı duygu ve düşünceleri paylaşıyor olabilirsiniz. 

Herhangi bir davranış karşısında şaşırmış, üzülmüş, hayal kırıklığına uğramış olabilirsiniz. Hatta bu davranış onun sizi sevmediğini düşündürüyor da olabilir. Bu davranışları karşısında sessiz kalmakta, yüksek sesle bağırmakta doğru olmayan iki farklı davranış.

Sağlıklı ilişki yaşarken duygularınızı içine atmak yerine, partnerinizle bunu mutlaka konuşmalısınız. Ancak bunun elbette ki doğru bir zamanı var. Öfkenizi, huzursuzluğunuzu, gerginliğinizi yitirdiğinizde onu karşınıza alarak, doğru cümlelerle duygularınızı ifade etmeyi deneyebilirsiniz.

2- İlişkide Nelere Dikkat Etmeli? Sorunlarınızı ‘’Ben’’ Dili İle Konuşun

İlişkide nelere dikkat etmeli? İlişkide sorunların ben dili ile konuşulması oldukça önemli konular arasında yer alıyor. Sorunlarınızı dile getirirken, hırçın ve saldırgan olmaktan vazgeçmelisiniz.

Özellikle partneriniz sizin üzerinde olumsuz bir etki yarattığında, ‘’ben’’ dilini kullanmak aranızı yumuşatmaya yetebilir. Örneğin ona; ‘’bana bu yaptığının, beni değersiz hissettirdi’’ diyebilirsiniz. Sağlıklı ilişki esnasında doğru bir iletişim ve ben dili daima ilişkiniz üzerinde yapıcı bir etki yapacaktır.

3- Sağlıklı İlişkiler Nasıl Kurulur?

Sağlıklı ilişkiler nasıl kurulur? Bu sorunun en önemli yanıtlarından bir tanesi doğru eleştiri yapmak olacaktır. Partnerinizle herhangi bir şey yaşadığınızda, onu direkt olarak kişiliğini eleştirmeniz doğru bir adım olmayacaktır. Çünkü onun kişiliği değil, davranışları sizi incitebilir. Partnerinizin bazı davranışlarını olduğu gibi kabul etmek, onu değiştirmemeye çalışmak sağlıklı ilişkinin olmazsa olmazıdır.

4- Yürümeyen İlişki Yasaklar Çerçevesinde Devam Eder!

Yürümeyen ilişki, yasaklar çerçevesinde devam edecektir. Her sağlıklı ilişki sürdürülürken bireylerin kendine özel alanlarının bulunması gerekecektir. Yapışık ikizler gibi sürekli bir arada olmak, sürekli birbirinizin gölgesinde olmak belirli bir süre sonunda sıkılmalara ve bunalmalara yol açabilir. Bu nedenle aynı çatı altında ya da farklı yaşam alanlarında birbirinize saygı göstermeniz, hobilerinize ve ilgi alanlarınıza müdahale etmemeye özen göstermelisiniz.

5- Doğru İlişki İçin Birbirinizi Anlamak Önemli

Doğru ilişki için birbirinizi anlamak çok önemli bir konu! İlişkide birbirinizi anlamak için öncelikle birbirinizi dinlemek gerekiyor. Birbirinizi anlamaya çalışmadıkça ve dinlemedikçe sağlıklı ilişki süresi büyük ölçüde kısalacaktır. Büyük bir kısmımız kavga esnasında, birbirini dinlemek yerine ne cevap vereceğimizi düşünüyor. İşte bu ilişkinin seyrini, kötü bir yere çekmeye neden oluyor.

6- Yanlış İlişki Belirtileri: Sürekli Geçmişi Açmak

Her kavganızda sürekli geçmişi açmak, yanlış ilişki belirtileri arasında yer alıyor. Tartışıp çözüme kavuşturduğunuz sorunları artık kafanızda bitirmelisiniz. Herhangi bir kavga esnasında sürekli sürekli bu yaşadığınız tartışmaları açmanız, yapıcı bir davranış olmanın çok ötesinde yıkıcıdır. Hararetli, itici ve saygısız ithamlar ilişkinin ömrünü kısaltırken, gidişatının daha kötü bir yöne gitmesine neden olacaktır.

7- Sağlıklı İlişki İçin Sosyal Hayatınız Olsun, Bol Bol Hayal Kurun…

Sağlıklı ilişki için, her ikinizin de aktif bir sosyal hayatınızın bulunması gerekiyor. Özellikle ilişkilerde sosyal hayatın erkeklerde baskın olduğu, kadınların ise daha evcimen olduğu bilinmektedir. Kadınların zamanını evine, çocuklarına ya da benzeri kişilere adaması bilinçaltlarında birçok sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor. 

Buda kadının daha sorunlu bir ilişki yürütmesine neden olabiliyor. Bu nedenle çiftlerin çevresine, sevdiklerine, arkadaşlarına ayrı ayrı vakit ayırması gerekiyor. Pandemi döneminde ise sürekli olarak telefonla ya da görüntülü olarak konuşmak, daha sosyal ve stressiz bir yaşam sürmenizi sağlayacaktır. Ayrıca ilişkinizde bol bol hayal kurarak, ilişkinizin ilerleyen dönemlerde hangi boyutlara ulaşabileceğinizi düşünmekten birbirinizi alıkoymayın.

8- Sağlıklı İlişkide Cinsellik Göz Ardı Edilmemeli 

Sağlıklı ilişkide cinsellik konusu aslında konuşmaya çekinilen ancak önem verilmesi gereken bir konudur. Sağlıklı bir ilişkide cinsellik film izlemek, müzik dinlemek, şarkı söylemek, birbirine kahvaltı hazırlamak kadar sıradan bir konu olmalıdır. 

Çünkü cinsellik ilişkinin heyecanını, birbirine olan tutku ve sadakatini devam ettiren en önemli olgulardan biridir. Elbette ki cinselliğin sınırları, çiftler tarafından belirlenebilecek bir detaydır. Ama çiftlerin cinsellik mevzusuna da özen göstermesi sağlıklı ilişki için doğru bir nokta olacaktır.

9- Sağlıklı Bir İlişki İçin Hemen Her Ortamda Bakımlı Olmak Gerekiyor

Sağlıklı ilişki sürdürebilmek için hemen her ortamda bakımlı olunması gereklidir. Büyük bir kısmımız dışarı gezmelerinde giyime, kuşama büyük önem verirken evde kendimizi bırakıyoruz. Pijama esareti altında olmak ise, aslında göz ardı edilse de ilişkinin zedelenmesine neden olabiliyor. 

Çünkü bakımsızlık, artık karşınızdaki kişinin size ilgi duymamasına ve gözünün dışarı kaymasına bile sebep olabiliyor. Tüm bu nedenlerden dolayı kendinize çeki düzen vermeli, kilo almamaya gayret göstermeli, kiloluysanız diyet yapmalı, daima bakımlı ve güzel görünmeye dikkat etmelisiniz.

10- Bonus: Sağlıklı İlişki Testi Yapın!

İlişkinizin ne durumda olduğunu merak ediyor, ancak tek başınıza yorumlayamıyor musunuz? O zaman sağlıklı ilişki testi yapmayı deneyebilirsiniz. Bu testler, sizlere belirli başlı sorular sorarak, ilişkinizin ne boyutta olduğunu analiz edebilmenize yardımcı olur.

YouTube video

Bu sağlıklı ilişki testi sayesinde ilişkinizin devamlılığı var mı, yoksa büyük risk altında mı bunu öğrenebilirsiniz. Öğrendikten sonra ise ilişkinize dair gidişatınıza karar verebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!