featured

Empati Ne Demek? Empati Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Empati ne demek? Empati, günlük yaşantıda çok sık duyduğumuz terimlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde narsist ne demek gibi birbirinden farklı kavramlar ortaya atılırken, bu kavramlar sonrasında empatinin önemi giderek artıyor. Ancak oldukça popüler bir terim olan empati bazen yanlış anlamlara gelebilecek şekilde de kullanılabiliyor. Peki, empati aslında ne anlama gelir? Empati nasıl yapılır?

Empati Ne Demek? Empati Ne Anlama Gelir?

Empati nedir? Empati ne anlama gelir? İnsan ilişkilerini geliştirici bir yönü bulunan empati sözcüğünün kökeni, Latince’de içine ya da içinde gibi anlamlara gelen “em” öneki ile acı, duygu, algılama gibi anlamlara gelen “patheia” kelimesinin birleşiminden oluşturulmuştur. Empati, eşduyum sözcüğüyle de ifade edilir. 

En basit tanımı ile empati ne demek denildiğinde, başka birine ait duyguların ve içinde bulunduğu durumun bireyce anlaşılması ve içselleştirilmesi olarak tarif edilebilir. 

Bu duygunun doğru yönde kullanılması aileden başlayarak toplumun bütününe dek son derece pozitif katkı yapacak bir durumdur. Bu anlamda empati, bir bakıma duygudaşlık ifadesidir. 

Empati ne demek tanımından da anlaşılacağı üzere bir kişinin, kendisini karşısındaki bireyin yerine koymak suretiyle onun duygu ve düşüncelerini tam anlamıyla anlaması manasına gelir. Bu şekilde bir empati ile bir kişi, karşındaki insanın hangi olaya karşı ne hissettiğini doğru olarak anlar ve ne tepki vereceğini bilerek ona göre davranır.

Empati Ne Demek? Empati Ne İşe Yarar?

Empati ne demek? Empati kurabilmek ya da empati içine girebilmek, en net tarifiyle kendini başka birinin yerine koyabilme yeteneğine bağlıdır. Bu yetenek kişinin gelişimi ile birlikte güçlenmesine karşın, empatinin kökeni doğuma ve bebekliğe kadar dayanır. Bu açıdan bakıldığında diğer bir kişinin duygularını doğru olarak anlayabilme yeteneği, bebeklerde ve küçüklerde görülen taklit yeteneği ile de ilişkilidir. 

Yani empati, çok erken yaşlardan itibaren ortaya çıkan ve ilerleyen zaman ile gelişebilen bir yetenek olması sebebiyle, çocuğun yetiştirilme tarzı da empati gelişimine direk etki yapan ana faktörlerden biridir. Empati ne işe yarar? Empati yapabilmek için, kişiler arası algılama yeteneğinin arttırılması gerekir. 

Bunun için de öncelikle kişinin kendi duygularına yoğunlaşmasını sağlayarak, hangi durumlarda hangi duyguların hissedileceğini tam olarak anlayabilmesi gerekir. Doğru bir empati de kişi, kendisi ile diğer bireyler arasındaki benzerliklere odaklanır.

Empati yönü gelişmiş bir insan açık fikirlidir ve durumlara farklı perspektiflerden bakabilir. Çözüm amaçlı ve katı duygulardan uzak hareket etmek, çeşitli duygusal durumlarda farkındalığını arttırmak ve pozitif bir yaklaşım içerisinde olmak empati yapmayı kolaylaştırır.

Bu anlamda empati nedir ne işe yarar konusunda ana kurallar olarak karşımıza şu üç koşul çıkar;

Bireyin, kendisini karşısındaki insanın yerine koyabilmesi, durumlara ve olaylara onun bakış açısından yaklaşabilmesi,Karşısındaki insanın düşünce ve duygularını doğru bir şekilde anlayarak hissedebilmesi,Karşısındaki insanı anladığını, ona da doğru bir şekilde ifade edebilmesi.

 Empati Kurmak Nasıl Olur? Empati Kurmak Ne Gibi Yarar Sağlar? 

 Empati ne demek? Empati kurabilmek toplumun temeli olan aileden başlayarak her tür sosyal ilişkide çok büyük kolaylıklar sağlar. Empati sayesinde kişi karşısındaki insanı anladığını ve onu önemsediğini gösterebilir. Bu nedenle iletişim kolaylaşırken, yanlış anlaşılmalar ise önlenmiş olur. Kişiler arasında güven ve samimiyet ortamı kolay bir şekilde gelişebilir. 

Empati nasıl kurulur denildiğinde bunun oldukça kolay olduğu ve kişileri yormayacağı söylenebilecektir. Empati yaparak kişiler arasındaki problem ve sorunlar daha rahat bir şekilde ortaya konabilir ve bunlara daha hızlı ve çok daha kolay çözümler getirilebilir. 

Empati ile güçlü aile bağları kurulabilir, daha anlamlı, içten ve yakın arkadaşlıklar oluşturulabilir. Doğru ve samimi empati sayesinde sosyal ilişkilerde mutluluk, iş birliği ve refah artarken yanlış anlaşılmalar, sorunlar ve problemler ise azalır.

Empati Ne Demektir? Empatik Yaklaşımda Cinsiyet ve Yaş İlişkisi 

Empati ne demek? Cinsiyet ile empati arasındaki ilişkiye dair sürdürülen çalışma ve araştırmalar neticesinde kadınların, erkeklere oranla daha fazla ve daha yüksek seviyede empati kurabildikleri anlaşılmıştır. Bu anlamda kadınların erkeklere kıyasen daha kolay ve daha fazla empatik yaklaştıkları ortaya çıkmıştır. 

Yine yapılan araştırmalar göstermiştir ki genel olarak yaş ile empati arasında doğru orantılı bir ilişki bulunur. Yani yaş ilerledikçe bireyler, karşısındaki insanlarla daha iyi empati kurarlar ve karşısındaki insanları daha iyi anlayabilirler. 

Empati ne demek? Sonuç olarak, empati anlamı bakımından başkalarının duygularını, arzularını ve düşüncelerini kendimizinkileri empoze etmeden anlayabilmeyi ve bir anlamda onların içlerini okuyabilmeyi sağlar. Bu anlamda, diğer insanları dinlemek ve onlarla empati yapabilmek başarılı ve doğru ilişki kurma noktasında son derece önemli ve faydalı bir meziyettir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!