featured

Ecrimisil Davası Ne Demektir? Ecrimisil Davasının Koşulları Nelerdir? Ecrimisil Hesaplama

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ecrimisil davası diğer bir ifade ile “Haksız İşgal Tazminatı” vatandaşlar arasında sık karşılaşılabilen hukuki meseleler arasında yer alıyor. Gayrimenkul hukuku alanında haksız işgal tazminatı olarak da nitelendirilen ecrimisil ve buna ilişkin dava süreci merak edilen konular arasında bulunuyor.

Ecrimisil Davası Nedir | Ecrimisil Davasında İhtar Şartı | Ecrimisil Davası Nasıl Açılır?

YouTube video

İşte bu yazımızda, Ecrimisil ne demektir? Hukuki dayanağı nedir? Ecrimisil davası açabilmek için gereken koşullar nelerdir? Gibi soruları sizler için cevaplayacağız…

Ecrimisil Nedir? Ecrimisil Nasıl, Hangi Kanuna Göre Yazılır?

Haksız işgal tazminatı da denilen Ecrimisil davası; bir taşınmazın, üzerinde tasarruf etme hak ya da yetkisine sahip bulunmayan bir kişi veya kişiler tarafından ve sahibinin rızası dışında kullanılması sonucunda ortaya çıkan bir tazminat türüdür.

Ecrimisil davasına ilişkin yasal dayanak ise 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 995. Maddesinde yer alan düzenlemedir. Madde metninde genel çerçeve açısından aynen şu hükümlere yer verilmiştir:

İyiniyetli olmayan zilyet, geri vermekle yükümlü olduğu şeyi haksız alıkoymuş olması yüzünden hak sahibine verdiği zararlar ve elde ettiği veya elde etmeyi ihmal eylediği ürünler karşılığında tazminat ödemek zorundadır.

Ecrimisil Davasının Koşulları Nelerdir? Ecrimisil Ödeyen Kişi Hak Sahibi Olur mu?

Uygulamada çok karşılaşılan dava türleri içerisinde sayılan ecrimisil davası tazminatı istemine dair dava, belirli usul ve esas şartlarına bağlanmıştır. Bu koşullara daha yakından bakmak gerekirse;

1. Haksız İşgal Bulunmalıdır | Mirasçılar Arasında Ecrimisil Davası

Taşınmaz sahibi tarafından ecrimisil tazminatı talep edebilmesi için, öncelikle ecrimisile konu olan taşınmazın sahibinin rızasına aykırı şekilde, kötü niyetli bir kişice işgal edilmesi yani haksız işgal bulunması gerekmektedir.

Uygulamada sık karşılaşılan haksız işgal örnekleri arasında, kira süresi bitmesine karşın kiralanan taşınmazın kullanımına devam edilmesi, izinsiz olarak inşaat yapılması ya da herhangi bir taşınmazın izinsiz şekilde kullanımı gibi durumlar sayılabilir.

2. Haksız İşgalde Bulunan Kişi Kötü Niyetli Olmalıdır | Tarlada Ecrimisil

Ecrimisil davası tazminatının talep edilebilmesi için gereken bir diğer koşul ise haksız işgali gerçekleştiren kişinin kötü niyetli olmasıdır. Yine haksız işgalde bulunan kişinin bahse konu taşınmaz üzerinde tasarrufta bulunma konusunda hak ve yetkisinin de olmaması gereklidir.

3. Haksız İşgal Nedeniyle Bir Zarar Doğmuş Olması Gerekir | Mirasçılar Arasında Ecrimisil Davası Yargıtay Kararları

Haksız işgale konu eylemler neticesinde ecrimisil tazminatına konu edilebilecek bir zarar doğmuş olması gerekir. Bu kapsamdaki zararlar içerisinde taşınmazın kullanımına bağlı yıpranma zararları, kullanımı nedeniyle ortaya çıkan diğer zararlar ile taşınmaz sahibinin haksız işgal nedeniyle mahrum kaldığı muhtemel gelir ve kazançlar sayılabilir.

4. Ecrimisil Davası için Uygun İlliyet Bağının Bulunması Gereklidir

Ecrimisil davası tazminatının talep edilebilmesinin koşulları arasında ayrıca taşınmaz sahibinin ortaya çıkan zararı ile yapılan haksız kullanım arasında nedensellik yani illiyet bağı bulunması gerekir.

Ecrimisil Davası Ne Kadar Sürer? Ecrimisil Davalarında Zamanaşımı ve Görevli Mahkeme | 

Haksız işgal tazminatı yani ecrimisil talebine bağlı açılacak davalar, beş yıllık zamanaşımı süresine tabidirler ve ancak beş yıl geriye dönük olarak ecrimisil bedelleri talep edilebilir. Yani bu zamanaşımı süresi içerisinde ecrimisil tazminatına dair talepler ileri sürülmelidir.

Ecrimisil davaları, ecrimisile konu olan haksız işgalin önlenmesi yani bir diğer ifadeyle müdahalenin men’i davası ile birlikte açılabileceği gibi bağımsız olarak da açılabilir.Ecrimisil talebinde önce haksız işgalde bulunan kişiye, ecrimisil ihbarnamesi gönderilir. Bu ihbarnameye 30 gün içinde karşı tarafça itiraz edilebilir.Ecrimisil davalarına bakma ve karara bağlamada ise taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemeleri yetkili ve görevlidirler.Ecrimisil ya da haksız işgal tazminatına yönelik talep ve dava süreçlerinde sorun yaşanmaması adına, gayrimenkul hukuku konusunda uzman olan bir avukattan hukuki destek almak süreci hızlandırma ve başarılı netice alma konusunda fayda sağlayabilir.  

Hisseli Taşınmazda Ecrimisil | Ecrimisil Dava Dilekçesi | Hazine Arazisi Ecrimisil Bedeli

Ecrimisil davaları harici ihale kanunu ile ilgili dokuman arayanlar için Adalet.gov.dokuman adresine bakabilirsiniz. Davalar ve mahkemelerle alakalı daha detaylı bilgi de Adalet Bakanlığı resmi web sitesine başvuru yapılabilir. Haciz işlemleri konusu da ayrıca araştırılabilir. İhale davalarında haciz en merak edilen konular arasındadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!