Fatura Borcu Olan 65 Yaş Üstü Vatandaşların Doğalgazı Kesilmeyecek!

Fatura Borcu Olan 65 Yaş Üstü Vatandaşların Doğalgazı Kesilmeyecek!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapılan yeni düzenle ile birlikte artık fatura borcu olan 65 yaş üstü vatandaşların, gazilerin ve şehit ailelerinin doğalgazı kesilmeyecek!

Dünya genelinde artan enerji fiyatlarının ülkemize de yansıması neticesi doğalgaza yapılan fiyat artışları gündemde yer almaya devam ediyor. Bu konuda ülkemizde karar alma yetkisi bulunan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) çıkardığı bir yönetmelik ile yeni düzenlemeler getirdi. Peki, EPDK tarafından kabul edilen “Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği” neler getirecek? İşte, konuya dair tüm detaylar…

Fatura Borcu Olan Şehit Aileleri ile 65 Yaş Üstü Vatandaşların Doğalgazı Kesilmeyecek

Fatura borçları bulunsa da 65 yaş üstü olan tüketiciler, hayati risk nedeniyle cihaza bağlı yaşayanların bulundukları adresteki tüketiciler ile şehit ailesi ve muharip-malul gazi olan tüketicilerin doğalgazları üç ay boyunca kesilmeyecek. Yine sayılan bu tüketicilerin ödenmemiş faturaları da dört aya kadar taksitlendirilebilecek.

Dağıtım şirketleri, 65 yaş üstü ve engelli tüketicilerin, müşteri hizmet merkezleri ile çağrı merkezine erişimlerinin kolaylaştırılması için gerekli düzenlemeleri yapacaklar.

Fatura Borcu Olan 65 Yaş Üstü Vatandaşların Doğalgazı Kesilmeyecek!

Doğalgaz Fatura Borcuna 3 Taksit İmkanı!

Kabul edilen yönetmelik, esas anlamda tüketici haklarını güçlendirme, tüketicilere ödeme kolaylığı sağlama ve sonuç olarak müşteri hizmet kalitesinin arttırılmasını hedefliyor.

EPDK tarafından yapılan açıklamaya uyarınca, abone bağlantı bedelini taksitle ödemek isteyenlere, kredi kartına en az üç taksit imkanı sunulacak ve dilerse dağıtım şirketi taksit sayısını daha da artırabilecek. Ayrıca abone, güvence bedelini taksitle ödemek isterse, kendisine vade farkı olmaksızın en az altı eşit taksitle ödeme imkanı sunulacak.

Fatura Borcu Olan 65 Yaş Üstü Vatandaşların Doğalgazı Kesilmeyecek!

Doğalgaz Faturalarına İtirazlar İçin Yeni Düzenleme

Yönetmelik uyarınca, faturanın son ödeme gününe kadar olan “faturaya itiraz hakkı süresi” tüketiciler lehine tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl olarak uzatıldı.  

Yapılan doğalgaz fatura itirazlarında, itiraza konu olan dönemdeki elektrik ve de su faturaları dikkate alınarak fatura düzeltme yapılabilmesinin de önü açıldı.

Yine dağıtım şirketleri kendi internet siteleri üzerinde, tüketicilerin en az son üç yıla dair tüketim bilgilerini sorgulayabilecekleri bir sistem kuracaklar ve yine tüketicilerin tahmini fatura hesaplaması yapabilmelerini de sağlayacaklar.

Tüketiciye Kısa Mesajla Bilgi Verilecek

Tüketicilerin adreslerinde bulunmadığı durumlarda, dağıtım şirketi tarafından sayaçla yapılan işlemler ile ilgili olarak adrese bildirim kağıdı bırakılmasının yanı sıra tüketicinin sistemde kayıtlı olan telefonuna da kısa mesajla bilgi verilmesi zorunlu oldu.

Yine, tüketicilerin ödenmemiş tüketim miktarları, sayaç açma – kapama bedelinin üç katını geçmiyorsa doğalgazları kesilemeyecek. Ancak söz konusu fatura üç ay süre ile ödenmezse miktara bakılmaksızın doğalgaz kesilebilecek.

Fatura Borcu Olan 65 Yaş Üstü Vatandaşların Doğalgazı Kesilmeyecek!

Sayaç Okuma Sürelerine İlişkin Yeni Düzenleme

Dağıtım şirketleri, 15 Mayıs ile 15 Ekim arası dönem için konut ve ısınma amaçlı kullanım yapan tüketicilerin sayaç okumalarını, tüketiciyi bilgilendirmek koşulu ile iki ayda bir yapabilecekler.

Sayaç İlk okuma ile son okuma arasındaki okuma süresinin mevzuat ile belirlenen süreden daha kısa olması durumunda, faturanın ödenme süresi asgari yirmi beş gün olarak uygulanacak.  Sayaç ilk okuma ile son okuma arasındaki okuma süresinin mevzuat ile belirlenen sürenin üzerinde olması halinde ise, tüketim tutarına asgari iki eşit taksit yapılacak.

Yine doğalgaz bağlantı başvurusu yapan tüketiciler ile uzaktan iletişim araçları vasıtasıyla mesafeli sözleşme de yapabilecek.

Yakıcı cihaz (kombi) değişimlerinde ise, cihazın tipi, yerleşimi ya da kapasitesinde değişiklik olmaması durumunda proje tadilatı olmaksızın (yeniden proje çizim masrafı ödenmeksizin) yalnızca “Yakıcı cihaz değişim formu” doldurulmak suretiyle değişim yapılması da mümkün olacak.

İlginizi çekebilir: Doğalgaz Faturası Nasıl Düşer?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!