featured

Hacamat Nedir Nasıl Yapılır | Hacamat Faydaları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hacamat nedir nasıl yapılır uzun yıllardan beri merak ediliyor. Özellikle son yıllarda yaygınlaşan bir alternatif tıp uygulaması olan hacamat pek çok hastalığın tedavisinde ek olarak kullanılıyor. Peki, vücudun farklı yerlerine uygulanabilen ve pek çok hastalığa iyi gelen hacamat nedir nasıl yapılır?

Hacamat faydaları nelerdir? Hacamat hangi hastalıklara iyi gelir? Hacamat öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte, hacamat uygulaması ile ilgili merak edilen soruların cevaplandığı hacamat nedir nasıl yapılır yazımız sizlerle…

Hacamat Nedir ?

Hacamat nedir; vücutta ufak kesiler oluşturularak ve kupa kullanılarak vücudun farklı bölgelerine uygulanabilen bir alternatif tıp uygulamasıdır. Hacamat uygulaması, vücutta açılan ufak kesilerle negatif basınç oluşmasını ve kanın emilmesini sağlar.

Hacamat nedir nasıl yapılır diye araştırdığımızda, bu alternatif tıp uygulamasının oldukça köklü bir tarihe sahip olduğunu ve uzun yıllardan beri kullanıldığını görüyoruz. M.Ö çağlardan beri uygulanan bu işlem, vücuttaki pis kanın ve içeriğindeki toksik maddelerin dışarı atılmasını sağlar.

Hacamat Ne İşe Yarar ?

Hacamat nedir nasıl yapılır, ne işe yarar diye incelediğimizde, bu alternatif tıp uygulamasının birden fazla faydası olduğunu görüyoruz. Yaygın olarak kafa, sırt ve omuz bölgesine uygulanan bu işlem, vücudun doğal yollarla atamadığı toksinleri ve ağır metalleri dışarıya atmaya yaramaktadır.

Ayrıca zaman içinde kullanılan ilaçların ve de tüketilen hormonlu yiyeceklerin vücut içinde bıraktığı kalıntıların da temizlenmesinde hacamat uygulaması etkili olmaktadır. Bunlarla birlikte, vücut direncini artırmaya, ödemin atılmasına ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye de büyük etkisi vardır.

Hacamat Faydaları Nelerdir ?

Yüzyıllardan beridir sağlıklı yaşam için gerçekleştirilen hacamat uygulaması birçok sağlık sorununun çözümüne destek olmaktadır. Hacamat faydaları birden fazla sağlık sorununun çözümünde söz konusu olduğu için de geleneksel tıp uygulamaları arasına dahil edilmiştir. Bu bağlamda, geleneksel tıp uygulamaları birimi bulunan devlet hastanelerinde de hacamat uygulaması gerçekleştirilmektedir.

Kan dolaşımı üzerindeki olumlu etkileri kanıtlanan hacamat faydaları ise şunlar olarak sıralanabilir:

Vücutta oluşan enfeksiyonu giderirDamarların esnekliğini artırır, basur ve hemoroid oluşumunu engellerDamarları temizleyerek kolesterolü düşürürBağışıklık sistemini güçlendirirYorgunluğu giderir ve enerji verirSerotonin ve endorfin salgılamasını sağladığı için depresyonu giderirTravma sonrası stres oluşumunu azaltırAşırı sinirliliği ve anksiyeteyi giderirKulunç ağrılarını giderirKas ve eklem ağrılarına iyi gelirYüksek tansiyonun düşmesini sağlarKramp girmesini azaltır, önlerCildin oksijen almasını sağlarKan dolaşımını artırır ve ağrıların giderilmesini sağlarFelç hastalıklarına iyi gelirÜlser tedavisinde etkilidirYaraların iyileşmesine etki ederVaris tedavisinde destekleyicidirTıkalı damarları açar, damar tıkanıklığını giderirBel ağrısına iyi gelirÜreme sorunları ve kısırlık üzerinde etkilidirDikkat dağınıklığına iyi gelirKan üretimini artırırKan üretilmesinde görevli organların daha iyi çalışmasını sağlarRomatizmanın olumsuz etkilerini giderirÖdemin atılmasını sağlarKilo kontrolüne destek olurGut hastalığının önlenmesine etki ederGöz tansiyonu ve göz ağrısına olumlu etki ederOrganlardaki fonksiyon bozukluklarının giderilmesine etki ederProstat hastalığına iyi gelirBaş ağrısı ve migren tedavisinde etkilidirKadın hastalıkları tedavisinde yardımcıdırHormonları düzenlerSinüzit, zatürre, bronşit ve astım gibi hastalıklara iyi gelirAdet düzensizliğine iyi gelirMenopoz şikayetlerini giderirEgzamaya iyi gelirSindirim sistemi rahatsızlıkları üzerinde etkilidirOdaklanmayı ve analitik düşünmeyi sağlar ve hafızayı güçlendirirUyku düzensizliğinin ve sorunlarının giderilmesine yardımcı olurKronik hastalıkların tedavisinde destekleyicidirDiyabet hastalığının olumsuz etkilerini giderir

Hacamat Nasıl Yapılır ?

Görüldüğü üzere hacamat faydaları bir hayli fazla peki hacamat nedir nasıl yapılır? Cevabı en çok araştırılan sorulardan bir tanesi de bu… Ancak hacamat nedir nasıl yapılır açıklamadan önce belirtelim ki, bu sağlık uygulaması alanında uzman hekimlerce, klinik ortamlarda gerçekleştirilmelidir. Evde hacamat yapmak, ortamın hem steril olmamasından hem de kişilerin yetkin olmamasından oldukça tehlikelidir.

Hacamat nedir nasıl yapılır sorusuna da maddeler halinde şu şekilde cevap verilebilir:

Uygulama yapılacak bölgeye uygun olarak hasta yatırılır ya da oturtulurKesi yapılacak uygulama bölgesi, antiseptik solüsyonlarla temizlenirHacamat kupaları ya da hacamat vakumları ilgili bölgeye yerleştirilirHacamat bölgesinde 5 dakika kadar kupa ya da vakumlar uygulanır, toksik maddelerin cilt yüzeyine yaklaşması sağlanırUygulama bölgesinde kupa ya da vakum alınır ve neşter yardımıyla 1 mm’den derin, 5 mm’den uzun olmayacak şekilde, birbirine paralel olarak kesiler atılırHacamat kupası ya da vakumları bölgeye tekrar uygulanır ve kanın kupa içine dolması sağlanırKan rengi berraklaşana kadar uygulama tekrarlanırHacamat uygulaması bittikten sonra hacamat bölgesi yeniden antiseptik solüsyon ile temizlenir

Hacamat Ne Zaman Yapılmalı?

Hacamat uygulaması, yüzyıllardan beridir alternatif tıp olarak kullanılmaktadır ancak dinimizde de önemli bir yeri vardır. Çünkü Hz. Muhammed (SAV) tarafından da yapılması tavsiye edilmiştir. Dolayısı ile dini kriterlere göre yapılacak sünnet hacamatı için dikkat edilmesi gerekeler vardır ve bunun için hacamat takvimi baz alınmalıdır.

Hacamat nedir nasıl yapılır konusuna dini açıdan bakıldığında; sünnet hacamatı yalnızca ayın belirli günlerinde uygulanabilmektedir. Bilimsel olarak ele aldığımızda da; hacamat takvimi günleri, ayın çekim gücünün en yüksek olduğu günlere denk gelmektedir. Çünkü hacamat takvimine göre belirlenen hacamat günleri, tam dolunay sonrasını takip eden günlerdir. Bu bağlamda hacamat ne zaman yapılmalı sorusunun yanıtı da; hicri ayların 17-19 ve 21’inci günleridir.

Geleneksel tıp uygulamaları açısından tedavi edici olarak uygulanacak olan hacamat işleminin yapılması gereken herhangi bir gün yoktur. Hekimler tarafından uygun görülen herhangi günlerde hacamat işlemi yapılabilir. Hacamat takvimi yalnızca sünnet hacamatı yaptıracak olan kişiler içindir. Tıbbi ve dini hacamat nedir nasıl yapılır arasındaki tek fark; hacamat takvimidir.

Sünnet Hacamatı, Hacamat Takvimi ve Uyulması Gereken Kurallar

Geleneksel tıp uygulaması olarak yapılan hacamat ile sünnet hacamatı birbirinden zamanlama olarak farklıdır. Geleneksel tıp uygulaması olarak tedavi amacıyla her gün hacamat işlemi yapılabilir ancak sünnet hacamatı için hacamat takvimi baz alınarak sadece hacamat günlerinde işlem yapılır.

Hacamat takvimi baz alındığında, hacamat günleri hicri ayların 17-19 ve 21’inci günleridir. Ayrıca Hz. Muhammed’in belirttiği gibi; hacamat uygulaması çarşamba, cuma ve cumartesi dışında yapılmalıdır. Bununla birlikte kişilerin hacamat öncesi abdestli olması gereklidir.

Hacamat Zararları Nelerdir ?

Hacamat faydaları olan, sağlığa katkıda bulunan bir geleneksel tıp uygulamasıdır ancak kimi zaman hacamat zararları da söz konusu olabilmektedir. Özellikle yeterliliği olmayan ve hijyenik ortamlarda gerçekleştirilmediğinde hacamat zararları daha fazla söz konusu olabilir. Kısaca hacamat zararları ise şunlardır:

Bilgi ve deneyimi olmayan kişilerce uygulandığında cilt zarar görebilir, ciltte iz kalabilirHijyenik ortamlarda, steril aletlerle yapılmadığında kesi bölgesi enfeksiyon kapabilirHacamat işlemi sonrası uygulama bölgesinde morarma ve kızarma olabilir ancak birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçerTecrübesiz ve bilgisiz kişilerce uygulandığında derin kesiler açılabilir ve bu da sağlık sorunlarına neden olabilir

Kısacası; bilgili ve deneyimli kişilerce yapıldığında hacamat faydaları olan bir işlemdir. Bu sebeple hacamat zararları görülmemesi için ‘merdiven altı’ diye tabir edilen ortamlarda, uzman olmayan kişilere yaptırılmamalıdır.

Hacamat Kimlere Yapılmaz ?

Eğer hacamat nedir nasıl yapılır araştırıyorsanız, hacamat kimlere yapılmaz bilmelisiniz. Çünkü hacamat uygulaması, herkesin başvurabileceği bir alternatif tıp uygulaması değildir. Hacamat yaptırmaması gereken kişiler ise şunlardır:

Organ nakli yaptıranlarKanında pıhtılaşma sorunu olanlarDiyaliz hastalarıHemofili hastaları

Bu kişiler dışında, hacamat kimlere yapılmaz dendiğinde 60 yaş üstü kişiler de bu gruba dahil edilebilir. Eğer 60 yaş üstü olan kişi dinç, sağlıklı ve kuvvetli değilse ve daha önce hiç hacamat yaptırmadıysa en doğrusu; hacamat yaptırmamasıdır.

Ayrıca hacamat yapılacak bölgede egzama, yanık, varis, vitiligo, ben gibi cilt sorunları varsa bu cilt üzerine kesi atılmamalı ve hacamat yapılmamalıdır.

Kimler Hacamat Yaptırabilir ?

Kan pıhtılaşması sorunu olmayan, sağlık sorunları bulunan 60 yaş üstü olmayan, organ nakli geçmişi olmayan, hemofili ve diyaliz hastası olmayan kişiler hacamat yaptırabilir. Ancak kronik bir hastalığınız varsa ya da tedavi gördüğünüz bir hastalık söz konusuysa doktorunuza danışmadan hacamat yaptırmayınız.

Hacamat Nereye Yapılmaz ?

Hacamat bölgeleri olduğu gibi hacamat yapılmayan bölgeler de vardır. Ense çukuru ve bıngıldak, hacamat yapılmaması gereken yerlerdir. Bu yerlerden hacamat yapılması çeşitli nörolojik sorunlara neden olabilir.

Ayrıca kulak arkasından, kafanın arkasından ve de ense çukurunun altından da sık sık hacamat yaptırılmamalıdır. Bu durum çeşitli görme problemlerine neden olabilir.

Hacamat Hangi Hastalıklara İyi Gelir ?

Hacamat nedir nasıl yapılır sorusuna yanıt arayan internet kullanıcıları, hacamat hangi hastalıklara iyi gelir sorusunun cevabını da merak etmektedir. Hacamat pek çok sağlık sorununa takviye edici destek sağlar. Hacamat hangi hastalıklara iyi gelir sorusunun cevabı ise şunlar olarak sıralanabilir:

Kas iskelet sistemi ağrılarınaKireçlenme nedeniyle ortaya çıkan ağrılaraRomatizmal ağrılaraUyku düzensizliği ve uyku bozukluğunaMigren tipi baş ağrılarınaSindirim sistemi hastalıkları ve sorunlarınaSabah tutukluluğu gibi eklem kısıtlıklarınaDepresyon gibi psikolojik rahatsızlıklaraSebebi belli olmayan yorgunluk şikayetlerine

Hacamat Sonrası İz Kalır mı?

Hacamat yapmak için cildin yalnızca dermis ve epidermis tabakasına çok küçük kesiler atılmaktadır. Bu kesiler birkaç gün içinde tamamen kapanmaktadır ve iz kalmamaktadır. Eğer iz kalacağından endişe ediyorsanız, işlem sonrasında kesi bölgelerine kantaron yağı sürebilirsiniz.

Depresyon için Hacamat Yaptıranlar Nasıl Fayda Görür?

Hacamat nedir nasıl yapılır araştıran pek çok kişi, depresyon için hacamat yaptıranların nasıl fayda gördüğünü de merak ediyor. Boyun ve baş bölgesinde hacamat yapılması sonrasında hipotalamus ile hipofiz bezleri yeni kanla dolar ve diğer hormon bezlerine bu yeni kan akışı sağlanır. Bu sayede vücudun mutluluk hormonu salgılamasına etki edilir. Bu sayede de depresyon soruna çözüm sağlanır.

Hacamat Bölgeleri ve Faydaları Nelerdir?

Vücudumuzda uygulama yapmaya uygun hacamat bölgeleri bulunmaktadır. Ve her bir hacamat bölgeleri ve faydaları farklıdır. Hacamat bölgeleri ve faydaları şu şekildedir:

Kafa arkası: kafa arkasına hacamat yaptırmak egzama, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, kulak ağrısı, psikolojik hastalıklar, sedef, ağız ve diş sağlığı, burun hastalıkları gibi sorunlara iyi gelir.Omuz bölgesi: omuz bölgesine hacamat yaptırmak yüksek tansiyon, kepeklenme, saç dökülmesi, akciğer hastalıkları, boyun fıtığı, boyun kireçlenmesi, omuz ağrısı, hormon dengesizliği gibi sorunlara iyi gelir.Boyun bölgesi: boyun bölgesine hacamat yaptırmak göz sağlığına katkıda bulunur, ağız kokusunu giderir, lenf bezi ve tiroid hastalıklarına iyi gelir, diş eti sorunlarına çözüm sağlar.Kürek kemiklerinin üstü: kürek kemiklerinin tam ortasının biraz üstüne hacamat yaptırmak safra kesesi, akciğer, pankreas ve kalp hastalıklarına iyi gelir.Kulak arkası: kulak altına ve arkasına hacamat yaptırmak göz, kulak, burun hastalıklarına iyi gelir , karaciğer ve safra kesesi ağrılarını geçirir, diş sağlığına katkıda bulunur.Bel bölgesi: bel bölgesine hacamat yaptırmak kadın ve erkek hastalıklarına, bel ağrısına, bel fıtığına, böbrek hastalıklarına iyi gelir, idrar tutamama sorununa çözüm sağlarKuyruk sokumu: kuyruk sokumuna hacamat yaptırmak adet düzensizliğine ve basura iyi gelirKürek kemiklerinin altı: kürek kemiklerinin alt bölgesine hacamat yaptırmak bel fıtığı, bel ağrısı, karın ağrısına çözüm sağlar, karaciğer ve mide hastalıklarına iyi gelir.Ayak bileğinin dış kısmı: ayak bileğinin iç kısmına hacamat yatırmak varis, gut ve fil hastalıklarına iyi gelir, siyatik sinir ağrısını giderir.Ayak bileğinin iç kısmı: yak bileğinin içine hacamat yaptırmak basura ve adet düzensizliğine iyi gelir.Baldırın arka kısmı: baldırların arka kısmına hacamat yaptırmak böbrek ve idrar yolu hastalıklarına iyi gelir, ayak ve baldır ağrısını giderir, yüksek tansiyon ve sedef hastalığı tedavisine destek olur.Diz bölgesi: dizlere hacamat yaptırmak varis ve basura iyi gelir, safra kesesi, mide, böbrek ve karaciğer hastalıklarına iyi gelir, diz ağrılarını giderir.

Hacamat Uygulaması Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Sağlıklı bir yaşam için hacamat yaptıracak olan kişiler, hacamat işleminden 2 gün önce hayvansal gıda alımını sonlandırmalıdır. Ancak hacamat işlemi öncesinde hasta aç ya da susuz olmamalıdır. Uygulama öncesinde doğal beslenmeye ve hayvansal içerikli gıda alınmamasına dikkat edilmelidir.

Kadınlar hacamat esnasında regl döneminde olmamalıdır. Ayrıca hacamat yaptıracak olan kişiler eğer yeni bir cerrahi operasyon geçirmişse en az 40 gün beklemelidir. Hacamat öncesinde ve sonrasında cinsel ilişkiye girilmemesi de tavsiyeler arasındadır.

Hacamat Uygulaması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hacamat öncesinde olduğu gibi hacamat sonrası dikkat edilmesi ve uyulması gerekenler de vardır. Hacamat nedir nasıl yapılır araştırması yapan kişiler, bu konuda da bilgilenmeli ve uyulması gereken kurallara uymalıdır. Genel olarak hacamat sonrası dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır:

Hacamat sonrası en az iki saat hiçbir şey yenmemelidirİştahın açılması durumunda gün, hafif besinlerle geçirilmelidirEn az 12 saat boyunca duş alınmamalıdırHacamat sonrası damar açıcı olması sebebiyle tercihen sirkeli su içilmelidirEn az iki gün hayvansal gıdalar ve et tüketimi yapılmamalıdırKesi izlerinin en kısa sürede geçmesi ve iz kalmaması için kantaron yağı sürülmelidir

Hacamat Ücreti Ne Kadar | Hacamat Fiyatları 2022

Hacamat nedir nasıl yapılır sorusunun cevabı kadar internet üzerinde hacamat ücreti ne kadar, hacamat fiyatları 2022 ne kadar sorularının cevapları da araştırılıyor. Ancak hacamat fiyatları 2022 için net bir ücretten bahsetmek mümkün değildir.

Hacamat fiyatları 2022 belirlenirken kullanılacak olan tek kullanımlık malzemelerin ve kupaların kalitesi, hacamatın kaç seans yapılacağı, hangi bölgelere hacamat yapılacağı ve kliniğin fiyat politikası gibi etkenler belirleyici olmaktadır.

Hacamatın Manevi Sırları Nelerdir?

Hacamatın manevi sırları olarak toplumda bilinen manevi faydaları da vardır. Ancak bu manevi faydalar, hacamat takvimi baz alınarak, Hz. Muhammed’in tavsiyelerine göre uygulanan hacamat uygulamaları için geçerlidir. Hacamatın manevi sırları ise şunlardır:

Kişilerin anlama kapasitesi artarDüşünme yeteneği gelişirDepresyonu ve onun olumsuz etkilerini ortadan kaldırırKişi vesveselerinden ve kaygılarından kurtulurKişiler çevresi ile uyumlu hale gelirKişiler iç dünyasında huzura kavuşur

Evde Hacamat Nasıl Yapılır ?

Kişilerin kendisi tarafından evde hacamat yapabilmesi mümkün değildir. Çünkü hacamat uzmanlık ve sağlık bilgisi gerektiren bir işlemdir. Daha büyük sağlık sorunlarının söz konusu olmaması için evde hacamat yapılmamalı ve yaptırılmamalıdır. Hacamat yalnızca hijyenik ortamlarda, tıp yeterliliği olan uzman kişilerce yapılmalıdır.

https://www.youtube.com/watch?v=dHAnwt_DiUc

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!