İdrar Kaçırma Nedenleri | İdrar Tutamama Hangi Hastalığın Belirtisi? İdrar Kaçırmayı Önlemek İçin Ne Yapmalı?

İdrar kaçırma nedenleri nelerdir?

İdrar kaçırma nedenleri nelerdir? Toplumumuzun kadın erkek fark etmeksizin hemen hepsi idrar kaçırma problemleri ile karşılaşıyor. Birçok insan ise utanma, yoğun kaygı gibi durumlar sebebiyle idrar kaçırma problemlerini ifade etmekten çekinebiliyor. Ancak idrar kaçırma tedavi edilmediği takdirde hem hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürürken, hem de ciddi sağlık sorunlarının baş göstermesine sebep olabiliyor. Pelvik taban rahatsızlığı nedir yazımızı okuyabilmek için tıklayınız. 

İdrar Kaçırma Nedenleri | İdrar Kaçırmaya Ne Denir?

İdrar kaçırma nedenleri hakkında kapsamlı bilgiler vermeden önce şu soruya yanıt verelim. İdrar kaçırmaya ne denir? Tıpta idrar kaçırma başlı başına bir hastalık olarak kabul edilip ‘’İnkontinans’’ olarak adlandırılmaktadır.

Özellikle yaşlılarda görülen bu hastalık, yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürmekte ve bireyleri büyük bir rahatsızlık hissi ile baş başa bırakmaktadır. İdrar kaçırma; idrarı istemsiz olarak tutamama ve damla damla şeklinde bırakma olarak tanımlanabilir.

1- İdrar Kaçırması Neden Olur? İdrar Kaçırma Türleri

İdrar kaçırması neden olur konusuna yanıt olarak birçok durum örnek verilebilir. Mesane böbreklerden süzülen idrarın biriktirildiği yer olarak bilinmektedir. Mesanenin kasılma ve gevşemesi, idrarın gelip gelmediğini anlamamıza yardımcı olur.

Bu kaslarda meydana gelen zayıflıklar, idrarın olup olmadığını anlamakta zorluk çekilmesine sebep olabilir. İdrar kaçırma ağırlıklı olarak kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Ancak erkekler arasında da yaygın olarak görüldüğü söylenebilecektir. İdrar kaçırma türleri 3 farklı şekilde sınıflandırılmaktadır;

Stres İnkontinansı: Gülme, öksürme ya da ağır eşya kaldırma gibi idrar kesesinde basınç artması ile ortaya çıkan bir kaçırma tipidir.Sıkışma İnkontinansı: Sıkışma İnkontinansı hastanın aniden sıkışması ve tuvalete yetişemeden idrarını kaçırması ile oluşur. Bu kaçırma tipinde mesane kasları kontrol edilememektedir.Mix: Bu tipte stres ve sıkışma İnkontinansı ikisi bir arada görülmektedir.

İdrar kaçırma nedenleri bireyin fiziksel ve mental koşullarına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Ağırlıklı olarak şu nedenler sebebiyle ortaya çıkmaktadır;

https://www.youtube.com/watch?v=_2peeOYJkvgİlerleyen yaş,Genetik,Kabızlık,İdrar torbasında sarkma,Sistit,Vajinal enfeksiyonlar,İdrar yolunda taş varlığı,Menopoz,Prostat büyümesi,Zorlu ve çoklu doğumlar,Bazı ilaçların kullanımı,Sinirsel hastalıklar,Şeker hastalığı,Vajinada fistül,Alzheimer

A) Uykuda İdrar Kaçırma Normal mi? Gece İdrar Kaçırma Nedenleri

Uykuda idrar kaçırma sık rastlanan bir durum değildir. Gece idrar kaçırma mesane kaslarını kontrol edememe sebebiyle kaynaklanır. Yukarıda belirtilen hastalıkların biri ya da birkaçının bulunması kasların kontrol edilememesine ve yatağı ıslatmasına neden olacaktır.

B) Sinirsel İdrar Kaçırma Diye Bir Şey Var mı?

Sinirsel idrar kaçırma diye bir inkontinans türü tıpta yer almamaktadır. Ancak sinirsel hastalıklar sonucunda idrar kaçırma bir semptom olarak ortaya çıkabilir. Özellikle sinirsel hastalıklar tanısı bulunan kişilerin kullandığı ilaçlar vücudun gevşemesine sebep olabilir. Gevşeme hissi kasların kontrolünü ve algıları büyük ölçüde düşürebilir.

Bu durum ise idrar kaçırma yaşanmasına sebep olabilir. Kullanılan ilaçların olası yan etkilerinde bu durumun var olması idrar kaçırma nedenleri hakkında fikir sahibi olabilmenizi sağlayacaktır.

C) Hapşırırken İdrar Kaçırma Bir Hastalığın Belirtisi Olabilir mi?

Hapşırırken idrar kaçırma stres inkontinansının belirtisidir. Stres inkontinansında gülme, hapşırma ve benzeri fiziksel hareketler sonucunda mesane basıncı artar. Bu basınç, mesanenin sıkışmasına ve kasların kontrol edilememesine sebebiyet verir. Bunun sonucunda ise idrar kaçırma meydana gelecektir.

2- İdrar Kaçırma Tedavisi | İdrar Kaçırma Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Peki idrar kaçırma tedavisi nasıl yapılmalıdır? İdrar kaçırmanın tedavisinin yapılabilmesi için ilk olarak bu duruma neden olan hastalığın tespit edilmesi gereklidir. Bu semptom için sistometri, pelvik ultrason, sistoskopi, idrar tahlili gibi tanı testlerine başvurulur. Tanı testlerinin sonuçları doğrultusunda ise tanı konulabilecektir.

Stres İnkontinansı için ağırlıklı olarak ilaç tedavisi tercih edilse de bazı durumlarda cerrahi yöntemlere de başvurulabiliyor. Sıkışma tipi ise büyük ölçüde ilaç tedavisi ile ortadan kaldırılabiliyor. İdrar kaçırma önemli bir semptom olduğu için bitkisel tedavi yöntemleri kullanmak önerilmemektedir.

3- İdrar Kaçırma Ameliyatı Nedir Gerekli mi?

İdrar kaçırma nedenleri belirlendikten sonra cerrahi yöntemlerin kullanılıp kullanılmayacağına karar verilebilecektir. Özellikle bireylerde taş, prostat büyümesi, idrar kesesi sarkması gibi durumlar mevcutsa, idrar kaçırmasının önlenebilmesi için cerrahi yöntemlere başvurmak kaçınılmaz olacaktır. Ancak bu sorunlar dışında ilaç tedavisi çözüm olabileceği için, idrar kaçırma ameliyatı yapılmasına lüzum yoktur.

4- İdrar Kaçırmayı Önlemek İçin Ne Yapmalı?

İdrar kaçırmayı önlemek için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Yapılan tanılar sonrasında idrar kaçırma nedenleri olan rahatsızlık tespit edilebilecektir. Hastalığın tanısı konulması ile ise, tedavi süreci planlanabilir. İlaç tedavisi gerekli görüldüğü durumlarda, hastalara bazı egzersizler yapması da önerilecektir. Bu egzersizler pelvik taban kaslarının güçlendirilmesine ve kaçırmanın ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilecektir.

A) Kadınlarda İdrar Kaçırma Hangi Bölüm Bakar? Kadınlarda İdrar Kaçırma Egzersizleri

Kadınlarda idrar kaçırma için, Kadın doğum bölümüne gidilmesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra kadınlar dilerse ürolojiye giderek de gerekli tetkiklerin yapılmasını talep edebileceklerdir. Erkekler ise Üroloji bölümüne giderek, şikayetlerini bildirebileceklerdir. Erkeklerde ve kadınlarda idrar kaçırma egzersizleri, Kegel egzersizleri olarak da adlandırılır.

Pelvik taban kaslarını geliştiren bu egzersiz günde 3 ila 5 kez yapılmalıdır. Kegel egzersizleri şu şekilde yapılır; Öncelikle pelvik taban kaslarınızı asansör çıkar gibi düşünerek 3-5 saniye boyunca sıkın. Daha sonra sıktığınız kaslarınızı aynı şekilde gevşetin. Bunu her defasında 5-10 kez ve günde en az 3 defa yapmaya özen gösterin.

B) Erkeklerde İdrar Kaçırma Egzersizleri Nelerdir?

Erkeklerde idrar kaçırma nedenleri ağırlıklı olarak taş ve prostat büyümesi gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Prostat bezinin büyümesi veya idrar yolunda taşın bulunması mesaneye olan baskının artmasına sebep olur. Bu sebeple bu iki durumda da cerrahi tedaviye yönelim gereklidir. İlerleyen yaş, kronik hastalık vb. sebepler yüzünden idrar kaçırma varsa yukarıda belirttiğimiz gibi Kegel egzersizleri yapmak önerilebilecektir.