featured

İnsülin Direnci Nedir | İnsülin Direnci Yükselirse Ne Olur? İnsülin Direnci Nasıl Anlaşılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsülin direnci nedir? Aslında bu kavramı pek çok insan duymuştur. Metabolik bir sendrom olarak karşılaşılan insülin direnci ciddi bir durumdur. Tespit edilip tedavi edilmediği takdirde insülin direnci, birçok insanın yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürecektir.

Bu nedenle hızlı bir şekilde tespit edilmesi ve tedavi sürecine geçiş yapılması gereklidir. Peki, insülin direnci nedir? İnsülin direnci düşüklüğü nedir? İnsülin direnci normal değeri nedir? İnsülin direnci hesaplama nasıl yapılır? İşte, detaylar…

İnsülin Direnci Ne Demek? İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin direnci nedir? Öncelikle insülin direnci ne demek kısaca bahsedelim. İnsülin direncinde kaslar, yağlar, karaciğer ve diğer pek çok organ insüline beklenen yanıtı veremez. Doğru tepki verilememesi ise enerji için kandaki glikoz doğru şekilde kullanılamaz.

Artan glikoz seviyelerini normale çekmek için büyük bir savaş veren pankreas aşırı bir şekilde insülin üretimine başlar. Dolayısıyla buda zamanla kan şekeri seviyesinin ciddi oranda yükselmesine neden olacaktır. İnsülin direnci nedir, konusunda söylenebilecek tek şey ise kan şekeri yüksekliğine neden olduğudur.

1- İnsülin Direnci Neden Olur? Zayıf İnsanlarda İnsülin Direnci Olur mu?

İnsülin direnci nedir? İnsülin direnci her üç insandan ikisinde görülebilen bir durumdur. Bu durum genellikle şu durumlar sebebiyle ortaya çıkabilecektir;

Obezite,Yüksek tansiyon,Tip 2 diyabet,Yüksek kolesterol şeklindedir.

İnsülin direnci nedir? Bunun dışında bazı genetik durumlar ve çevresel koşullarda insülin direncini tetikleyebilecektir. Zayıf insanlarda insülin direnci elbette olabilir. Çoğunlukla obezite varlığında insülin direnci görülse de nadiren zayıf insanlarda da ortaya çıkabilir.

A) Su İçmek İnsülin Direnci ile Alakalı Olabilir mi?

İnsülin direnci nedir? Su içmek insülin direnci ile doğrudan ilişkilidir. Günde minimum 2 ve üzeri litre su tüketilmediği takdirde, doku ve organlar enerji üretimi yapamayacaktır. Bu durumda yeniden insülin aşırı miktarda salgılanacağı için insülin direnci ortaya çıkabilecektir.

B) İnsülin Direnci Nedir? Kuruyemiş İnsülin Direnci ile İlişkili mi?

İnsülin direnci nedir? İnsülin direnci ile kuruyemiş arasında herhangi bir ilişkinin olup olmadığı bilinmemektedir. Yağ içeriği bakımından yüksek olan kuruyemişin aşırı tüketilmesi kolesterol yüksekliğine dolayısıyla insülin direncinin oluşmasına neden olabilir.

2- İnsülin Direnci Belirtileri Nelerdir? İnsülin Direnci Nasıl Düşer?

İnsülin direnci nedir? İnsanlarda insülin direnci ortaya çıktığında bazı belirtilerin görülmesi olasıdır. Bu belirtileri gösteren kişilerin mutlaka bir hastaneye başvurması ve muayene olması gerekecektir. İnsülin direnci yüksekliği belirtileri ise şu şekildedir;

Obezite,Aktif olamama,Karbonhidrat ağırlıklı beslenme,Karın bölgesinde yağlanma,Sigara içme,Genetik faktörler,Karaciğer yağlanması ve polikistik over sendromu,Cushing sendromu,Akromegali,Steroid, antipsikotik ilaç ve HIV ilaçları kullanımı,Uyku apnesi,Tatlıya düşkünlük,Doymama ya da sık acıkma atakları,Halsizlik,Zor kilo verme şeklindedir.

İnsülin direnci kilo aldıkça artış göstermektedir. Bu nedenle belirtilerde gün be gün artış gösterebilecektir. İnsülin direnci nedir diye araştırma yapan birçok insan en çok İnsülin direnci olan kişiler nasıl zayıflar sorusuna yanıt aramaktadır.

3- İnsülin Direnci Kaç Olmalı? İnsülin Açlik Değerleri Kaç Olmalı?

İnsülin direnci nedir ve insülin direnci normale döner mi? İnsülin direncinin bulunduğundan şüphelenen ve İnsülin direnci nedir araştırması yapan kişilerin mutlaka bir doktora başvurması gereklidir.

Normal şartlarda bir insanın açlık durumunda kan şekerinin 100 mg/dl altında olması beklenmektedir. Kan şekerinin bu değerinin üzerinde olması insülin direnci nedir ve kimlerde görülür konusuna sevk etmek için yeterli olacaktır. Bir kişinin kan şekerinin 100 mg/dl’nin üstünde olması insülin direnci konusunda önemli bir bulgudur.

4- İnsülin Direnci Nedir? İnsülin Direnci Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

İnsülin direnci nedir? İnsülin direnci olup olmadığının araştırılabilmesi içi belli başlı testlerin yapılması gereklidir. Peki, insülin direnci hangi değerden anlaşılır? İnsülin direnci yalnızca bir değerden anlaşılamayacaktır. Bunun için bazı testlerin yapılması ve sonuçlarının net bir şekilde belirlenmesi gereklidir.

5- İnsülin Direnci, Kan Testi ile Anlaşılır mı? İnsülin Direnci Testi Var mı?

İnsülin direnci, kan testi ve bazı testlerin yapılması ile kolayca tanılanabilecektir. İnsülin direnci nedir ve nasıl tanınır konusunda şu detayların var olduğu bilinmektedir;

Erkeklerde bel çevresinin 105, kadınlarda ise 80 cm üzerinde olması,Tansiyon değerinin 130/80 ve üzeri olması,Açlık kan şekerinin 100 mg/ dl değerinin üzerinde olması,Açlık trigliserit düzeyinin 150 mg/dl üzerinde olması,HDL seviyesinin erkeklerde 40, kadınlarda ise 50 mg/dl altında olması,Ciltte koyu lekelenmelerin olması, kadifemsi cilt lekelerin varlığı şeklindedir.

Yukarıda bulunan tanı kriterlerinin en az 3 ve üzerinin var olması ile, insülin direnci nedir konusunda tam tanı konulabilecektir. İnsülin direnci nedir konusu için daha kapsamlı tanı tetkikleri ise şunlardır;

Oral Glukoz Tolerans Testi:

İnsülin direnci nedir? Bu test genellikle gebelik döneminde yapılan ve insülin direncinin tespit edilmesi için yapılan bir testtir. Kişilere şeker içeren bir solüsyon içirilerek, 2 saat sonrasında kendisinden kan testi alınır. Bu test sonucunda kan şekerinin 140 mg/ dl değerinin altında olması beklenir. Değer daha fazla çıkarsa hasta insülin direnci yönünden incelenmektedir.

HbA1c :

İnsülin direnci nedir? Kişinin son 2-3 aylık süreçte kan şekerinin nasıl seyrettiği merak ediliyorsa bu test yapılabilir. Yüzde değer şeklinde sonuçlanan bu testte %5.7’nin altındaki değerler normal kabul edilmektedir. Değer 5.7 ila 6.4 aralığında ise hasta prediyabetik dönemde kabul edilmektedir. Hastanın değeri 6.5’in üzerinde ise diyabet tanısı konulacaktır.

6- İnsülin Direnci Nasıl Tedavi Edilir? İnsülin Direnci Yüksekliği Tespit Edilirse Ne Olur?

İnsülin direnci nedir? İnsülin direnci kaç olunca ilaç kullanılır? Kişilerde açlık şekeri uzun bir süredir 100 mg/dl üzerinde görülüyor, tokluk kan şekeri ise 150 mg/dl üzerine çıkıyorsa kişilerde büyük bir risk var demektir.

YouTube video

Yapılan tanı yöntemleri sonucunda hastaya insülin direnci tanısı konulursa bu durumda tedavi sürecine başlanmalıdır. İnsülin direnci nasıl tedavi edilir konusunda iki farklı yöntem benimsenmektedir. Bunlardan ilki yeterli ve dengeli beslenme ile insülin direncini kırmaya çalışmaktır. Bu durum fayda etmediği takdirde ise, insülin direnci için ilaç kullanımı önerilebilecektir.

7- İnsülin Direnci İlacı Var mı? İnsülin Direnci Diyeti Nedir Nasıl Yapılır?

İnsülin direnci nedir? İnsülin direnci tanısı alan hemen herkesin, öncelikli olarak beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmesi ve düzenlemelerde bulunması gerekecektir. İnsülin direnci diyeti karbonhidrattan kısıtlı, proteinden zengin bir beslenme listesidir. Açlık ve tokluk şekerlerindeki ani yükselişleri önleyebilmek adına bu listede kan şekerini dengeleyen besin içeriklerine yer verilmektedir.

İnsülin direnci nedir? Bu konuda hastalara insülin direnci diyeti verilir ve bunu bir süre uygulaması istenir. İnsülin direncini yenmek için verilen bu diyette glisemik indeksi yüksek olan besinler kısıtlanır, düşük olanların tüketimi arttırılır. Glisemik indeksi yüksek olan besinler şunlardır;

Beyaz ve tam buğday ekmeği,Mayasız ekmekler,Pirinç,Pirinç cipsi,Pirinç krakeri,Mısır cipsi ve gevreği,Patates haşlaması ve kızartması,Şekerli mısır,Pişmiş havuç,Kavun-karpuz,Ananas, erik, şeftali,Bal kabağı- su kabağı,Yer elması,Kek ve muhallebi içerikleri,Kola gibi asitli ve şekerli içecekler şeklindedir.

Bunun yanı sıra insülin direnci nedir konusunda size fayda sağlayacak glisemik indeksi düşük ve hatta sıfır olabilen besinler ise şunlardır;

Çiğ havuç,Soğan, sarımsak,Salatalık, domates,Limon,Marul,Taze fasulye- bamya,Brokoli, patlıcan, mantar,Kabak, lahana, karnabahar,Turp,Kuruyemişler,Avokado, ahududu,Biftek,Kalamar ve tüm balık türleri,Derisiz hindi ve tavuk eti şeklindedir.

İnsülin direnci nedir? İnsülin direnci olanlar ne yemeli ne yememeli şeklinde verilebilecek liste bu şekildedir. Doktora başvurulduğunda glisemik indeks baz alınarak, kişiye özel bir diyet listesi oluşturulmaktadır. Ayrıca bu dönemde hastaların diyete ek olarak minimum 3 litre su içmesi gerekecektir.  En etkili insülin direnci diyeti örnekleri hakkında bilgi almak için aşağıdaki yazıya tıklayınız.

İnsülin direncinde beslenme nasıl olmalı? 

İnsülin direnci nedir? Bu direnci kırmak sağlıklı beslenme ile mümkün olamıyorsa bu durumda hastaların bu direnci kırmak için ilaç kullanması kaçınılmazdır.

Etken maddesi Metformin olan bu ilaç grubu karaciğerdeki kan şekeri üretimini azaltarak, kan şekeri düzeyini oluşturabilecektir. Bu nedenle düzenli olarak metformin grubu ilaçların kullanımı önerilmektedir. Metformin grubu ilaçların tamamı oral yolla alınabilen tablet formu ilaçlardır. Bu nedenle kullanımı oldukça kolay ve konforludur.

8- İnsülin Direnci Yüksek Olanlar Ne Yapmalı? İnsülin Direncini Nasıl Yok Edebilirim?

İnsülin direnci nedir? İnsülin direnci yüksek olanlar ne yapmalı? İnsülin direnci yüksek olan kişiler özellikle obezite ve kronik hastalıklarla karşı karşıya kaldıkları için büyük bir tereddüt yaşamaktadır. Bu nedenle büyük bir kısmı hastalığının tanısının konulmasından hemen sonra insülin direncini nasıl yok edebilirim tarzında araştırmalara başvurabilir. Uzmanlar, insülin direnci nedir ve ne yapılmalıdır konusunda şunları önermektedir;

Hastalar kesinlikle az az ve sık beslenmelidir. 3 ana öğün yapılıyorsa, mutlaka 3 ara öğüne de yer verilmelidir.Beslenme sırasında sabah ve öğlen daha çok, akşamları ise daha az beslenmeye gayret gösterilmelidir.Yatmadan en az 3 saat öncesinde beslenme ve atıştırma bırakılmalıdır.Sebze ağırlıklı beslenilmeli, et tercih edildiğinde deri ve gereksiz yağ kullanımından kaçınılmalıdır.İnsülin direnci nedir konusunda etkili olduğu bilinen Omega 3’ün tüketimi arttırılmalıdır.Beslenmede meyvelere de yer verilmeli, ancak tüketimi abartılmamalıdır.Karbonhidrat beslenme bir anda bırakılmamalı, her besin grubundan almaya özen gösterilmelidir.Beslenmede baharat, limon ve sirke kullanmaya gayret gösterilmelidir.Şeker içeren içecekler, krema, mayonez ve benzeri yiyeceklerden uzak durulmalıdır.İnsülin direnci nedir? Hareketli bir hayat şart olduğu için belirli bir aktivite programı oluşturulmalıdır. Haftada 3 gün en az 45 dakika yürümek vücut sağlığı için önemli bir adım olacaktır.Yürüyüş yapılamıyorsa düzenli olarak bir spor salonuna gidilmesi ve haftada en az 2 saat spor yapmaya özen gösterilmesi gereklidir.İnsülin direnci nedir? Bu direnci kırabilmek için günlük minimum 3 litre ve üzeri su içilmesi gereklidir.Reçete edilen ilaçların tamamı düzenli olarak içilmelidir.

İnsülin direnci geçer mi? Eğer ki kişiler verilen diyet listelerine uyarsa ve ilaçlarını düzenli olarak kullanırsa, obezite ve kronik hastalıkları düzene sokabileceğinden bu hastalıktan tamamen kurtulabilecektir. Ancak, insülin direnci daima tekrarlama riski bulunan bir durumdur. Bu nedenle hastaların ömürleri boyunca düzenli olarak, şeker seviyelerine baktırmaları, dengeli beslenme ve kilo kontrolüne dikkat etmeleri gerekecektir.

YouTube video

İnsülin direncini kırmak için önerilen bir diğer diyet listesi 21 gün şekersiz beslenme nedir, bilgi almak için tıklayınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!