kamu-denetciligi-kurumu

Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) Nedir ve Emsal Kararları Neler?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ev sahibi olan ve emlak vergisi ödeyenleri yakından ilgilendiren emsal bir karara Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) tarafından imza atıldı.

Peki, verilen bu yeni karar neleri kapsıyor? Emlak vergisinden muaf olanlara nasıl bir imkan getiriyor? İşte, ev sahiplerinin merakla beklediği karara ilişkin tüm detaylar…

Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) Nedir?

kamu-denetciligi-kurumu
Kamu Denetçiliği Kurumu

6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu 5. Maddesi düzenlemesine göre, Kamu Denetçiliği Kurumu hakkında;

“Kurum; idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir”

Hükmü getirilmiş ve Kamu Denetçiliği Kurumunun görev alanı belirlenmiştir. Kamu Denetçiliği Kurumu “Ombudsmanlık” ismi ile de bilinir.

Kamu Denetçiliği Kurumunun Emsal Kararı Neler?

kamu-denetciligi-kurumu

Kamu Denetçiliği Kurumu(Ombudsmanlık) tarafından açıklanan emsal nitelikteki karar ile, tek bir evi bulunan ve aynı zamanda emlak vergisi muafiyeti hakkına da sahip olan kişilerin, şimdiye dek ödemiş oldukları emlak vergisi paralarını, beş sene geriye dönük olarak almalarının yolu açılmış oldu.

Bu karar ile, emlak vergisi ödemekten muafiyet hakkı olan ancak bu hakkından haberdar olmadığından dolayı ödeme yapmış kişilere, artık tek bir yazılı başvuruyla ödemiş oldukları paraları geri alma imkanı sağlandı.

Bu kapsamda Kamu Denetçiliği Kurumu kararı ile belediyeler, tek evi bulunan ve emlak vergisi ödemeden muaf olan kişilerin ödedikleri paraların beş seneye kadar geriye dönük ödenmesi konusunda yükümlü hale geldiler.

Kimler Emlak Vergisinden Muaftır?

kamu-denetciligi-kurumu

Peki, emlak vergisinden muafiyet hakkı bulunanlar kimlerdir. Emlak vergisinden muaf olan kişiler ile ilgili düzenleme 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu 8. Maddesinde yer almaktadır. Bu yasal düzenlemeye göre;

  • Sahip oldukları evin büyüklüğü ikiyüz metrekareyi geçmemesi koşuluyla,
  • Devletten almış oldukları emekli maaşı dışında, başkaca herhangi bir geliri olmayan emekliler,
  • Hiçbir geliri olmayan ev hanımları,
  • Sosyal Güvenlik Kurumundan almış oldukları maaşları dışında, başkaca herhangi bir geliri olmayan gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri,
  • İşsiz olduğu için herhangi bir geliri olmayan kişiler emlak vergisi muafiyet hakkına sahiptirler.

kamu-denetciligi-kurumu

Bu muafiyet kapsamında, evde yani meskende bizzat oturma şartı da aranmaz. Yani sahip oldukları tek evi kiraya vererek, kendisi kirada oturanlarda, sayılan koşulları taşımaları durumunda emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler.

Gelir getirmemeleri koşuluyla iş yeri, arsa ya da arazi sahibi olmak vergi muafiyetinden yararlanmaya engel olmaz. Ancak birden fazla meskeni (evi) bulunanlar ile birden çok meskende (evde) hissesi bulunanlar ise bu muafiyetten yararlanamazlar.

Ayrıca belirli zamanlarda, yalnızca dinlenme amacıyla kullanılan meskenlerde de (evlerde) muafiyet hakkından faydalanma imkanı bulunmaz.

Para Geri Alımı İçin Başvuru Nereye ve Nasıl Yapılır?

Emlak vergisi ödemesi yapmasına karşın sonradan bu vergiden muafiyet hakkına sahip olduklarını öğrenen kişiler ise, Kamu Denetçiliğinin emsal kararı doğrultusunda, yaşadıkları şehirdeki Belediye Başkanlığına yazılı bir dilekçe ile başvuruda bulunmak koşuluyla, ödemiş oldukları emlak vergilerini en fazla geriye dönük beş yıllık olarak geri alabileceklerdir.

https://www.youtube.com/watch?v=TxEJro061N8

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!