featured

Emlak Vergisi Nedir? Emlak Vergisinden Kimler Muaftır? Emlak Vergisi Muafiyet Şartları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emlak vergisi, tapu kayıtlarında yer alan ve adınıza kayıtlı olan konutlar, arsalar, araziler ve binalar için ödemek zorunda olunan bir vergi türüdür. Bu vergiler taşınmazın bulunduğu Belediyelere ödenir ve taşınmaz nitelikteki mal varlıkları için senelik olarak iki ayrı dönemde ödeme imkanı olan vergi çeşididir. Peki, emlak vergisi nereye ve hangi dönemlerde ödenir? Emlak vergisinden muaf olanlar var mıdır? Muafiyet şartları nelerdir? Başvurular Nasıl yapılır? Konuya dair merak edilenlerin tümü bu yazımızda sizler ile birlikte, işte detaylar…

Emlak Vergileri Nasıl Hesaplanır ?

Arazi ya da konut gibi bir taşınmaz alana dek pek de bilinmeyen emlak vergisi, bu tür gayrimenkullerin alınması ile herkesin takip ettiği belli başlı konular arasına yer alır.

Ev sahipleri için emlak vergisi hesaplaması, taşınmazın belediye ya da büyükşehir belediye sınırları içerisinde yer alması durumuna göre değişir. Ayrıca taşınmazın türü de bu yapılacak hesaplamada önem arz eder. Yapılacak bu hesaplamalarda taşınmazın belediyede bulunan rayiç bedeli üzerinden bir hesaplama yapılır.

Belediye sınırları içinde bulunan taşınmazlar yönünden emlak vergisi; binalar için binde iki, meskenler için binde bir, araziler için binde bir ve arsalar için binde üçtür.

Büyükşehir Belediye sınırları içinde bulunan taşınmazlar yönünden ise emlak vergisi; binalar için binde dört, meskenler için binde iki, araziler için binde iki ve arsalar için binde altıdır.

Emlak Vergileri Nereye ve Nasıl Ödenir?

Emlak vergisi ödemeleri emlak vergileri kural olarak taşınmazın bağlı olduğu Belediyeye ödenir. Belediye bünyesinde çalışan vergi tahsilat veznelerinden bu vergileri yatırabilme olanağı vardır. Bunun yanında PTT aracılığı ile havale veya emlak vergisi mükellef numarası üzerinden bağlı olan belediye hesap numarasına da vergi ödenebilir. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı‘na ait internet sitesi üzerinden ya da E-devlet platformu üzerinden veya bağlı olunan belediye e-belediye sistemini kullanıyor ise oradan ödeme yapma imkanı da bulunur.

Emlak vergileri her sene iki taksit halinde ödenir. İlk taksit ödemeleri 1 Mart ile 1 Haziran arasında, ikinci taksit ödemeleri ise 1 Kasım ile 1 Aralık tarihleri arasında iki eşit taksit halinde ödenir. Süresi geçen ödemelerde ise aylık yüzde 2 oranında gecikme faizi tahsil edilir.

Emlak Vergisinden Muaf Olanlar

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu 8. Maddesi düzenlemesi kapsamında emlak vergisi ödemeden muafiyet için gerekli olan şartlara bakıldığında;

Hiçbir gelirleri olmayan ve bu durumunu belgeleyenler,Dul ve yetimler,Engelliler,Gaziler ya da Şehit yakını olanlar,Sosyal Güvenlik Kurumundan aldığı aylıktan başka hiçbir geliri olmayan Emekliler,

Yararlanabilirler. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken husus brüt olarak 200 metrekareyi aşmayacak tek bir konutun olması şartıdır.

Bu muafiyet kapsamında meskende bizzat oturma koşulu da aranmaz. Bu kapsamda, sahip olunan tek meskeni kiraya vererek kendisi kirada oturan kişilerde, diğer koşulları taşımaları halinde söz konusu muafiyetten yararlanabilirler.

Birden çok meskeni bulunanlar ya da birden çok meskende hissesi bulunanlar bu muafiyetten yararlanamazlar. Yine belirli zamanlarda dinlenme amacı ile kullanılan meskenlerde de bu haktan faydalanma imkanı yoktur.

Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli, dul ve yetim, ölüm ya da maluliyet aylığı alanlar, bu aylıkları dışında başka gelirlerinin olması halinde emlak vergisi muafiyetinden yararlanamazlar. Bu kapsamda gelir getirmeyen iş yeri, arazi ya da arsa sahibi olmak muafiyetten yararlanmaya engel değildir.

Emlak vergisi noktasındaki muafiyette yalnızca ilgili kişinin geliri ile sahip olduğu tapuları göz önüne alınır. Bu kişinin eş ya da çocuklarının gelirinin olması ya da üzerlerine taşınmaz kaydı bulunması muafiyetten yararlanma konusunda engel teşkil etmez.

Kanun metninde mesken vurgusu yapıldığından bu muafiyet yalnızca konutlar yönünden sağlanır. Konut haricindeki taşınmazlar yönünden muafiyet imkanı bulunmaz.

Emlak Vergisinden Muafiyet Başvurusu

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için ilgili belediyeye yazılı bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekir. Bu dilekçe dışında ayrıca bir belge ve evrak sunulması gerekmez. Belediyelere söz konusu bildirimde bulunulmadığı durumlarda emlak vergi mükellefiyetinin devam edeceği göz ardı edilmemelidir.

Muafiyet şartlarını taşıyan kişiler eğer emlak vergilerini ödemişler ise, daha önce konuya dair karar ve görüşleri bulunan Kamu Denetçiliği Kurumu ve Gelir İdaresi Başkanlığı kararları da göz önüne alındığında son beş seneye kadar ödedikleri emlak vergilerinin iadesini de ilgili belediyeden talep edebilme hakları bulunduğu görülür.

Emlak vergisi ile bu vergiden muafiyet hallerini işlediğimiz bu yazıda son olarak emlak vergisi borç sorgulamalarının ise e-devlet ile bağlı bulunan belediyenin e-belediye hizmeti üzerinden yapılabileceğini de hatırlatalım.

Emlak vergisi nedir , emlak vergisi muafiyet halleri nasıl doğar ve kimler vergi vermek zorunda değildir sorularına cevap bulabileceğiniz yazılarımız gibi Hukuki İşlemler yazılarını aşağıda bulabilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!