featured

Kemik Erimesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüksek oranda kalsiyum içeren ve insan vücudunun dik durmasını sağlayan iskelet yapısını oluşturan yapılardır kemikler. İnsanını yürümesini, koşmasını, hareket etmesini ve hassas iç organlarını koruma görevini üstlenirler. Kemik yapıları bebeklik ve çocukluk döneminde güçlenirken gençlik yaşlarında durağanlaşır ve yaş ilerledikçe kemik yıkımları başlar. Kemik yıkımlarının önüne geçmenin ne önemli unsuru kalsiyum ve D vitamini değeri yüksek besinler ile beslenmektir. Bazı durumlarda kemiklerde azalma görülebilir. Bu durum kemik erimesi olarak adlandırılır. İnsanların sıkça sorduğu kemik erimesi nedir ?

İleri Yaş Kemik Erişmesinin En Büyük Nedeni

İnsanın yaşı ilerledikçe ve beslenme düzeninde bozulmalar olduğunda kemik yıkımı hızlanır ve kemik erimesi dediğimiz osteoporoz hastalığı ortaya çıkar. Erken yaşlarda ortaya çıktığında büyük sorunlar ile karşı karşıya kalmayan hastalar yaş ilerledikçe kemiklerde ki hasar düzeyi de büyüyerek yapıları kırılgan bir hale geliyor.

Bu durum insan vücudunun belli bölgelerin de kemik kırılmaları meydana getiriyor. En çok görülen bölgeler el bilekleri, omurga ve kalçada bulanan kemiklerdir. Kemik erimesi tedavisi zor olan ve birçok sorunu beraberinde getiren bir durumdur.

Kemik Erimesi Kimleri Etkiler ? Kemik Erimesi Risk Faktörleri Nelerdir?

Sağlıklı bir insanda bulunan kollajen liflerine bağlı minerallerin kalsiyum tuzuyla oluşan kemik yapıları, insan yaşı ilerledikçe bir bozulmaya neden oluyor. Bu bozulmalar rutin olarak takip edilmediğinde ve gerektiğinde tıbbi müdahale edilmediğinde kalsiyum yapısı giderek gücü kaybeder ve kemik erimesini meydana getirir.

Bu durum insan vücudunda ciddi hasarlara yol açacak kırılmaları meydana getirebilir. Özellikle yaşı ilerlemiş ve erkeklere oranla görülme olasılığı daha fazla olan kadınların düzenli olarak sağlık kuruluşlarında muayene olmaları iskelet yapılarında oluşabilecek aksaklıkların önüne erken tanı ile geçmiş olacaklardır.

Kemik Erimesi Belirtileri Var mıdır ? 

Genç bireylerde ve erken dönemlerde hastalık belirtilerini göstermeden bir tanı koymak mümkün değildir. Vücutta herhangi bir kırılma ve çatlama olamadan, ya da bir sağlık kuruluşunda kemik yoğunluğunu ölçme testleri yapılmadığı müddetçe hastalığın belirtilerinden bahsetmek oldukça zordur.

Hastalığın en belirgin belirtileri, hafif bir darbe ve harekette oluşan kemik kırılmaları, omurga da kırık kemiklerden dolayı bel ağrıları, zamanla kemiklerin erimesi ile boyda oluşan kısalmalar, kamburlaşma gibi oluşumlarda kemik erimesi belirtileri arasında en yaygın görülen durumlardır. Böyle bir durumda mutlaka bir sağlık kuruluşuna baş vurulmalı ve gerekli testler ve tedavi yapılmalıdır.

Kemik Erimesi Nasıl Tedavi Edilir ?

Kemik erimesinin nedenlerinde vücudun kemikleri yenilemesini yavaşlatması yani mevcut olan kemik hücrelerinin yeni hücreler üretmemesinden kaynaklıdır. Vücut yeterli ve düzenli beslenmediğinde ya da doğru bir ifade ile yetersiz kalsiyum ve D vitamin zengin besinler almadığında hücre yenilemesini yavaşlatır. Yaşın ilerlemiş olması, genetik olarak yatkın olmak, hareketsiz kalmak, sigara ve alkol kullanımı da vücudun kemik hücresini yenilemesinde yavaşlamaya neden olur.

Kemik Erimesi Tespiti Yapılmışsa Ne Yapılmalı ?

Tespiti yapılmış kemik erimesinin tedavisinde eğer bir kırık meydana gelmemişse ve kırık meydana gelme riski yüksek hastalarda bifosfonat içerikli ve monoklonal antikor ilaçlarla tedavi edilir. İlaç gerektirmeyecek durumlarda kullanılan tedavi yöntemi kalsiyum, fosfat ve D vitamini takviyesi olan vitamin kapsülleri kullanılır. Kemik testi düzenli olarak yapılmalı ve durumun hangi düzeyde seyrettiği incelenmelidir. Bu sayede ortaya çıkabilecek olan sorunlara çözüm sağlanabilir.

Kemik Erimesi Hangi Sebeplerle Ortaya Çıkar ?

Bu sorun özellikle kemiklerde bulunması gereken D vitamininin az alınmış olması ile kaynaklanmaktadır. Özellikle sütte oldukça fazla şekilde bulunan bu vitaminler sayesinde kemik yapısı çok daha iyi hale gelecektir.

Oldukça önemli olan bu durum özellikle ilerleyen yaşlarda büyük sorunlar çekmenize sebep olur. Kemik erimesi ile birlikte belin tamamıyla kambur olma durumu ortaya çıkabilir. Adım atamayacak hale gelmek ve boyun oldukça kısalması bu tür sorunların sonunda ortaya çıkmaktadır.

Kemik Erimesi Oluşmadan Önce Ne Yapılmalı ?

Sorun bazı durumlarda genetik nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda ne yapılırsa yapılsın sadece etkiler hafifletilebilir. Kemik erimesi günümüzün en çok dert yakınılan konular arasında yer almaktadır. Bu durum bazen yeteri kadar mineral alınmamasından kaynaklanabilir. Bu gibi durumlar önceden önlenebilir. Genel olarak süt tüketmek ve yaz meyveleri yemek kemik gelişimi açısından önemlidir. Kemik sağlığına dikkat ediyor olmak bu tür konularda sıkıntı yaşanmamasını sağlayacaktır.

YouTube video

Kadınlarda daha çok görülen kemik erimesi kaç yaştan sonra başlar ? Hangi belirtiler kemik erimesi olmak üzere aktarılır? Kemik erimesi belirtileri nelerdir ? Sorularına cevap verirken aktif yaşam ve düzenli egzersiz ile kemik erimesi risk faktörleri ve belirtileri azaltılabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!