featured

Eliza Testi ile AIDS Teşhisi Nasıl Yapılır? AIDS Belirtileri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HIV isimli virüsün tespit edilmesinde önemli bir konuma sahip olan eliza testi, AIDS hastalığının teşhisinde de önem teşkil ediyor. Elisa testi, HIV virüsünü tespit etmek için kullanılan en faydalı yöntemler arasında ilk sırada yer alıyor. Uzmanlar da bu testin riskli durumlarda mutlaka yaptırılması gerektiğini savunuyor.

https://www.youtube.com/watch?v=g8W1nxPt2G0

Elisa testi yaptıranlar da vücutlarında HIV virüsüne dair bir bulgunun olup olmadığı konusunda kaygılarını giderebiliyorlar. Testin, şüphe duyulan cinsel birleşimden ya da temastan 3 ay sonra yaptırılması gerekiyor. Test, 3 ay sonrasında en net ve etkili sonucu elde etmenizi sağlıyor. Biz de bu yazımızda elisa testi nedir nasıl yapılır sorularına yönelik faydalı cevapları derledik.

AIDS Nedir?

Eliza testi üzerine konuşmadan önce AIDS hakkında bilmeniz gereken bazı önemli detayları sizinle paylaşmak istedik. AIDS, “Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Hastalığı” olarak bilinen hastalığın kısaltılmış halidir. Oldukça riskli bir hastalık olan AIDS, her sene milyonları etkilemekte ve ölümlerine neden olabilmektedir.

YouTube video

HIV virüsünün insan vücuduna girmesi ile ortaya çıkan bu hastalığın sonucunda bağışıklık sistemi tamamen çökebilir. Fakat her HIV pozitif birey direkt olarak AIDS hastası olarak da kabul edilmemektedir. HIV pozitif bireyler doğru bir şekilde yaşarlar ve bazı ek tedavi yöntemlerini denerlerse yaşam kaliteli önemli ölçüde yükselebilmektedir.

AIDS hastalarının ileriki safhalarında ise bağışıklık sisteminin çökmesinden kaynaklı enfeksiyonlar meydana gelebilir. Hatta bu hastalarda kimi zaman kanser gibi durumlarla da karşılaşılabilir.

AIDS Belirtileri Nelerdir?

Eliza testi ile AIDS hastalığının ortaya çıkartılması ve buna göre bilinçli bir şekilde yaşama devam edilmesi mümkün kılınıyor. Bu hastalığın başlıca belirtileri arasında da aşağıda sıraladıklarımız yer alıyor:

YouTube video
HIV virüsü insan vücuduna girdikten ila  yıl arasında herhangi bir belirti göstermeyebilir. Böyle bir durumda şüphe duyuluyorsa ilk iş ilişkiden 3 ay sonra eliza testi yaptırmak olmalıdır.HIV virüsü bulaştıktan sonra ateş ve faranjit gibi belirtilere neden olabilir.Bunların yanı sıra HIV virüsü kaynaklı bulantı, kusma, deride döküntü ve ishal gibi durumlarla da karşılaşılabilir.Aynı zamanda virüsün etkileri arasında tipik bir grip enfeksiyonu ile benzerlik gösteren kas ve eklem ağrıları da yer alabiliyor.

AIDS İleriki Dönem Belirtileri

Eliza testi yaptırarak AIDS için ileriki dönemde de gözükecek olan belirtilere karı hazırlıklı olabilirsiniz. Bunun yanı sıra virüsün vücudunuza girdikten sonraki süreçte de bulaştırıcı olmamak adına temkinli davranmış olursunuz. İşte, AIDS hastalığının ileriki dönemlerde ortaya çıkan başlıca belirtileri:

YouTube video
HIV virüsü insan vücuduna girdikten sonra grip benzeri belirtilere neden olmaktadır. Bu belirtiler yaklaşık 2 ila 4 hafta arasında devam etmektedir.Hastalığın ilk 6 ve 12 haftalarında ise kimi hastalarda lenf bezlerinde büyümeler gözlemlenebiliyor. Bu durum hastalığa yakalanan kişilerin ortalama yüzde 50’lik kesiminde ortaya çıkabiliyor.Tüm bu belirtilerden sonra hastalık yaklaşık 8 ila 10 yıl arasında bir sessizlik ve belirtisizlik dönemine giriyor.Eliza testi sonucunda tespi edilen hastalıkta daha sonraki dönemlerde baş ağrısı, halsizlik ve aşırı kilo kaybı gibi belirtiler gözlemlenebiliyor.Aynı zamanda hastalık, sebepsiz ateşe ve deride meydana gelen döküntülere de yol açabiliyor. Bunun yanı sıra uçuk ve mantar enfeksiyonları da bu ileriki dönemde baş gösteren belirtiler arasında yer alıyor.

Farkındalık İçin Eliza Testi

AIDS hastalığına karşı bir farkındalık kazanmak oldukça önemlidir. Şüpheli bir ilişki ya da temas halinde ilk iş olarak elisa testi nedir nasıl yapılır konusu araştırılmalıdır. İlişki durumundan yaklaşık 3 ay sonra test için gün alınmalı ve testin sonucu beklenmelidir. Elisa testi kaç günde çıkar sorusunun cevabı olarak da maksimum 1 haftalık bir süre verilmektedir.

Elisa Testi Nedir?

Eliza testi, HIV virüsü vücuda girdikten sonra onlarla savaşmak için ortaya çıkan anti-HIV antikorlarını tespit etmektedir. AIDS hastalığının en net tespiti olarak bu testin yaptırılması önerilmektedir. Öyle ki test, vücutta çok az miktarda antikor olsa dahi her zaman doğru sonuçlar verebilen bir testtir.

https://www.youtube.com/watch?v=-LrZKVdZBIY

Kimi zaman yapılan testin sonucu HIV olmasa bile pozitif çıkabiliyor. Test, kimi hastalıklara karşı oluşturulan bazı antikorlara da duyarlılık gösterebiliyor. Bu yüzden her pozitif sonuca doğrudan HIV pozitif gözüyle bakılmıyor. Bunun yanında testi destekleyici birkaç test daha yapılıyor.

Eliza Testi İçin Destekleyici Testler

Elisa testi ankara gibi pek çok kentimizdeki hastanelerde yaptırılabilen bir testtir. Elisa testi fiyatı da sağlık hizmeti aldığınız kliniğe ve sağlık merkezine göre değişiklik gösterebilir. Testin pozitif çıkması halinde bir takım destekleyici testlerin de yapılması gerekmektedir. Bu yüzden pozitif durumunda elisa testi fiyatı 2020 bilgisinde değişiklik olabilir. Pozitif sonuçlar için eliza testi haricinde HIV PCR ve p24 adı ile bilinen destekleyici testleri de yaptırmak gerilebiliyor. Bu destekleyici testlerin tamamı vücutta HIV virüsünün olup olmadığını kesin bir şekilde gözler önüne seriyor.

AIDS Bulaşma Durumları Nelerdir?

Eliza testi sonucu pozitif çıkan kişilerin bundan sonraki süreçte dikkatli olmaları ve konuya farkındalık ile yaklaşmaları gerekmektedir. Virüsün bulaştığı durumlar arasında cinsel birliktelikler, kan ya da organ nakli, gebelikte anneden bebeğe ya da emzirmede bebeğe bulaşma durumları yer alıyor.

YouTube video

Bunların yanında genital ülser durumu da hastalığın bulaşma oranını tam 5 kat arttırıyor. Virüs, ilişki esnasında cilde temas ettiğinde bulaşma için yeterli ortam hazırlanmış oluyor. AIDS ve HIV pozitif farkındalığı için kondom kullanmak ilk sırada yer alıyor. Bu yüzden korunmadan ilişkiye girilmemesi tavsiye ediliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!