featured

Kronik Halsizlik Nedir | Kronik Halsizlik Nedenleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YouTube video

Son zamanlarda kronik halsizlik nedir diye oldukça merak ediliyor. Halsizlik hemen hemen her insanın yaşadığı bir durumdur ancak halsizliğin uzun süreli olarak devam etmesi yani kronik halsizlik görülmesi bir soruna işaret ediyor olabilir. Bu durumda kronik halsizlik nedenleri konusunda bilinçli olunmalı ve kronik halsizlik nedir öğrenilmeli, gerekli durumlarda sağlık kuruluşlarından destek alınmalıdır. İşte, kronik halsizliğe ne iyi gelir, kronik halsizliğin nedenleri nelerdir hakkında bilinmesi gerekenler…

Kronik Halsizlik Nedir ?

Her insan, yaşamının bazı dönemlerinde çeşitli nedenlerden dolayı halsizlik şikayetinde bulunmaktadır. Ancak bu halsizlik şikayetleri geçicidir ve genel olarak uykusuzluk, yorgunluk, gribal enfeksiyon ve benzeri gibi geçici nedenlere dayanmaktadır. Ancak kronik halsizlik nedir dendiğinde bir geçicilikten bahsetmek mümkün değildir.

Kronik Halsizlik Nedenleri Nelerdir?

Halsizlik şikayetinin süreklilik göstermesi durumunda kronik halsizlik ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlık, kimi zaman basit nedenlere dayanıp kolaylıkla giderilebildiği gibi kimi zaman da daha ciddi durumlardan kaynaklanmakta ve daha ciddi tedaviler de gerektirebilmektedir. Kronik halsizlik nedenleri de oldukça çeşitlidir. Bu nedenler genel olarak şunlardır:

Aşırı yorgunlukYetersiz uykuHareketsiz yaşam tarzıObeziteKronik stresDepresyonSağlıksız beslenmeZayıflamak için yapılan diyetlerKansızlık (Anemi)Alkol tüketimiAntidepresan ilaçlarStatin ilaçlarVitamin yetersizliğiBağışıklık sistemi hastalıklarıŞeker hasalığıİnsülin direnciTiroit hastalıklarıBöbrek hastalıklarıKalp yetmezliğiKaraciğer hastalıklarıEnfeksiyonlarKanserAkciğer Hastalıkları

1 – Yetersiz Uyku

Kronik halsizlik nedir ve nedenleri nelerdir sorusuna verilen en sık yanıtlardan bir tanesi yetersiz uykudur. Sağlığın oldukça önemli parçalarından biri olan uyku, yetersiz olarak alındığında kronik halsizliğe neden olabilmektedir. Çünkü uyku esnasında yalnızca beyin ve beden dinlenmemekte, aynı zamanda oldukça önemli biyokimyasal bir süreçtir. Kalitesiz ve yetersiz uyku doğrudan insanın enerjisini ve sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

2 – Kansızlık (Anemi)

Kronik halsizlik sendromu anemi yani kansızlık nedeninden dolayı da ortaya çıkabilmektedir. Hücrelere oksijen taşıyan alyuvarların yetersiz kalması anemi olarak açıklanmaktadır. Hücrelerin yeterli düzeyde oksijen almaması durumunda da metabolizmaları bozulmakta ve enerji üretme kabiliyetleri de azalmaktadır. Bu nedenle de kronik halsizlik ortaya çıkmaktadır. Kronik yorgunluk tedavisi için de öncelikle anemi tedavisi başlatılmalıdır. 

Günümüzde yoğun olarak anemi nedeni b12 vitamini eksikliği ile demir eksikliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenler kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Bu durumdan kaynaklanan sürekli yorgunluk ve uyku hali, anemi tedavisi sonrasında giderilebilmektedir.

3 – Şeker Hastalığı ve İnsülin Direnci

Kronik halsizlik nedir ve kronik halsizliğin nedenleri nelerdir diye araştırıldığında, sıklıkla karşımıza çıkan nedenlerden bir tanesi de şeker hastalığı ile insülin direnci olmaktadır. İnsan bedeni trilyonlarca hücreden oluşmaktadır ve bu hücrelerin en önemli yakıtı da glikozdur. Glikozun hücreler tarafından enerji olarak kullanılabilmesi için de insülin hormonuna ihtiyaç duyulmaktadır. 

Kişilerde insülin direnci ve de şeker hastalığı olması durumunda hücrelerin insülin hormonuna olan hassasiyetleri azalmış durumdadır. Bu durumda insülin hormonu görevlerini yerine getiremediğinden dolayı hücrelerin glikozu alma ve kullanma yeteneği de bozulmaktadır. Sonuç olarak kronik halsizlik, hücrelerin glikozu alamaması ve enerji üretememesi sebebiyle yaşanabilmektedir.

4 – Depresyon ve Kronik Stres

İnsanların psikolojik durumları da genel sağlık durumuna etki etmektedir. Günlük yaşamın getirdiği sıkıntılar ve günlük tempo, iş yaşamının stresi, ekonomik sıkıntılar, aile içi sorunlar, gelecek kaygısı ve benzeri gibi pek çok faktör, insan psikolojisi üzerinde etkili olmaktadır. Bu faktörler kişileri kronik stres ve depresyona itebilmektedir. 

Depresyon ve kronik stres durumunda böbrek üstü bezlerinden kortizol isimli stres hormonu salgılanmaktadır. Bu hormonun kanda sürekli olarak yüksek seviyede bulunması da metabolizmanın işleyişini bozmaktadır. Kısacası; depresyon ve kronik stres de kronik halsizliğin nedenleri arasındaki yerini almaktadır.

5 – Hareketsiz Yaşam Tarzı

Kronik halsizlik nedir ve kronik halsizliğin nedenleri nelerdir diye araştırıldığında karşımıza hareketsiz  yaşam tarzının benimsenmesi de çıkmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalar, son 100 yılda insanların yüzde 60 oranında daha az hareket ettiğini göstermektedir. Ayrıca hareketsiz yaşam tarzı, kalp ve damar hastalıkları ile kanser hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Hareketsizlikten dolayı yavaşlayan metabolizma nedeniyle de kronik halsizlik sorunları yaşanabilmektedir.

6 – Tiroit Hastalıkları

Tiroit hormonları, metabolizmanın sağlıklı çalışması açısından oldukça önemli hormonlardır. Bu nedenle kronik halsizliğin nedenleri arasında tiroit hormonlarının seviyesindeki yükselmeler ya da düşmeler de bulunmaktadır. Çünkü tiroit hormonları direkt olarak enerji metabolizmasını kontrol etmektedir. Özellikle son yıllarda tiroit hormonu yetersizliği yani hipotiroidi sıklıkla görülmektedir. Hipotroid nedir merak ediyorsanız, bu yazımızdan bilgi edinebilirsiniz.

Kadınlarda görülen Hashimoto hastalığı son yıllarda oldukça artmıştır. Bu hastalık, otoimmun bir hastalıktır ve tiroit bezine karşı antikor üretilmesi nedeninden dolayı ortaya çıkmaktadır. Hashimoto hastalığı belirtileri arasında da kronik halsizlik ilk sırada yer almaktadır. Bu sebeple kronik halsizliğe ne iyi gelir araştırması yapıyorsanız öncelikle bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve bunun bir hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmelisiniz.

7 – Obezite

Obezitenin en önemli etkilerinden bir tanesi, kişilerin uyku kalitesini bozmasıdır. Dolayısı ile kronik halsizlik nedenleri arasında yer alan kalitesiz ve yetersiz uykunun etkileri obezitede de söz konusu olmaktadır. Ayrıca obezite, şeker hastalığı ile insülin direncinin meydana gelmesinde de etkilidir. Tüm bu nedenler bir araya geldiğinde kronik halsizlik de söz konusu olmaktadır.

8 – Zayıflamak için Yapılan Diyetler

Kronik halsizlik nedir ve neden kaynaklanır dendiğinde diyetler de ele alınmaktadır. Zayıflamak için yapılan diyetlerin hepsinin ortak özelliği; kalori kısıtlamasıdır. Genel olarak toplumda, günlük olarak harcanacak kaloriden daha az kalori alınması durumunda zayıflanacağı yönünde bir kanı hakimdir ancak bu yanlıştır. Çünkü uygulanan bu zayıflama diyetleri kronik açlık yaşanmasına neden olmaktadır. Bu durumda da metabolizma kendisini yavaşlatarak yanıt vermektedir. 

Metabolizmanın kronik açlık durumunda yavaşlayarak cevap vermesi, enerji düzeyinin azalmasına ve halsizliğin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle bir açık diyeti uyguluyorsanız ve kronik halsizlikten şikayetçiyseniz, kronik yorgunluk nasıl geçer araştırması yapıyorsanız diyetinizi bırakmalı, uzman bir diyetisyenden fazla kilolarınızı vermek üzere destek almalısınız.

9 – Kronik Halsizlik Nedir Neden Olur : Vitamin Eksikliği

Kronik halsizlik nedir ve kronik halsizliğe neden olan etkenler nelerdir araştırması yapıldığında sıklıkla mineral ve vitamin eksikliği karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak doğal ve sağlıklı beslenen kişilerde mineral ve vitamin eksikliği görülmemektedir ancak başka hastalıklar ve benzeri gibi nedenlerden dolayı yetersizlik söz konusu olabilmektedir. Sıklıkla mineral ve vitamin eksikliği görülen kişiler ise şunlardır:

Alkol kullananlarSigara kullananlarZayıflamak için diyet yapanlarHastalık veya ameliyat sonrasına beslenme bozukluğu yaşayanlarKarbonhidrat ev et ağırlıklı beslenenlerSebze, meyve ve salatayı yetersiz tüketenlerSürekli vegan beslenenler

Türkiye’de ve dünyada C vitamini, B kompleks vitaminleri, D vitamini, E vitamini, kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir eksikliği sıklıkla görülmektedir.

10 – Kronik Enfeksiyon Hastalıkları

Kronik hale gelen hastalıkların pek çoğu hastalık belirtisi göstermeden yaşanmaktadır. Özellikle sinüzit, bronşit ve özellikle de kadınlarda sistit hastalığı sinsi olarak seyredebilmektedir. Bu enfeksiyonlar vücutta enflamasyona neden olarak metabolizmanın ciddi bir şekilde bozulmasına neden olabilmektedir. Bozulan metabolizma dolayısıyla da kronik halsizliğin yaşanmasına sebebiyet verebilmektedir.

Kronik Halsizliğe Ne İyi Gelir ?

Kronik halsizlik nedir diye bakıldığında; tek bir nedenden fazlası söz konusu olmaktadır. Kimi zaman basit tedavi edilebilir bir nedene dayanan kronik halsizlik durumu, kimi zaman da ciddi hastalıkların ilk belirtisi olarak yaşanabilmektedir. Bu sebeple eğer kronik halsizlikte şikayetçiyseniz ve kronik halsizliğe ne iyi gelir diye bir araştırma yapıyorsanız öncelikle bir sağlık kontrolünden geçmeniz gerekmektedir.   Sürekli yorgunluk halsizlik hafife alınacak bir durum değildir.

YouTube video

Özellikle böbrek hastalıklarının, kalp yetmezliğinin, karaciğer hastalıklarının ve kanser gibi hastalıkların ilk belirtisi olarak kronik halsizlik görülebilmektedir. Bu sebeple 5,10 günü geçen halsizlik durumlarında ve giderek ağırlaşan halsizlik durumlarından bir sağlık kuruluşuna başvurulması ve sağlık kontrolünden geçilmesi tavsiye edilmektedir.

Kronik Yorgunluk Testi

5,10 günü geçen halsizlik nedeniyle ve gün geçtikçe artan halsizlik durumlarında bir sağlık kuruluşuna giderek kronik halsizlik nedeni ya da nedenleri saptanmalıdır. Bunun için de çeşitli kronik yorgunluk testi bulunmaktadır. Genel olarak bu şikayet durumunda araştırılması gerekenler ise şunlardır:

Anemi olup olmadığıTiroit hormonlarıİnsülin direnciŞeker hastalığıVitamin ve mineral yetersizlikleriKaraciğer ve böbrek fonksiyonlarıKalp fonksiyonlarıEğer gerekliyse derinlemesine tetkikler

Kronik Yorgunluk Nasıl Geçer ?

Kronik halsizlik nedir ve neden kaynaklanır sorularına yanıt verdik. Peki, kronik halsizlik durumu bir sağlık sorunundan dolayı kaynaklanmıyorsa nasıl geçer, sürekli yorgunluk ve uyku hali için en yapılmalı? Eğer bu şikayetlerin nedeni başka bir hastalık değilse yaşam tarzına değişiklikler yapılmalı, sağlıklı beslenilmesi, kaliteli ve yeterli uyku uyunmalı, hareketli bir yaşam tarzı benimsenmeli ve stres düeyi azaltılmalıdır.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!