Küresel Isınma Nedeniyle Kutup Ayıları Taze Su Kaynaklarında Avlanmaya Başladı!

Küresel Isınma Nedeniyle Kutup Ayıları Taze Su Kaynaklarında Avlanmaya Başladı!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilindiği üzere kutup ayıları, küresel ısınmanın en çok zarar verdiği hayvanlar arasında. Kutup ayıları, küresel ısınmanın kötü etkisinin, vahşi yaşamdaki sembolü olarak görülüyor. Ancak bu durum, kutup ayılarını yeni bir yaşam şekline doğru itmişe benziyor… Çünkü bölge üzerinde çalışan araştırmacı bilim insanlarına göre Grönland’daki bazı kutup ayıları, içinde bulunduğu koşullara uyum sağlamaya başladı!

Grönland’daki Kutup Ayıları, Taze Su Kaynaklarında Avlanıyor!

Kutup ayılarının fok avlayabilmesi için arktik Denizi’nde bulunan buzullar oldukça önemli. Fakat küresel ısınma etkisiyle bu buzullar hızla erimeye devam ediyor. Dolayısıyla da buzulların erimesi, kutup ayılarının neslinin tükenmesi tehlikesini doğuruyor.

Yeni yapılan bir araştırma, kutup ayılarının neslinin tükenmesi olumsuzluğuna adeta ışık tutuyor. Çünkü bilim insanları, Grönland’ın güneydoğusunda yaşayan yüzlerce kutup ayısının, içinde bulundukları koşullara adapte olduğunu ve taze su kaynaklarına avcılık için gittiğini açıkladı.

Küresel Isınma Nedeniyle Kutup Ayıları Taze Su Kaynaklarında Avlanmaya Başladı!

Bilim insanlarına göre bu bölgede yaşayan kutup ayıları içinde bulundukları koşullara adapte olmaya başladı ve dağ buzullarından kopan buz kütleleri üzerinde avlanmaya gidebiliyor. Washington Üniversitesi bilim insanlarından kutup bölgesi uzmanı Kristin Laidre konu hakkında şunları söylüyor:

“Kutup ayıları denizde buzul olmayan fiyortlarda yılda sekiz ay hayatta kalacak kadar beslenebiliyorlar, çünkü taze su kaynaklarına, dağ buzullarına erişimleri oluyor.”

Science dergisi tarafından yayımlanan bir araştırmanın bulgularına göre; bazı türlerin de artacak olan sıcaklık sebebiyle, hayatta kalmanın bir yolunu bulacağını işaret ediyor.

Kutup Ayılarının Hareketlerinin İzlenmesi için GPS Takılıyor

Washington Üniversitesi bilim insanlarından kutup bölgesi uzmanı Kristin Laidre, kutup ayılarının koşullara ayak uydurması ile ilgili olarak sözlerine şu şekilde devam ediyor:

“En önemli sorulardan biri kutup ayılarının Arktik’te nerede yaşayabilecekleri. Bu araştırmada gördüğümüz üzere kutup ayıları böyle bir yerde hayatta kalabiliyorsa, ileride yaşayabilecekleri ortamlar hakkında da bundan çok şey öğrenebiliriz.”

Küresel Isınma Nedeniyle Kutup Ayıları Taze Su Kaynaklarında Avlanmaya Başladı!

Ayrıca araştırma ekibi, kutuplardaki ücra yerlere helikopter vasıtasıyla erişebiliyor. Kutup ayılarının hareketlerinin izlenebilmesi için de GPS teknolojisinden faydalanılıyor. Bununla birlikte kutup ayılarından bazı genetik örnekler de toplanıyor.

Kutup Ayıları, Gezegendeki En Ayrık Nüfus!

Çalışam ekibinde yer alan genetik bilimci Dr. Beth Shapiro yaptıkları araştırmalar ışığında, kutup ayılarının gezegendeki genetik açıdan en ayrık nüfus olduğunu söylüyor. Konu ile ilgili görüş bildiren Dr. Shapiro şunları söylüyor:

“Bu kutup ayılarının başka kutup ayıları popülasyonlarından en az birkaç yüzyıldır ayrı yaşadığını biliyoruz.”

Küresel Isınma Nedeniyle Kutup Ayıları Taze Su Kaynaklarında Avlanmaya Başladı!

Genetik bilimci Shapiro, bu kutup ayılarının diğerlerine nazaran boyut olarak daha küçük olduğunu ve daha yavaş ürediklerini ifade ediyor. Ayrıca dünya üzerinde kalan kutup ayısının da yaklaşık olarak sadece 26 bin civarında olduğu düşünülüyor. Dr. Shapiro küresel ısınmaya karşı önlem alınmazsa, kutup ayıları ile ilgili olabilecekler hakkında şunları söylüyor:

“Kutup ayılarının başı dertte. Eğer küresel ısınmanın hızını yavaşlatamazsak kutup ayılarının nesli tükenecek hayvanlar listesinde yer alacağı kesin. Bu muhteşem tür hakkında ne kadar çok bilgiye sahip olursak, önümüzdeki 50 ila 100 yıl hayatta kalmalarına o kadar çok yardımcı olabiliriz.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!