featured

Likya Yolu Haritası Nasıl Takip Edilir? Likya Yolu Turu Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fethiye ilçesinden başlayarak Antalya şehir merkezinde biten Likya Yolu, Türkiye’de bulunan en uzun mesafeli yürüyüş yoludur. Fakat  başlangıç noktası olarak Antalya da tercih edilebilir. Yaklaşık olarak 535 kilometrelik olan bu yürüyüş mesafesinde pek çok doğal güzellikler ve antik dönemden kalma kent harabeleri de bulunuyor… Ülke içinden ya da yabancı ülkelerden pek çok turistin ziyaret ettiği bu doğal yürüyüş yolu, çadır kurarak kamp yapmak isteyenler için de oldukça iyi bir tercihtir. İşte, Likya Yolu Haritası nasıl takip edilir sorusunun cevapları…

5 Adımda Likya Yolu Rehberi

Likya Yolu turu en güzel özelliklerinden biri ise oldukça güzel manzaralara sahip olmasıdır. Ayrıca ziyaretçilerin rotayı rahatlıkla takip edebilmesi için yol üzerinde çeşitli yönlendirme tabelaları da bulunmaktadır. Bu tabelaların bakımı ve yenilenmesi tamamen gönüllülerin üstlenmekte olduğu bir iştir.

YouTube video

Toprak yollarda ve patikalarda bulunmakta olan bu tabelaların farklı anlamları vardır. Örneğin kırmızı renkli çarpı, doğru rotadan çıkarak başka bir yola girmiş olduğunuzu göstermektedir. Fakat bu işaretler, insanlardan ya da doğanın kendisinden kaynaklanabilen sebepler ile zarar görebilir, hatta kaybolmuş bile olabilir.

Ayrıca yeterli hazırlıklar yapılmamış olursa, yürüyüş sırasında su ya da gıda sıkıntısı da yaşanabilir. Doğru yerlere çadır kurmak ise akrep ya da böcek gibi çeşitli canlılardan korunmak için oldukça önemlidir… Tüm bunlar, Likya Yolu’nun aslında pek de güvenli olmadığını düşünmenize sebep olsa da bu konularda yeterli bilgiye sahip olmak için Likya Yolu rehberi kitapçıklarından bir tanesini edinebilirsiniz. 

1 – Likya Yolu Rotası Nasıldır?

Likya yolunun rotası tam olarak şu şekildedir:

Ovacık – Faralya – Kabak Koyu – Alınca – Yediburunlar – Gavurağılı – Patara – Kalkan – Sarıbelen – Gökçeören – Kaş – Kekova – Demre – Alakilise – Finike – Karaöz – Gelidonya Feneri – Adrasan – Olimpos – Çıralı – Beycik – Tekirova – Phaselis – Gedelme – Beycik – Tahtalı – Gedelme – Göynük – Hisarçandır – Geyikbayırı.

Görüldüğü gibi, Çıralı’dan Beycik’e ve Tekirova’ya ayrı rotalar bulunduğu gibi, Gedelme’ye de Phaselis ve Tahtalı üzerinden ulaşmak mümkün olmaktadır. Ayrıca Patara bölgesinde de iki ayrı rota bulunur. Yaklaşık olarak 25 günde tamamlanan bu yürüyüş yolu, doğanın içinde ve hareketli bir tatil yapmak isteyenler için oldukça uygundur. Likya Yolu Kaç-Demre olarak da adlandırılırken, rota konusunda tur rehberleri ile de anlaşma sağlanabilir. 

2 – Likyalılar Kimdir? 

Bu yürüyüş yoluna adını vermiş olan Likyalılar, milattan önce yaklaşık 2000’li yıllarda Teke Yarımadası üzerinde hüküm sürmüş olan eski bir Akdeniz halkıdır. Özellikle genel olarak Kemer ilçesi ve Dalaman çayı arasında yaşamış olan bu halkın en büyük özelliği ise çevrelerinde bulunan yaklaşık 70 şehir devleti ile bir araya gelmeleri ve dünya tarihindeki ilk “birleşik devletler” yapısını oluşturmuş olmalarıdır.

Likya birliği, günümüzdeki Amerika Birleşik Devletleri’ne benzediği gibi, anarşist uygulamaların da görüldüğü bir devletler birliği olmuştur. Heredot gibi ünlü tarihçilere göre Likyalılar, köken olarak Giritli olan bir halktır. Antik Mısır kaynaklarına göre ise bu halk, genellikle korsanlık yaparak geçimini sağlamıştır.

3 – Likya Yoluna Ne Zaman Gidilir? 

Likya Yolu yürüyüş programı hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hangi mevsimin tercih edileceğidir. Yılın neredeyse tüm aylarında ziyaret edilebilecek olan Likya Yolu, özellikle Eylül ve Kasım arasındaki aylarda çok daha fazla ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Kış mevsiminin pek şiddetli geçmediği bu bölgede, yaz mevsimi için bir yürüyüş planlanması kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Ayrıca Ocak ve Mart aylarında da bölge genel olarak karlı olmaktadır. Fakat yüksek kesimlerde havanın çok soğuk ya da çok sıcak olabileceğini hatırlatmakta fayda vardır.  

4 – Likya Yolu Kamp Alanları 

Likya Yolu kamp alanları içerisinde elektrik ve su hizmeti bulunduran, tuvalet kullanma imkanı sunan tesisler içermektedir. Doğal bir ortamda konforlu bir konaklama isteyen kişiler bu kamp alanlarını tercih edebilirler. Kişi başı 30 ile 60 TL arasında değişen fiyatlara sahip olan kamp alanları , Türkiye’nin en iyi kamp alanları arasında da yerini almaktadır. 

5 – Likya Yolu Kaç Km ?

Türkiye’nin en uzun yürüyüş yolu olan Likya Yolu kaç km ‘dir? Likya yolu Antalya ile Fethiye arasında uzanan 535 km uzunluğunda bir yürüyüş parkurudur. Bu parkurun büyük bir bölümü orman ve dağlık alanlardan geçerken, bazı bölümlerinde konaklama ve ören yerleri bulunmaktadır. Bu yönü ile hem kültür hem de doğa gezisi planlayanların en çok tercih ettikleri gezi alanlarının başında Likya Yolu rotası gelmektedir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!