featured

Mormon Nedir | Amerika’nın Ortasında Çok Eşliliğe Devam Eden Mormon Dini Nedir | 25 Maddede Mormonluk Nedir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mormon nedir sorusunun yanıtı; bir dini inanç olarak karşımıza çıkıyor. Mormonluk tarihi 1820’li yıllara dayanıyor ancak Mormon kitabı yazılması ile bu inanış resmi olarak başladı. Merkezi Amerika Utah olan Mormon tarikatı günümüzde dünyanın farklı yerlerinde varlığını sürdürüyor. İşte, mormon nedir, mormon kitabı nedir, mormon dini nedir, mormon inancı neleri kapsıyor sorularının yanıtları…

Bu yazıda neler var?

25 Maddede Mormon Nedir Mormon Kuralları Nelerdir ?

Amerika’nın ortasında yoğun olarak yaşanan Mormon dini, dünya genelinde 15 milyon kişi tarafından benimseniyor. Mormon nedir dendiğinde; Hristiyanlık dini içinde bir cemaat, tarikat olarak tanımlanıyor ancak gerçekte hiç de öyle değil. 

Çünkü ne Hristiyanlar Mormon cemaatini tanıyor, ne de mormonlar Hristiyan inanışının temeli olan üçlü birliğe inanıyor. Üstelik mormon tarikatı üyelerinin bazıları çok eşliliğe yasal olmamasına rağmen devam ediyor. İşte 25 maddede, Mormon kuralları ve onların dini hakkında merak edilen her şey…

1 – Joseph Smith Mormon Kitabı Yazıyor ve Mormon Cemaati Oluşuyor

Mormon nedir, mormon ne demek, mormon dini nedir sorularının yanıtlarını Joseph Smith veriyor. Çünkü 1805 yılında dünyaya gelen ve 1844 yılında hayatını kaybeden Joseph Smith bu dinin kurucusu.  

Joseph Smith, kendisiyle ilk olarak Tanrı’nın daha sonra da melek Moroni’nin iletişim kurduğunu söylüyor ve kendisini peygamber ilan ediyor. 1830 yılında Mormon Kitabı yazarak da Mormon dinini resmi olarak kuruyor. Daha sonra da mormon cemaati kurarak, dinini yaygınlaştırıyor.

2 – Mormon Dini Nedir, Dini Görüşleri Nelerdir?

Mormon cemaati üyelerinin temel görüşü; Tanrı’nın en son sözünün Mormon Kitabı olduğudur. Bu kitaba göre Tanrı hala insanlarla iletişim halindedir ve vahiy indirmeye devam etmektedir. Bozulmayan tek din ise Mormon dinidir. Mormonluk gereği tek Tanrı inancı vardır ve bu Mormonluk dini ile Hristiyanlık arasındaki en temel farklardan birine neden olmaktadır.

3 – Mormon İnanışı ve Hristiyanlık Arasındaki Fark Nedir?

Mormon inanışı gereği Tek Tanrı vardır ve Hristiyanlığın temelindeki üçlü birlik inanışı Mormonlukta yoktur. Yani; Hristiyanlıktaki Baba, Oğul ve Kutsal Ruh, Mormonluk inanışında bir bütün değildir ve hepsi ayrı ayrıdır. Mormonluk dininde, Hristiyanlardaki baba kavramı, Cennetteki Babamız olarak söylenmektedir.

4 – Mormonlar Nerede İbadet Eder : İsa Mesih’in Son Zaman Azizleri Kilisesi

Mormon nedir mormonlar nerede ibadet eder sorusunun yanıtı; kilisedir. Ancak bu kilisenin adı İsa Mesih’in Son Zaman Azizleri Kilisesi’dir. Mormon tarikatı üyeleri bu kiliselerde İsa Mesih’in inancını en doğru şekilde yerine getirdiklerini ve sürdürdüklerini düşünmektedir. Mormon dininin amacı ise bozulmuş olan Hristiyanlık dinini, günümüzde yaşayan peygamberlerin aracılığı ile düzeltmek.

5 – Mormon Dini Cemaati Çok Eşliliği Sürdürüyor

Joseph Smith tarafından Mormon dini ilan edilip kurulduğunda yani ilk zamanlarda mormon cemaati büyümesi ve yeni üyeler kazanılması için çok eşlilik benimseniyor. Sayılarını hızla artırmak isteyen Mormon erkekleri, birden fazla kadınla evlenip çok çocuklu bir yaşam tarzını benimsiyor.

Mormon nedir dendiğinde günümüzde akıllara çok eşli bir dini tarikat gelmiyor çünkü bu Mormon cemati, federasyona katılabilmek için 1890’lı yıllarda çok eşliliği yasal olarak kaldırdılar. Ancak günümüzde bu geleneği devam ettiren Mormonlar da var.  

Mormon tarikatının ilk kurulduğu zamanlardaki inanışlara devam eden bir grup Mormon hala çok eşliliği yasal olmamasına rağmen devam ettiriyor. Çok eşliliğin devam ettirildiği en kalabalık grup ise Centnnial Park taraflarında yoğunlukta olan Fundamentalist Mormonları.

6 – Mormon Kadınlar için Çok Eşlilik Geçerli Değil

Mormon nedir, mormon kuralları nelerdir kitaplarında açıkça yazıyor ancak erkekler için ilk başta geçerli olan çok eşlilik, kadınlar için hiçbir zaman geçerli olmadı. Dolayısı ile mormon kadınlar yalnızca bir evlilik yapabiliyor.

7 – Mormon Kadınlar Çok Eşlilikten Şikayetçi Değil

Mormon cemaati nedir dendiğinde, çok eşliliğin geçerli olduğu bir topluluk akıllara geliyor ancak kadınlar için geçerli değil. Buna rağmen Mormon kadınlar, erkeklerin çok eşli olabilmesinden hiç de şikayetçi değil. Çünkü zaten bu kadınlar çok eşli ailelerde büyüyorlar. Ayrıca Mormon tarikatında zorlama yok.

8 – Mormon Aile Arasında Kıskançlık Yok

Mormon cemaati üyeleri çok eşli bir yaşam sürebiliyorlar ancak bu kıskançlıklara neden olmuyor. Özellikle farklı annelerden doğan çocuklar birbirini kıskanmıyor. Çünkü Mormon çok eşli kadınlar için hangi çocuğun hangi anneden olduğu önemli değil. Her çocuk birbiri ile aynı derecede öneme sahip.

9 – Mormon Eşler Sırayla Yemeğe Çıkıyor, Cinsel İlişkiye Giriyor

Mormon nedir, mormon kuralları nelerdir açıklamalarında, erkeklerin çok eşli olabildiklerini belirtmiştik. Ancak Mormon erkekler, eşleri ile bir sıraya, düzene göre yemeğe çıkabiliyor, cinsel ilişkiye girebiliyor. Kısacası; Mormon dini benimseyen kişiler, belirli bir üzen içinde yaşamlarını sürdürüyor.

10 – Mormon Tarikatı Kadınları En Az 5 Çocuk Yapıyor

Mormon kuralları arasında, Mormon dininin ilk şekline göre yaşayanlarda olduğu gibi çok eşlilik bulunuyor. Bu kadınlar, çok eşliliği bir cennete giriş bileti olarak gördüğü için en az beş çocuk yapıyor. Yani mormonluk inancına göre üremek çok çok önemli.

11 – Mormon Cemaati Kadınları İş Bölümü Yapıyor

Kalabalık yaşamların mümkün olduğu Mormon ailelerde iş bölümü yapmak esas. Geçinmek için kadınların bazıları çalışırken, bazıları da ev işlerini yürütüyor. Mormon nedir dendiğinde; verimli şekilde yaşamak, üretmek esas. Bunun için de temel mantıkta iş bölümü yapmak bulunuyor.

12 – Mormon Tarikatı Üyeleri Alkol, Kafein, Nikotin Kullanmıyor

Mormon nedir dendiğinde en garip özellikleri arasında alkol, nikotin, kafein ve benzeri gibi insan sağlığına zararlı şeyleri bulunuyor. Çünkü Mormonlar, Tanrı’ya verinceye dek vücutlarını koruyor. Mormon kuralları arasında evlilik öncesinde seks yapmak da bulunuyor. Mormonlar günümüzde inanışları gereği; kafein ve nikotin içerikleri şeyler tüketmediği gibi cinsel içerikli filmler de izlemiyor.

13 – Mormon İnancı Taşıyanlar Başlarına Felaket Geleceğini Düşünüyor

Mormonlar büyük bir ihtimalle dinlerin yozlaşması nedeniyle Tanrı’nın dünyada felaketler yaşatacağını düşündüğünden sürekli olarak bir felaket beklentisi içinde. Kendileri de Tanrı’nın en son sözü olarak Mormon Kitabı kurallarına uyuyor. Ancak gerçekleşmesi muhtemel olan ve tüm dünyayı etkisi altına alacak olan felaketlere karşı hazırlıklılar. Bunun için de kalabalık ailelerine yetecek derecede gıda stoğu yapıyorlar.

14 – Nüfus Artışı En Fazla olan Dini Topluluk; Mormonluk

Hem çok eşliliği olması hem de fazla üremenin önemli olarak görülmesi, Mormonluk inanışını dünyada en fazla artış gösteren dini topluluk yapıyor. Bu nedenle de günümüzde yaklaşık 15 milyon mormon tarikatı üyesi olduğu düşünülüyor.

15 – Mormon Dini Merkezi Utah | Amerika’da Farklı Yaşamlar

Mormon nedir, mormonlar nerede ortaya çıktı, mormonlar nerede yaşar sorularının yanıtı, bu inanış ilk ortaya çıktığında; Amerika’nın her yeriydi. Ancak daha sonra Mormonlar büyük baskılar gördü ve bu nedenle Utah’ı merkez olarak belirlediler. Günümüzde Utah’ın yüzde 80’inin Mormon olduğu bilinmekte.

16 – Türkiye’de Mormonlar Var mı?

Belki şaşırtıcı gelebilir ama Türkiye’de İsa Mesih’in Son Zaman Azizleri topluluğunun kiliseye bağlı toplamda 439 üyesi olduğu biliniyor. Ayrıca Türkiye’de Mormon nedir pek bilinmese de 3 kilisesi, 5 şubesi ve 12 topluluğu bulunuyor. 2006 yılında yayınlanmış olan bilimsel bir çalışmada Türkiye’de 850 Mormon’un yaşadığı belirtilmiş.

17 – Türkiye’de Mormon Toplantıları Meetinghouse Evlerinde Yapılıyor

Türkiye’de Mormon cemaati üyesi olan kişiler ve Mormonluk dinini tanımak isteyen kişiler Ankara ve İstanbul’da bulunan Meetinghouse evlerine bir araya geliyor.

18 – Türkiye’de Mormon Askerlere Dini Hizmet Veriliyor

Mormon nedir, Mormonluk nasıl olur, Türkiye’de Mormonlar var mı konusunda bir enteresan bilgi daha bulunuyor. Çünkü Adana İncirlik Üssün’nde görev yapan Mormon inancına sahip Amerikan askerleri için bir şapelde dini hizmet veriliyor.

19 – Türkiye’de Mormonlar İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi İstanbul Derneği ile Bir Çatı Altında

Resmi olarak bir sivil toplum kuruluşunun çatısı altında Türkiye’de Mormonlar bir araya gelebiliyor. İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi İstanbul Derneği, 2015 yılından beridir bu kilisenin Orta Asya Misyon sorumlusu olarak faaliyet yürütüyor. Bu dernek öncelikle Türkiye olmak üzere Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve Türkmenistan’da Mormon dini sorumlusu olarak çalışıyor.

20 – Mormon Kitabına Göre Mormon Nedir ?

Mormon nedir deyince ilk cevap; bir dini inanış olduğu. Bu dini inanışa göre Mormon Kitabı, Tanrı’nın en son sözü. Yani Mormon Kitabı, Joseph Smith tarafından Tanrı’nın en son sözü niteliğinde yazıldı.  

YouTube video

Mormon inancına göre Mormon Kitabı Tevrat ile İncil’in devamı niteliğinde. Onlara göre Tevrat ve İncil indirildikten sonra orijinalliğini kaybetti ve bu nedenle son dini inanış olarak Mormonluk ortaya çıktı. Amaçları ise; bozulan Tanrı’nın sözlerini bu kitap sayesinde yaşatmak.

21 – Mormon Tarikatı Nedir Amaçları Nelerdir ?

Mormon Kitabı’nın 1830 yılında yazılmasıyla birlikte resmen kurulan bu dini tarikat kısa sürede büyüdü. Mormon tarikatı üyeleri çok çalışmayı, dayanışmayı ve de üretim yapması kutsal uğraşlar olarak nitelendirdi. Mormonları amacı ise; kendilerine vaadedilmiş toprakları, Tanrı’nın verdiği inanç ve akılla inşa etmek.

22 – Mormon Nedir Kutsal Pazar Kavramı Nedir ?

Pek çok Hristiyan mezhebi gibi Mormon mezhebi için de Kutsal Pazar oldukça önemlidir. Bu inanış gereği Mormonluk üyeleri, Pazar günlerini kutsal sayarlar ve bu günü kiliselerinde ibadet ederek geçirirler. Ayrıca Kutsa Pazar ayinleri sonrasında Mormon cemaati diğer üyeleri ile bir araya gelerek zaman geçirirler.

23 – Mormonlukta Family Home Evening Önemi

Mormon nedir dendiğinde pek çok özellik bakımından Hristiyanlıkla benzerlik bulunmaktadır. Örneğin; Mormonlar için kutsal olan günler arasında Pazartesi de yer almaktadır. Mormon inanışı gereği Mormonlar, Pazartesi akşamları evde aileleri ile bir araya gelmekte ve birbirleriyle vakit geçirecek aktiviteler yapmaktadır. Bu güne Mormonlar, Family Home Evening yani Evde Aile Akşamı demektedir.

24 – Mormonlarda Boşanma Var mı?

Günümüzde Mormonlar da bu dinin ilk çıktığı ve yaşanmaya başlandığı katı kuralları genel olarak taşımıyor. Ancak katı kurallarla yaşayan Mormonlar için boşanma yok. Eğer bir mormonsanız ve evlendiyseniz hayatınızın sonuna kadar evlendiğiniz kişi ya da kişilerle yaşayacaksınız demektir.

25 – Joseph Smith Mormon Kitabı’nı Nasıl Yazdı?

Mormon dininin kurucusu olan Joseph Smith’in iddialarına göre ilk olarak İsa Mesih daha sonra da melek Moroni kendisine görünmüştür. Mormon Kitabı, 4. Yüzyılda melek Moroni’nin babası tarafından yazılmıştır. Kitabın içeriğinde ise bir zamanlar Amerika Kıtası’nda yaşamış antik topluluklar hakkında bilgiler yer almaktadır. Joseph Smith iddiaları arasında, Mormon Kitabı’nın New York’un Palmyra Köyü sınırları içinde altından levhalara yazılması da bulunmaktadır.

Amerikan yerlilerinin dilini hiç bilmediği halde kitabı İngilizce’ye çeviren Smith, bunu ‘’Tanrı’nın sınırsız gücü’’ olarak yorumlamıştır. Mormon Kitabı 3 ayda İngilizce’ye çevrilmiştir ve ilk nüshası 584 sayfadır. Mormon Kitabı 1830 yılında bitmiştir, İsa Mesih’in Son Günün Azizleri Kilisesi de resmen kurulmuştur.

Mormon Ne Demek

Mormon ya da mormonluk, bir dini inanışın Türkçe olarak yazılışı ve okunuşudur. Bu kelime aslında İngilizce kökenlidir. Mormonluk bir dini inanışa, cemaate, tarikata denirken, Mormon ise bu dinine inanan kişilere denmektedir.

Mormon Ne Demek İngilizce

Mormon nedir incelenirken öncelikle bu kavramın nereden geldiğine bakmak gerekmektedir. Mormon İngilizce Mormonism olarak yazılmakta olan bir kavramdır. Bu dini ortaya çıkaran Joseph Smith’in yazmış olduğu kitaptan dolayı, bu inanışın adı Mormonluk olarak belirlenmiştir.

Mormonluk Mezhebi Nedir ?

YouTube video

Hristiyan dini içinde bir mezhep olarak Mormonluk karşımıza çıkmaktadır. Mormon dini, Hristiyanlık içerisinde yer almaktadır ancak bu inanış, Hristiyanlığın pek çok temel inancı ile bağdaşmamaktadır. Aynı zamanda mormon tarikatı, Hristiyanlar tarafından tanınmamaktadır.

Mormonlar Filmi

Mormon inanışını ve mormon aileleri anlatan pek çok film bulunmaktadır. Mormonlar filmleri çoğu zaman film sitelerinde ayrı bir kategoride sunulmasa da Hristiyan, din, etnik gruplar kategorisinde yer almaktadır. En bilinen Mormonlar filmleri arasına Netflix’te yayınlanan Üç Kadın Bir Koca filmi bulunmaktadır. Ayrıca Azizler ve Askerler filmi de mormon dininden kesitler sunmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
4
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!