featured

Zenginler de Hırsızlık Yapar! Milyon Dolarlık Zenginler Neden Diş Macunu Çalar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hırsızlıkla ilgili en büyük yanılgılardan biri; bu yada dışı eylemi yalnızca ihtiyaç sahibi kişilerin yaptığı. Çünkü dünya geneline bakıldığında, milyon dolarlık insanların dahi ufak tefek şeyleri çaldığı kayıtlara geçmiş. Üstelik bu kayıtlarda ünlü isimler bile var!

Peki, zenginler neden hırsızlık yapar? Milyon dolarlık bir insan neden bir diş macununu çalmaya tenezzül eder? İşte, zenginlerin hırsızlık yapması ve bunların altında yatan nedenler…

1- Hırsızlığın En Çok Yapıldığı Yerlerden Biri: Oteller

Hırsızlığın en fazla yapıldığı yerlerden biri oteller. Alman otel zincirlerinden bir tanesinin yaptığı araştırmada, yalnızca 2 ay gibi bir süre içinde saç kurutma makinesinden tablolara, vazolardan yataklara kadar pek çok eşyanın çalındığı tespit edilmiş.

 2- “Otelden Yatak Çalınır mı?” Demeyin, Onu da Çalmışlar

Otel odasından sabun (ç)almak, yatak çalanların olduğunu duyunca çok masumane gelebilir. “Otelden yatak da çalınır mı?” demeyin çünkü çalmışlar.

Bu anlar, otelin güvenlik kayıtlarına bile yansımış. Hırsızlar, yatağı odalarının penceresinden aşağı atıp bir arabaya yüklemekten hiç ama hiç çekinmemişler.

Bu durum size normal gelebilir, yatak çalanların basit bir hırsızlık yaptığını düşünebilirsiniz. Ancak burada ilgi çekici olan, bu hırsızlık olaylarının gerçekleştiği otellerin, lüks otel ve müşterinin de genellikle zenginler olması!

3- 5 ve 6 Yıldızlı Otellerdeki Hırsızlık Olayları, 3 ve 4 Yıldızlı Otellerden Daha Fazla!

Yaşanılan olaylar, hırsızlık eyleminin sadece bir şeye ihtiyacı olan veya kötü niyetli kişilerce yapılmadığını gösteriyor. Çünkü süper zengin insanlar da hırsızlık yapıyor!

Yapılan araştırmalar göstermiş ki; 5 ve 6 yıldızlı otellerdeki hırsızlık olayları, 3 ve 4 yıldızlı otellerdekinden daha fazla.

Burada hemen 5 ve 6 yıldızlı otellerdeki eşyaların daha lüks olmasından dolayı hırsızlığın normal olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu otellere gelen insanların daha zengin olduğunu unutmayın!

4-  Yıllık Geliri Fazla Olanların Hırsızlık Oranı, Yıllık Geliri Az Olanlardan Daha Fazla!

Milyon dolarlık zenginlerin hırsızlıkları oldukça dikkat çekici. Çünkü 2018 yılında yapılan bir araştırmada görülmüş ki; yıllık geliri 70 bin dolar olanların arasındaki hırsızlık oranı, yılık geliri 20 bjn dolar olanlardan yüzde 30 daha fazla!

Bu durum psikologların dikkatini oldukça çekmiş ve çekmeye de devam ediyor. Ancak bunun nedeni tam olarak ortaya konmuş değil. Yine de farklı farklı teoriler ortaya konuyor.

5- Milyon Dolarlık Zenginlerin Yaptığı Hırsızlığın Adı: Mantığı Olmayan Hırsızlık

Zenginlerin yaptığı hırsızlıkla ilgili olarak ortaya atılan gir görüşe göre; bu hırsızlığın bireysel arzu ya da ihtiyaçlara hiçbir alakası yok. Bu nedenle de bu hırsızlık türüne psikologlar “Mantığı Olmayan Hırsızlık” adını veriyorlar.

Süper zenginlerin “Mantığı Olmayan Hırsızlık” yapmasının ana sebebinin de, hayatlarındaki kontrolü yitirmiş olmalarını düşünmesi olduğu iddia ediliyor.

Yani yaşanan bir vefat, iflas, boşanma, hastalık gibi travmalar, bu insanlarda “hayatımın kontrolü bende değil” düşüncesi yaratıyor ve onlar da hırsızlık yaparak “hayatın kontrolü bende” hissini yaşıyorlar.

Kısacası bu “Mantığı Olmayan Hırsızlık”, onların kendi kendilerini tedavi etmelerinin bir yansıması olarak düşünülüyor.

6- Bazı Zenginler, Meydan Okumak için Hırsızlık Yapıyor

Bazı psikologlara göre ise zenginlerin hırsızlık yapması tamamen bireysel özellikleri ile ilgili. Çünkü hırsızlık yapmanın temelinde bir heyecan ve dolayısı ile adrenalin yatıyor.

Hatta bunu, Netflix’in dünyada en çok izlenen dizisi Squit Game dizisi ile de örneklendirebilmek mümkün. Eğer izlediyseniz, Squit Game dizisinde zenginlerin ürünün kendisi ile değil; verdiği heyecan, gerilim ve adrenalin duygusuyla ilgilendiğini görmüşsünüzdür.

Yani; aşırı zenginler bir ürünü ihtiyaçları olduğu için değil, hırsızlık yapmanın verdiği heyecanı yaşamak için yapabiliyor. Hatta bu durum bir bağımlılık haline gelebiliyor ve kleptomaniye dönüşebiliyor.

7- Adalet ve Hukuktan Korkmuyorlar!

Süper zenginlerin hırsızlık yapmasının nedenlerinden bir tanesi de; korkusuzluk! Yani bu kişiler kendilerine ve güçlerine o kadar çok güveniyorlar ki; yasaları çiğnemeleri veya hırsızlık yapmaları durumunda kendilerine bir şey olmayacağından eminler! Kısacası; bu kişilerin yaşadığı dokunulmaz hissi, onlara daha da fazla cesaret veriyor.

8- Adaletin Herkes için Eşit Olması Önemli!

Bu verilerden yola çıkarak her zengin hırsızdır denilemez ancak toplumda hırsızlık olaylarının azalması için adaletin herkes için eşit olması gerekiyor. Çünkü zenginler, hissettikleri dokunulmazlık hissinden dolayı yasaları çiğnemekte ısrarcı olabiliyor.

Bu ve benzeri gibi daha fazla ilgi çekici, bilimsel nedenlere dayandırılmış içerikler için ya da bu derlediğimiz yazıyı, Evrim Ağacı kurucusu, bilim anlatıcısı Çağrı Mert Bakırcı’dan dinlemek için aşağıdaki videoya tıklayabilirsiniz.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!