featured

Obsesif Kompulsif Nasıl Yendim? Çok Takıntılı Olmaktan Nasıl Kurtulurum? Obsesif Kompulsif Bozukluğu Nasıl Yenerim?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Obsesif kompulsif nasıl yendim içerikli birçok bilgi ve paylaşım internet üzerinde dönmektedir. Kişilerin OKB gibi oldukça zorlu ve yıpratıcı bir hastalığı atlatma konusunda bu hastalığı yaşamış kişilerden destek aldığı görülmektedir.

Psikolojik hastalıklarda uzman desteği almak oldukça önemli bir durumdur. Ancak söz konusu olan hangi hastalık olursa olsun kişisel olarak yapılması gereken bazı davranışlar da mevcuttur.

YouTube video

İşte tam da bu noktada OKB tanısı alıp atlatmış kişiler ‘Obsesif kompulsif nasıl yendim?’ başlığı altında içerikler hazırlamaya devam ediyor.

Dikkat edebileceğiniz, deneyebileceğiniz OKB tedavileri ise şöyle bulunuyor;

Obsesif Kompulsif Nasıl Yendim| Obsesif Kompulsif Bozukluk Nasıl Atlatılır?

OKB, toplum arasında karıştırılan iki farklı tanıya sahiptir. İlki OKB olarak yer alırken diğeri ise kişilik bozuklukları kapsamında yer alan OKKB olarak tanılanır Kişilik bozukluğu olarak bilinen daha ağır seyir eder.

Ancak her iki hastalıkta da kişinin hayatı ciddi derecede olumsuz etkilendiğinden Obsesif kompulsif nasıl yendim? OKB nasıl tedavi edilir? OKB’den nasıl kurtulurum gibi araştırmalar yapılır.

OKB tedavileri arasında çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Ancak tüm yöntemler sadece uzman kapsamında değerlendirilmez.

Aynı zamanda hasta olan kişi ve bu kişinin çevresindekilerin de davranışları etkili olmaktadır. Çünkü çoğu zaman toplum içerisinde psikolojik hastalıklara yönelik istenen düzeyde bir yaklaşım sergilenmemektedir.

1- Hastalığın Kabulü

OKB tanısı almış hastalar tarafından ilk başlarda bu hastalığa karşı tam anlamıyla bir kabul gerçekleşmez. ‘Hastalığım var kabul ediyorum’ ya da ‘Çok ağır OKB hastasıyım’ demek gerekli öngörüyü kazanmak için yeterli değildir.

Alınan tanı her ne olursa olsun psikolojik hastalıklarda bu yönde bir gerçek anlamda, içten gelen bir kabul olması gerekir. Bu kimi zaman uzman gözetiminde sağlanır kimi zaman ise hastalar gerçekten sıkılıp, bunaldığı için değişimi kendi getirir.

2- Hastalıkla Savaşılmamalı

Obsesif kompulsif nasıl yendim başlıklı yazı ve içeriklerde en sık denk geleceğiniz durumlardan birisi hastalar başta yaptığı davranışlara karşı düşmanlık geliştirmiş olduğunu göreceksiniz.

Sahip oldukları takıntılı düşünceler ve davranışlara karşı adeta düşmanlık sergileyen kişiler aslında farkında olmadan kendisine karşı bir düşmanlık oluşturacaktır.

Tedavinin temel prensibi ise kişinin düşmanca bir davranış takınmasından ziyade oluşan bu davranışların doğal olduğunu kabul edip, davranışta sağaltım sağlamak olmalı.

3- Uzman Desteği Almak

Uzman desteği almadan başta OKB olmak üzere birçok hastalığın tedavi edilmesi neredeyse mümkün değildir. Psikiyatri desteği almayı ise hastalar bir acizlik olarak algılamamalı.

Nasıl ki bir kalp hastalığı için kalp doktoruna başvuruyorsanız, psikolojik hastalıklar için de aynı şekilde psikiyatrist desteği almanız oldukça doğal.

Uzmanlar tarafından verilen ilaçlar ve yönlendirmelere uymak gerekir. Fakat burada yine sık düşülen bir hata mevcuttur.

Hataların başında yanlış bir uzmana denk gelenlerin diğer tüm uzmanlara karşı ortak önyargı oluşturmasıdır. Sanki hiçbir psikiyatrist beni iyileştiremez gibi düşüncelere kapılmamalısınız.

Aynı zamanda sık sık uzman değişimi de yapmamanız gerekir. Bu tarz tedavilerde sabırlı olmak temel kurallardandır.

4- OKB İlaçları Kullanmak

OKB ilaçları kullanmak tedavinin temel prensipleri arasındadır. İlaç kullanmadan çoğu hastalıktan kurtulmak neredeyse imkânsız hale gelebilir.

Psikolojik ilaçları görmezden gelmeden hem ilaç hem de psikoterapi alabilirsiniz. İlaçlar sayesinde düşüncelerinizi yani obsesyonlarınızı kontrol altına alabilirsiniz.

5- Psikoterapi Almak

Her ne kadar Obsesif kompulsif nasıl yendim araştırmalarınız sonucunda ilaç tedavisinin önemini anlasanız da psikoterapi de almanız gerekebilir.

Psikoterapi uzman psikologlar ve psikiyatristler kapsamında alınan seansları kapsamaktadır. Seans kapsamında hastalığın ortaya çıkış seyrinden günümüze dek düşünceleri ele alınır.

Danışanın yanı hastanın düşünceleri ortaya koyularak bir yandan kaygı, mutsuzluk gibi unsurların da ortadan kaldırılması hedeflenir.

İlaç tedaviyle ortak bir zamanda götürülmesi önemlidir.

6- OKB Bırak Gelsin Yöntemi

Psikoterapilerde en sık uygulanan tekniklerden birisi Bırak Gelsin yöntemidir. Diğer adıyla Maruz Bırakma olarak da bilinir.

OKB hastası olan kişilerin aklından sürekli geçen takıntılı düşünceler bulunur. Aslında hastalığın temelini bu düşünceler ve düşüncelerin davranışlara dönüştürülmesi vardır.

Öncelikle hastaların bu düşüncelerini durdurma çabası içerisine girerek durdurmak yerine daha çok tekrarlanmasına sebep olur.

Bırak Gelsin tekniğinde kişi kafasında yer alan düşünceleri durdurmaya ve kontrol altına almaya çalışmaz. Tamamen serbest bırakarak düşüncelerin akıp gitmesine sebep olur.

7- Obsesif Kompulsif Nasıl Yendim| Sabırlı Olmak Gerekiyor

Belki de Obsesif kompulsif nasıl yendim sorularının temel cevapları arasında sabırlı olmak yer alıyor. 1-2 haftalık ya da 1 aylık gibi kısa sürelerde genellikle bu tarz hastalıkların sonlanması mümkün değil.

Hastaların ortalama olarak 6 ay 1 yıl gibi bir tedavi görmesi gerekebiliyor. Ancak kişilik bozukluğu kapsamında olan kişilerin tedavileri daha uzun sürebiliyor.

Sabırlı olunduğu müddetçe tedavileri yarım bırakmadan, devamlılığını sağlamalısınız. Böylece tedavilerden bir sonuç alabilmeniz mümkün olunacaktır.

OKB Hakkında Merak Edilen Diğer Konular

Obsesif kompulsif bozukluk hakkında merak edilen birçok konu bulunmaktadır. Hastaların ve sevdikleri tarafından bu tarz soruların araştırılması ise oldukça normaldir.

OKB İntihara Sürükler mi?

OKB, tek başına görülebileceği gibi farklı tanılamalarla ortaya çıkabiliyor. Özellikle depresyon ve kaygı bozukluğu ile çok sık görülen bir OKB tanısı mevcutsa intihara sürüklemesi mümkündür.

OKB Hastaları Zeki mi?

Obsesif kompulsif tanılamalarında zeka ile ilişkili bir araştırma yapılmamıştır. Yani OKB tanısı almış bireylerin daha zeki olup olmadığına dair bir yorumda bulunmak yanlıştır.

OKB Tehlikeli mi?

OKB hayati bir şekilde ciddiyet yaratacak bir hastalık çoğu zaman olmamaktadır. Ancak kişinin özellikle titizlik konusunda obsesyonları bulunuyorsa ve ilerlediyse bazı sorunlar yaratabilir. Çok sık ellerini yıkamaktan cilt hastalıkları, çamaşır suyu ile duş almaktan göz hastalıkları görülebilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Neden Olur?

OKB tanısı almış kişilerin bu hastalığa sahip olmalarında birkaç farklı sebepten bahsedebilmek mümkündür. Ancak uzmanların en çok üzerinde durduğu neden kalıtım olarak ifade edilir. OKB olmasa dahi farklı psikolojik sebeplerden kaynaklı olarak aktarım oluşabilir.

OKB Atakları Ne Kadar Sürer?

OKB atakları özellikle OKKB tanısı almış kişilerde çok yaygın ve şiddetli görülür. Atakların süreleri konusunda net bir bilgi vermek oldukça zordur. Atak süreleri kişiden kişiye göre değişir.

Obsesyon Tamamen İyileşir mi?

OKB tedavileri sonucunda OKB tamamen ortadan kalkabilir. OKB hastalığının iyileşmemesi için herhangi bir sebep bulunmamaktadır.

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Olan Birine Nasıl Davranılır?

OKB tanısı almış bir tanıdığınız varsa takıntılarını hafife almamalısınız. Hastalığıyla dalga geçmemeli, küçümser gözle yaklaşmamalısınız. Bulaşıcı bir hastalığı varmışçasına ondan uzaklaşmamanız da gerekir.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!