featured

Otonom Araçlar Türkiye | Sürücüsüz Araba Otonom Yapay Zeka ile Nasıl İşliyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Otonom araçlar Türkiye ve dünya genelinde giderek daha fazla yer buluyor.  Korona virüsle beraber insansız şekilde kullanılacak teknolojik aletlere daha fazla ilgi doğdu denebilir. Yapılan araştırmalar otonom araçların ilerleyen dönemlerde ucuzladığı anda daha da faydalı olacağını söylüyor.

Otonom Sürücüsüz Araçlar Nedir?

YouTube video

Bir yapay zeka ile çalışan ve yol alan araçlar otonom sürücüsüz araba adını almaktadır. Kelime kökenlerinden yola çıkılırsa otonom, kendi başına demektir. Kendi başına sürebilme yeteneği olan araçlar teknolojik açıdan yapay zeka ile bu hale getirilmektedir. Manuel hazırlanan araçlara benzer alt yapı olsa da yönlendirici sistem bir yapay zeka üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Sürücüsüz Otonom Araçlar Sadece Araba mıdır?

YouTube video

Otonom araçlar şu an için arabayla beraber bağdaştırılmaktadır. Kendi kendine giden arabalar, ilerleyen dönemlerde kendi kendine uçan araç gibi bir sisteme dönüşebilir. Fakat en temelde arabalar ve uçaklar motor farklarına göre değerlendirilmektedir. Mühendislik açıdan karmaşık birçok tartışma olmakla birlikte, araçların yapay zeka türlerinde işlevsel açıdan değişiklikler olabilir. Yapay zekanın oluşturulduğu alana göre bir işlem sürecinden bahsediliyor.

Geleceğin teknolojileri yapay zeka taşımacılık kategorisi üzerinde ucuz yakıtla birleştiği anda güzel sonuçlar verebilir. Ancak ihtiyaçlar sıralamasına bakıldığında henüz gıda ve barınma gibi giderler öncelikli durumdadır. Teknolojik giderler özellikle salgın döneminde otonom araçlarla ekstra bir ihtiyaca karşılık verecek gibi duruyor. Salgın süreci esnasında Tekno fest gelişmelerini takip edebilirsiniz.

Sürücüsüz Araba Türkiye Üzerinde Yeteri Kadar Güvenli mi?

Otonom araçlar Türkiye’de trafik koşulları açısından deneme alanları ile ve rotası belirli kısıtlı yerlerde kullanılmaktadır. Sınırlı ve hedefi belli olan yollarda bu araçlar güvenle kullanılabilir. Uzun yollarda ise riskler bulunabilmektedir. Hali hazırda belirli bir trafik sistemi olmayan ülkelerde otonom arabalarda zorluk yaşanabilecektir. 

Otonom Araçlar Güvenli Olabilecek mi?

Sürücüsüz araba türlerinde güvenli bir kullanım olması için öncelikle yaygınlaşması gerekir. Bir alanın kullanımı esnasında otonom araçlar sabitlenerek güvenli hale getirilen sistemler üzerinden kullanılır. Bir alandaki riskleri ve detayları yapay zeka üzerinde netleştiremediğinizde güvenlik sorunları devam edecektir.

1. Otonom Araçlar Başka Araçlara Çarpabilir mi?

Otonom araçlar hazırlanırken başka araçlara çarpma riskleri en aza indirilecek biçimde oluşturulmaktadır. Yazılım kısmında yer alan bölümlerde hatasız bir oluşum var olsa da etkileşim anlamında önlemler da alınarak devam edilmelidir. Bilgisayarda var olan yazılım dışında büyük araçlarda kullanım öncesi kontroller ekstra önem kazanır.

2. Otonom Araçlar Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Marka açısından otonom araçlarda fiyat çeşitleri birçok farklı şekilde belirlenmektedir. Bu araçların markası ve tüm özelliklerini öncelikle incelemeniz önerilir. Değerlendirme yaparken uzun vadede gelişmeleri de düşünmelisiniz.

3. Sürücüsüz Araba Fiyatları Nereden Öğrenilir?

Sürücüsüz araba fiyatları araştırmanız esnasında değerlendirmeleri doğru şekilde yapmak gerekmektedir. Akıllı araç teknolojisinde otonom sistemlerin yapısı diğerlerinden daha farklı şekilde düşünülmelidir. Hali hazırda araç ve trafik sisteminin incelemesi yapılırken bile güvenlik açısından sorunlar olduğu için zorla zararı da teşvik etmemek gerekir.

4.Otonom Araçlar Sunum Fuar Alanları

Fuar alanları ve sunum yapılan yerlerde otonom özellikleri kapsamlı şekilde değerlendirebilirsiniz. Çeşitli alanlar üzerinde otonom araçlar nedir sorusuna yanıt bulurken farklı bölgelerden izleyeceğiniz durumları bulabilirsiniz.

Otonom Araçlar Türkiye Ekonomisi Açısından Nasıl Değerlendirilebilir?

Otonom araba Türkiye ekonomisi açısından son derece önemlidir. İlerleyen süreçlerde yaygınlaşması halinde lokal olarak kullanımı zaman açısından avantajlar sunacaktır. Bir işlemde zamansal artıların olması kullanıldığı alana göre değişebilir. Yani fayda öncesi değerlendirme yaparken de ayrıca bir kategori açılması önemlidir.

Otonom Araçlar Nasıl Çalışır? Toplu Taşıma Araçları için Yarı Otonom Araçlar

Yarı otonom ve tam otonom araçlar toplu taşıma otobüsleri gibi alanlarda kullanılabilir. Örneğin üniversite kampüsleri, otonom araç türleri için oldukça idealdir. Otonom araçlar sunum seçenekleri bu anlamda faydalı bir sürece hizmet edecektir. Çok sayıda kişinin güven içerisinde bir yerden başka yere gönderilmesi önem kazanır.

Gelecekte ilerleme olacağı bilinmekle beraber, teknolojik otonom araç gelişmeleri sağlam bir temel üzerine oluşturulduğu anda daha etkili olacaktır. İdeal hizmetler yapıldığı anda teknoloji hayatı daha da ucuzlaştırabilir. Ekonomik açıdan uygunluk kapsamında olumlu yönde devam etmesi gerekenler tersine dönebileceği için dikkatli olmak gerekiyor.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!