featured

PCR Testi Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

PCR testinin nasıl yapıldığını merak ediyor musunuz? PCR testi bilindiği üzere tanı testidir. İnsan vücudunda bulunan bakteri, parazit ve mikropları tespit etmek için kullanılır. Uygulanan test sayesinde kişinin vücudunda bulunan virüs tespit edilir. Virüsün tespit edilmesiyle kişinin sağlık problemi, vücudun bu sağlık problemine verdiği tepki de tespit edilir. Son dönemlerde sağlık alanında yoğun olarak uygulanan bu test korona virüsün tespit edilmesinde etkilidir. Virüsün tespit edilmesi aynı zamanda virüsün kontrol altına alınması demektir.

PCR (Polymerase Chain Reaction) testi sağlık alanında uygulanan önemli bir testtir. Farklı birçok sağlık probleminin tespit edilmesinde kullanılır. Yaygın olarak kullanılan bu testin nasıl yapıldığı ise merak konusudur. Peki, PCR testi nasıl yapılır?

PCR testi için kişiden kan alınmaz. PCR testi için iğne kullanılmaz. PCR testi için ucu pamuklu çubuklar kullanılır.Kullanılan çubuklar ince ve uzun yapıdadır. Ucu pamuklu çubuklarla kişinin boğazından ve burnundan örnek alınır.Alınan sürüntü örneği özel bir kap içine yerleştirilir.Sürüntü örneği laboratuvar ortamında test edilir.

PCR testi uygulanması en kolay testtir. Ağrı, sızı, yanma ve kanama olmadan uygulanır. Kişinin ağzından ve burnundan örnek alınır. Alınan örnek incelenir. Test sonucu negatif ve pozitif olarak çıkmaktadır. Eğer test sonucu negatif çıkarsa kişi virüs taşımıyor demektir. Eğer test sonucu pozitif çıkarsa kişinin vücudunda virüs var demektir. Virüs taşıyan kişiler için bazı tedbirler alınır. Alınan tedbirler sayesinde virüsün yayılma hızı kontrol altına alınır.

PCR Testi Nerede Yapılır?

Korona virüs salgınıyla sağlık alanında ön plana çıkan PCR testi aslında çeşitli rahatsızlıkların tespit edilmesinde kullanılmaktadır. Testin uygulaması ise sadece sağlık görevlileri tarafından yapılır. Testler herhangi bir yerde satılmaz. Satılan testler ise güvenilir değildir. Doğru sonucu veren testler Sağlık Bakanlığı onaylı sağlık merkezlerinde uygulanmaktadır. PCR testi;

Hastanelerde,Bazı kliniklerde ve sağlık kabinlerinde uygulanmaktadır.

Test uygulayan hastaneler özel hastaneler ve devlet hastaneleridir. Sağlık Bakanlığı onaylı klinik ve laboratuvarlarda da test uygulanmaktadır. Test yaptırmak isteyenler en yakın adrese giderek test yaptırabilir. Testler sadece sağlık görevlileri tarafından yapılır.

PCR testi yaptırmak sağlığa zarar vermez. Testin yapılma aşamaları oldukça rahattır. Fakat bazı kişiler test yaptırırken burunda kaşıntı hissedebilir. Nadir de olsa kaşıntı ve yanma hissi geçicidir. Herhangi bir risk oluşturmaz. Test öncesinde veya sonrasında herhangi bir hazırlık yapmaya gerek yoktur. Testler laboratuvar yoğunluğuna bağlı olarak en erken ortalama 3 saat içinde çıkar. Eğer yoğunluk varsa en geç 24 saate test sonuçları çıkacaktır.

PCR Testi Ücreti Ne Kadar?

PCR testi yaptırmak isteyenler test ücretini merak ediyor. Daha önce test yaptırmayanlar ya da uzun bir aradan sonra tekrar test yaptırmak isteyenler fiyatları merak ediyor. PCR testi için farklı fiyat aralığı belirleniyor. PCR testi için devlet hastaneleri ücretsiz hizmet veriyor. Özel hastaneler, klinikler ve laboratuvarlar ise belirli bir ücret karşılığında test yapıyor. Devlet hastaneleri ücretsiz olduğu için yoğun oluyor. Bu yoğunluk nedeniyle test sonuçları geç çıkabiliyor. Özel hastaneler, klinikler ve laboratuvarlar ise o kadar yoğun olmuyor. Bu sayede test sonuçları daha kısa sürede çıkmış oluyor.

Test yaptırmak isteyenler fiyat araştırması yaparak hangi sağlık merkezine gideceğini belirleyebilir. Fakat tercih edilen sağlık merkezinin güvenilir olması önemlidir. Doğru test uygulanması, testin vaktinde çıkması önemlidir. Yeniden test vermemek veya yanlış test sonucu almamak için doğru sağlık merkezi tercih edilmelidir. Bu sayede ödenen ücretle maddi kayıp yaşanmaz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!