featured

Polisiye Romanlar 2022 Listesi | Okurken Nefesinizin Kesileceği En Çok Okunan Polisiye Romanlar!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Polisi romanlar, herkesin sevmediği kitaplar olarak görünse de aslında meraklıların adeta bağımlı olduğu kitap türlerinin başında geliyor. Eğer okuduğunuz kitabın sürükleyici ve adrenalin dolu olmasını istiyorsanız o halde polisiye romanlar en iyi tercih olacaktır.

Polisiye romanları, sürükleyici olay kurgusunun içine sizi bir anda çekerken aynı zamanda okurken heyecanlanacağınız ve kitabın nasıl bittiğini anlayamayacağınız kitaplardır. Gizem, heyecan ve adrenalinin yüksek olduğu polisiye romanlar, bu açıdan birçok kişinin ilgisini çeken kitaplar oluyor.

Polisiye Romanlar Nedir?

Polisiye romanlar, diğer kitap türleri ile karşılaştırıldığında sürükleyiciliği yüksek olan kitap türleridir. Suç ve suçluları ele alan polisiye romanlar, genellikle cinayet ve benzeri gibi esrarengiz konuları ele alarak okuyucuyu adeta kitaba bağımı hale getirir.

Kitap okuma alışkanlığı olmayan ya da polisiye romanlarla henüz tanışmamış olan kişiler polisiye romanlar ne demek merak ediyor. Polisiye romanların ne olduğunu tam olarak anlayabilmek için mutlaka bu kitaplara bir şans vermelisiniz. Zira, deyim yerindeyse bir kere polisiye romanların tozunu yuttuğunuzda bir daha vazgeçemeyeceksiniz.

Katilin kim olduğu bilinmeyen kitaplar olarak da tanımlanan polisiye romanlar, sizi anında kitabın içine çekerken size geçen merak ve heyecan duygusu ile birlikte okuma isteğini de hat safhaya çıkarır.

Okurken Nefesinizin Kesileceği, Adrenalin Tavan Yapacağı Polisiye Romanlar Listesi!

Polisiye romanlar en çok okunan romanların başında geliyor. İçlerinde adeta buram buram gizem ve adrenalin barındıran polisiye romanlar, özellikle adrenalin sevenlerin en çok tercih ettiği roman türleri arasında yer alıyor.

Kitap okumak, en sevdiğiniz aktivitelerden birisi ise ve polisiye romanları seviyorsanız işte severek okuyacağınız, hafızalarınıza kazınacak en iyi polisiye gerilim kitapları;

1. Bab-ı Esrar – Ahmet Ümit

Günümüzde en çok okunan polisiye romanlar Ahmet Ümit kaleminden çıkmış olan romanlardır. Kalemi son derece güçlü ve başarılı olan yazar Ahmet Ümit polisiye roman türünde de aynı başarısını gözler önüne sermiştir. Başarılı bir polisiye roman örneği olan Bab-ı Esrar kitabı da Ahmet Ümit’in 2008 yılında yayınlanan kitabıdır.

Okurken aksiyon ve maceraya doyacağınız Bab-ı Esrar kitabı, yayınlanmaya başladığı günden bu yana okuyuculardan tam not aldı. Din ve aşk konularını da ele alan Bab-ı Esrar kitabında Ahmet Ümit, asırlarca çözüme kavuşturulamayan cinayeti son derece başarılı bir şekilde ele almıştır.

Şems ve Mevlana gibi alimlerin öğretici bilgilerine de yer verdiği Bab-ı Ebrar kitabı, polisiye romanlar Türk kategorisinde kısa sürede zirvedeki yerini bulmuş bir romandır.

2. Da Vinci Şifresi – Dan Brown’un

2003 yılında ilk basımı yapılan Da Vinci Şifresi, Dan Brown’un kaleminden çıkmış 528 sayfalık son derece başarılı bir polisiye romandır. 2003 yılında yayınlanması ile birlikte büyük yankı uyandıran Da Vinci Şifresi, kırdığı satış rekorları ile başarısını adeta gözler önüne serdi.

Hristiyanlığı ve sanatı tartışmaya açık bir şekilde ele alan polisiye romanlar arasında yer alsa da kurgusunun olağandışı bir şekilde ele alınması, gizem ve maceranın fazlasıyla yoğun olması polisiye roman sevenlerden tam puan alıyor.

Mutlaka şans vermeniz gereken bir kitap olan Da Vinci Şifresi, okurken size yeni bilgiler öğretecek ve öğretirken de sorgulama yetinizi arttıracak kusursuz bir romandır.

3. Siyah Kan – Christophe Grangé

Polisiye romanlar arasında okuduğunuza pişman olmayacağınız romanlardan birisi de Siyah Kan’dır. Polisiye romanlar 2021 listesinde de yer alan Siyah Kan, 2022 listesinin de gözdesi olmayı başaran Siyah Kan, gerilim denildiğinde akla ilk gelen başarılı yazar Jean Christophe Grangé’nin kaleminden çıkmıştır.

Hiç beklemediğiniz bir anda kurguda meydana gelen ters köşeler, akıl oyunları ve sürükleyici olay kurgusu ile okurlardan tam puan almış polisiye romanlarından birisidir. Korku ile ölümün hüküm sürdüğü yolu anlatan Siyah Kan, polisiye romanlar içinde mutlaka herkesin kitap koleksiyonunda olması gereken yapıtlardan birisidir.

4. Beyoğlu Rapsodisi – Ahmet Ümit

Polisiye romanlar denildiğinde akla ilk gelen Türk yazar olan Ahmet Ümit’in polisiye türünde bir başka romanı Beyoğlu Rapsodisi’dir. Polisiye kurgu ile İstanbul’u ele alan bu kitap, size İstanbul’un bambaşka bir yönünü en heyecanlı şekilde aktarıyor.

Üç arkadaşın İstanbul serüvenini akıl almaz ters köşeler ile ele alan Ahmet Ümit, polisiye türündeki başarısını bu kitapta da ustalıkla sergilemiştir.

5. Akıl Oyunlarının Gölgesinde – Sherlock Holmes / Sir Arthur Conan Doyle

Sherlock Holmes, önemli dünya yazarı Sir Arhtur Conan Doyle’nin yarattığı ve polisiye romanların en bilinen karakterlerinin başında geliyor. Tüm ayrıntıları, ipuçları ile birlikte değerlendiren Sherlock Holmes; özellikle bu yönü ile polisiye romanlar okuyucularının en sevdiği karakter haline gelmiştir.

Diğer polisiye romanlardan farklı olarak içerisinde 12 farklı polisiye olay vardır. Bu kitabı elinize aldığınızda aynı anda birden fazla polisiye olayın içinde kendinizi bulabilirsiniz. Hatta öyle ki; siz kitaptaki ayrıntıları sorgularken kitabın nasıl bittiğinizi anlayamayacaksınız bile!

6. Ejderha Dövmeli Kız – Stieg Larsson

Üç kitaptan meydana gelen Milennium serisinin ilk kitabı olan ejderha Dövmeli Kız, 2005 yılında yayınlanan ve 2022 yılında halan daha Türkiye’de ve Avrupa’da en çok okunan ve ilgi gören polisiye romanlar arasında yer almaktadır.

İsveçli ünlü bir gazeteci olan Stieg Larsson’un kaleminden dökülen Ejderha Dövmeli Kız, 41 ülkede satış rekoru kırarak adeta başarısını ortaya koymuştur. Okuyanların neredeyse hepsi tek solukta okunabilecek, okurken adeta hipnoz olabileceğiniz bir kitap olduğu yönünde yorumlar yapmaktadır.

Etkileyici kurgusu ve dili ile her satırında sizi etkilemeyi başaracak olan Ejderha Dövmeli Kız kitabını mutlaka her polisiye roman okuyucusu okumalıdır.

7. Aklından Bir Sayı Tut – John Verdon

2010 yılında yayına giren ve yeni çıkan polisiye kitaplar arasında yerini alan Aklından Bir Sayı Tut, her yönü ile tamamen kusursuz ve başarılı bir polisiye romandır. Okurken sürekli şaşıracağınız, zaman zaman heyecan seline kapılacağınız bu kitapta katilin kim olduğunu ise son sayfaya kadar öğrenmeniz mümkün olmuyor.

Zaman zaman katilim iç dünyasına şahit olacağınız, gerilim dolu satırları ile hafızalarınıza kazınacak olan Aklından Bir Sayı Tut, kendisine özgü tarzı ile adından sıkça söz ettiren Jhon Verdon’un kaleminden dökülen ve eşi benzeri olmayan başarılı polisiye romanlar arasında yer alıyor.

8. Sultanı Öldürmek – Ahmet Ümit

Türk polisiye romanlar ile adından sıkça söz ettiren Ahmet Ümit, Sultanı Öldürmek kitabı ile de aynı başarısını göstermiş ve ortaya kusursuz bir yapıt çıkarmıştır. 2012 yılına yayınladığı kitabında Ahmet Ümit, İstanbul’un Fethi ve Sultan Mehmet’in hayatını usta bir şekilde polisiye tadında ele almıştır.

Ahmet Ümit’in zekasını ve yeteneğini ortaya koyuş biçime hayran olacağınız Sultanı Öldürmek kitabında da kitabın son sayfalarına kadar gizemi ve heyecanı doruklarda tutmayı başarmış ve okuyucuyu son sayfaya kadar kitaba bağlayacak bir anlatım kullanmıştır. Eğer polisiye romanlar seviyorsanız mutlaka Ahmet Ümit’in bu kitabına da şans vermelisiniz.

Osmanlı polisiye romanları arasında yer alan Sultanı Öldürmek, Osmanlı dönemini etkileyici bir polisiye dili ile gözler önüne seren film tadında bir polisiye romandır.

9. Doğu Ekspresinde Cinayet – Agatha Christie

100’ü aşkın kaleme aldığı romanın her birinde adından sıkça söz ettiren Agatha Christie, bu kitabında adeta Sherlock Holmes’a benzeyen bir kahraman yaratmıştır. Eğer cinayet ve dedektif romanları okumayı seviyorsanız mutlaka bu kitabı okumalısınız.

Sayfa sayısının az olması ilk etapta okurları düşündürse de aslında başarılı yazar, az sayfa sayısı ile okurları büyük ölçüde kitaba bağlıyor. Tek solukta okuyacağınız, okurken sorgulayacağınız eşsiz polisiye romanlar arasında yer alıyor.

10. Şah Mat – Mario Mazzanti

Nefes kesen bir anlatımla seri katil hikayesini ele alan Şah Mat, okuyucu derinden etkileyen bir olay kurgusuna sahiptir. Her satırını okurken olayları sorgulayıp katilin kim olduğunu düşündüğünüz sırada her seferinde yanıldığınızı ve bir daha şaşırdığınızı göreceğiniz etkileyici bir kitaptır.

İçinden adrenalin fışkırtan Şah Mat kitabı, okuyucuların bir an olsun dikkatinin dağılmasına izin vermeyen son derece itina ile kaleme alınmış değerli polisiye romanlar arasındaki yerini itina ile koruyor.

11. Trendeki Kız – Paula Hawkins

Hem psikolojik hem de polisiye roman türü olan Trendeki Kız, adeta son ana kadar didik didik katili arayacağınız heyecan dolu bir yapıttır. Heyecanın ve keyfin aynı anda barındığı Trendeki Kız, mutlaka okumanız gereken etkileyici polisiye romanlar arasında yer alıyor.

Aynı zamanda ucuz polisiye romanlar arasında yer alan Trendeki Kız, tıpkı listemizin diğer önemli eserleri gibi ulaşılabilmesi kolay olan eserlerden birisidir.

12. Kızıl Nehirler – Jean-Christophe Grangé

Macerayı, aksiyonu, adrenalini ve gerilimi bir arada sizlere sunan Kızıl Nehirler; 20’yi aşkın dile çevrilerek dünyanın birçok yerinde satış ve okunma rekorları kırmış polisiye romanlar arasında yer almaktadır.

Asla bitmesini istemeyeceğiniz ancak sonunu öğrenmek için de bitirmek için çabalayacağınız Kızıl Nehirler kitabı, sizi merakınızın peşinden sürüklerken zamanın nasıl geçtiğini ve kitabın bittiğini anlayamıyorsunuz.

Dünyanın En İyi Polisiye Roman Yazarı Kimdir?

Polisiye romanlar, ayrıca bir ustalık gerektiren romanlardır. Diğer konulara göre adrenalin ve heyecanın okuyucuya geçmesinin son derece önemli olduğu bu romanları kaleme almak da oldukça güçtür. Bu noktada özellikle polisiye roman seven birçok okur için kitap seçiminde en iyi polisiye yazarı kimdir sorusu önemli bir eleyici sorudur.

Edgar Alan Poe, dünya çapında bilinen en iyi polisiye roman yazarlarının başında gelir. Kaleme aldığı her polisiye romanda aynı başarıyı yakalayan ve dünya genelinde adını duyurmayı başaran Edgar Alan Poe; özellikle “Morgue Sokağı” adlı polisiye romanı ile polisiye romanlar arasından sıyrılarak başarısını bir kez daha dünya çapında kanıtlamıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!