Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir ?

Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Psikolog ve psikiyatrist arasındaki fark oldukça önemli. Çünkü iki bilim dalı birbirinin karşılığı değil ve çalışma alanları oldukça farklı. Birbiriyle çok karıştırılan psikiyatrist psikolog aynı şey değil ve bu nedenle psikolojik destek almak kişilerin akıllarında benzer bir soru; psikoloğa mı gitmeliyim yoksa psikiyatriste mi? Kadıköy psikolog ile kadıköy psikiyatri klinigi aynı anlama mı gelir? 

Biz de bu yazımızda psikolog ve psikiyatrist arasındaki fark nedir ayrıntılı bir şekilde ele alacak ve en merak edilen sorulara detaylı bir şekilde yanıt vereceğiz…

Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir?

Psikolog nedir ve psikiyatrist nedir yazımızın ilerleyen bölümlerinde ayrıntılı olarak ele alacağız ancak bu yazının ana konusu olan psikolog ve psikiyatrist nedir sorusuna hemen cevap verelim. İşte, birbirine çok karıştırılan psikolog ve psikiyatrist arasındaki farklar:

  • Psikologlar, dört yıllık lisans eğitimlerini üniversitelerin Fen-Edebiyat fakültelerinin ‘’Psikoloji’’ bölümünde alırlar ve lisans eğitiminden sonra yüksek lisans eğitimini tamamlayarak uzman unvanını alırlar, Psikiyatristler ise lisans eğitimlerini tıp fakültesinde alırlar
  • Psikiyatristler ‘’tıp doktoru’’dur, psikologlar ise tıp eğitimi olmayan uzmanlardır
  • Psikologlar tıp fakültesi mezunu olmadıkları için ilaç yazamazlar, psikiyatristler ise tıp fakültesi mezunu oldukları için ilaç yazma yetkisine sahiptirler
  • Psikologlar benimsedikleri disiplin ve uzmanlık alanlarına göre danışanlarına psikoterapi uygularlar, psikiyatristler ise hastalarına psikoterapi ile birlikte gerekli durumlarda ilaçlı tedavi uygulayabilirler
  • Psikologların hizmet verdiği kişiler ‘’danışan’’, psikiyatristlerin hizmet verdiği kişiler ise ‘’hasta’’ olarak ele alınırlar
Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir ?

Psikiyatrist Psikolog Aynı Şey Mi?

Psikolog ve psikiyatrist arasındaki fark nedir açıkladık… Ve psikiyatrist psikolog aynı şey olmadığını belirttik. Peki; psikolog nedir, psikiyatrist nedir? Şimdi bunları ayrıntılı olarak ele alalım…

1- Psikolog Nedir?

Psikolog; üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerinin psikoloji bölümünden mezun olan kişilerdir. Ancak bu 4 yıllık lisans eğitimi ‘’Psikolog’’ unvanı alarak terapi vermeye yeterli değildir. Bir psikoloji mezununun psikolog unvanı alarak danışmanlık/terapi verebilmesi için 2 yıl yüksek lisans eğitimi alıp yeterlilik sahibi olması gerekir.

Psikologlar, insanların duygu ve düşüncüleri doğrultusundaki davranışlarını inceler ve uzmanlaştığı ya da benimsediği disiplin üzerinden danışanlarına psikoterapi uygular.

Psikologların en temel amacı; insanların hayatını olumsuz yönde etkileyen düşünce ve yaklaşımlarını fark etmesini sağlamak ve bu farkındalıkla bireylerin davranışlarını, düşüncelerini, duygularını kontrollü bir şekilde yaşamasını sağlamaktır.

2- Psikiyatrist Nedir?

Psikiyatrist; ruh ve sinir hastalıklarını inceleyen, ruh ve sinir hastalıklarının ilerlemesini önlemeye yardımcı olan tedavi eden ve bu tedavi için ilaç kullanabilen tıp doktorlarıdır. Tıp fakültelerinden mezun olan psikiyatristlerin amacı; kişilerde ortaya çıkan ve uyumsuzluklara yol açan ruh ev sinir hastalıklarının tanısını koymak ve bu hastalıkları tedavi etmektir.

Psikiyatrlar, psikologların uyguladığı bir yöntem olan psikoterapi ile birlikte ilaçlı tedavi uygulayabilen kişilerdir.

3- Klinik Psikolog Nedir?

Klinik psikolog; dört yıllık ‘’pskiloji’’ lisans eğitimini alan kişilerin, lisanstan sonra iki yıl klinik psikoloji alanında yüksek lisans eğitimini tamamlayan kişilerdir. Klinik psikologlar, bireylere terapi verme yetkisine sahip kişilerdir ve insanların davranışsal, duygusal ve zihinsel sorunlarına çeşitli testler, gözlemler, görüşmeler sonrasında psikoterapi ile çözüm sağlamaya çalışırlar. Kısacası; klinik psikologlar, terapi veren kişilerdir.

Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir ?

4- Psikiyatri Nedir?

Psikiyatri; çalışma alanı beyin hastalıkları olan bir tıp dalıdır. Ruh hastalıkları, akıl hastalıkları, sinir hastalıkları psikiyatrinin çalışma alanıdır. Bu hastalıklar nedeni ile duygu, düşünce ve davranış bozukluklarının tanı ve ilaçlı tedavisi ile psikiyatri bölümü ve psikiyatr doktorları ilgilenir. 

5- Klinik Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir?

Psikolog ve psikiyatrist arasındaki fark ne ise klinik psikolog ve psikiyatrist arasındaki fark da benzerdir. Klinik psikologlar; dört yıllık lisans eğitiminden sonra iki yıl yüksek lisans eğitimi alan uzman kişilerdir, psikiyatristler ise tıp fakültesi mezunu tıp doktorlarıdır. Dolayısı ile klinik psikologlar da danışanlarına ilaç reçete edemez, ilaçlı tedavi uygulayamaz.

6- Psikoloji ve Psikolog Arasındaki Fark Nedir?

Psikoloji; ruh bilimdir. Toplumu, bireyi yönlendiren davranış, duygu ve düşünce biçimlerine psikoloji denir, bunu çalışma alanı olarak benimseyen kişilere de psikolog denir.

7- Psikoterapist ve Psikolog Farkı Nedir? Terapist ve Psikolog Farkı

Psikoterapist ve psikolog farkı, psikolog ve psikiyatrist arasındaki fark kadar basit anlaşılır ve keskin çizgilerle ayrılmış değildir. Türkiye’de psikolog unvanı almak ve terapi vermek kavramları biraz karmaşıktır. Terapist ve psikolog arasındaki bu farkı özetleyecek olursak; dört yıllık psikoloji bölümü mezunları 2 yıl yüksek eğitimde klinik psikoloji eğitimi almadan psikoterapist olamazlar; psikolog olarak terapi veremezler. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında açılan psikolog ilanlarına başvurarak, atandıkları kurumlarda çalışabilirler.

Bir psikoloğun psikolojik danışmanlık merkezinde çalışabilmesi ya da bireysel olarak terapi verebilmesi için 2 yıl yüksek lisans eğitimi alması gereklidir.

Psikoloğa Mı Gitmeliyim Yoksa Psikiyatriste Mi?

Psikolog ve psikiyatrist arasındaki fark nedir, psikolog nedir, psikiyatri nedir kapsamlı olarak ela aldık. Peki, gerekli durumlarda psikoloğa mı gitmeliyim yoksa psikiyatriste mi nasıl karar verilir? Bu noktada kafanız biraz karışabilir ancak psikolojik bir rahatsızlığınız olduğunu düşünüyorsanız gerekli tedavi yolunu size ine uzmanlar gösterecektir.

En basit şekilde; eğer psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsanız psikoloğa, eğer ruhsal bir sorununuz olduğunuzu düşünüyorsanız psikiyatriste başvurabilirsiniz. Eğer psikologlar sizin ilaç kullanmanız gerektiğini düşünüyorsa psikiyatriste yönlendirecektir. Tam tersi olarak da başvurduğunuz psikiyatri doktoru, sorununuzun psikoterapi ile yani ilaçsız terapi ile çözüme kavuşacağını düşünüyorsa sizi psikoloğa yönlendirecektir.

Ancak burada en dikkat edilmesi gereken nokta; ciddi psikolojik rahatsızlıklarda örneğin borderline kişilik bozukluğu, bipolar bozukluk vb. gibi durumlarda önce tanı gerekir ve bu nedenle, bu rahatsızlıkların olduğu düşünülen hastalara psikologlar psikoterapi uygulamamalıdır. Bu noktada yapılması gereken; danışanların psikiyatriye yönlendirilmesi ve tanı aldıktan sonra destekleyici olarak psikoterapi uygulanmasıdır. Hiçbir psikolog, ciddi ruhsal ve sinirsel hastalık şüphesi olan danışanına tanı konmadan terapi vermemelidir.

Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir ?

Psikolog Mu Üstün Psikiyatrist Mi?

Psikolog ve psikiyatri alanları arasında üstlük-altlık söz konusu değildir çünkü ikisi de benzer gibi gözükse de farlı çalışma alanlarıdır. Ayrıca en iyi psikiyatri kimdir sorusu ile en iyi psikolog kimdir sorusu da birbiri ile yarışmaz. Ancak psikiyatride ilaçlı tedavi uygulanabildiği, reçete yazabildiği için psikiyatristlerin psikologlardan üstün olduğu halk arasında düşünülmektedir. Bu yanlış bir kıyaslamadır.

Psikolog Ne Tür Hastalıklara Bakar?

Öncelikle belirtelim ki ‘’Psikolog ne tür hastalıklara bakar?’’ sorusu tam olarak doğru bir soru değil. Psikologlar tanısı konmuş hastalara psikiyatrist işbirliğinde psikoterapi uygulayabilir, psikolojik destek sağlayabilir ancak psikologların destek verdiği her danışan hasta değildir. Psikolog ve psikiyatrist arasındaki fark da bu noktada belirleyicidir.

Genel olarak psikologların tek başına psikoterapiyle psikolojik destek verdiği konular ve psikiyatri işbirliği ile destek verdiği hastalıklar şunlar olarak sıralanabilir:

  • Bireysel terapi
  • Ergen terapisi
  • Çocuk terapisi
  • Cinsel terapi
  • Stres bozukluğu
  • Aile terapisi
  • Çift terapisi
  • Evlilik terapisi
  • Boşanma terapisi
  • Kişisel gelişim terapisi
  • Bağımlılık terapisi
  • Beden algısı bozuklukları
  • Travma sonrası stres bozukluğu
  • Kaygı bozukluğu (anksiyete)
  • Depresyon
  • Manik depresyon (bipolar bozukluk)
  • Obsesif kompulsif bozukluk
  • Panik atak
  • Borderline kişilik bozukluğu

Anksiyete İçin Psikolog Mu Psikiyatri Mi?

Anksiyete için psikologdan da danışmanlık alınabilir, psikiyatri doktoruna tedavi de olunabilir. Anksiyetesi olan kişilerin bazılarının sorunu alacağı terapi ile çözüme kavuşurken bazı kişilerin ilaçlı tedavi olması gerekebilir ve psikiyatri bölümüne başvurması gerekebilir. Eğer anksiyete (kaygı bozukluğu) olduğunuzu düşünüyorsanız öncelikle psikologdan psikolojik danışmanlık alabilirsiniz. Gerekli durumlarda psikologlar ilaçlı tedavisi için danışanlarını psikiyatrlara yönlendirir.

Kaynakhttps://bisuslu.com/

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!