featured
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Satvik Beslenme Nedir | Satvik Beslenmede Neler Yok? Satvik Beslenme Nasıl Olmalı?

Satvik Beslenme Nedir | Satvik Beslenmede Neler Yok? Satvik Beslenme Nasıl Olmalı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Satvik beslenme nedir? Sankritçe bir kelime olarak bilinen Satvik, ‘’Sattva’’ kelimesinden türemiştir. Saf, temiz, güçlü, bilge ve enerjik anlamına gelen bu kelime sağlıklı ve huzurlu bir şekilde beslenme anlamına gelmektedir. Bazı besin gruplarını benimseyen bazılarını ise tamamen yasaklayan bu beslenme, kişileri sağlıklı ve zinde tutacaktır. Genel olarak vejetaryen beslenmeyi andırdığını söyleyebilmek mümkündür. Peki, satvik beslenmede neler yok? Sattvik beslenme nasıl olmalı?

Satvik Beslenme Nedir? Satvik Beslenme Ne Demek?

Satvik beslenme nedir? Satvik beslenme ne demek? Bu beslenme genel olarak doğal olarak yetiştirilen ve belirli bir olgunluğa ulaşan besinlerin tüketilmesi anlamına gelmektedir. Bu beslenmeyi tüketen kişilerin zihni ve bedenini temizlediği, maksimum düzeyde fiziksel ve zihinsel sağlığa ulaştığı düşünülmektedir.

1- Satvik Beslenme Faydaları Nelerdir?

Satvik beslenme faydaları oldukça fazladır. Çünkü genel olarak bu beslenmede sağlıklı besin içerikleri benimsenmekte, diğerleri kesinlikle tercih edilmemektedir. Satvik beslenme nedir ve faydaları faydaları şu şekilde sıralanabilecektir;

Bağışıklık sistemi güçlendiği için bireylerin hastalıklara yakalanma olasılığı ortadan kalkacaktır.Kilo verme konusunda oldukça işlevsel bir beslenme türüdür. Doğru ve düzenli uygulandığında fazla kilolardan arınmak mümkün olur.Satvik beslenme nedir? Vücuda esneklik kazandırdığı için enerji, mutluluk ve huzur getirdiği söylenebilecektir.Sindirim sisteminin çalışmasını artırır ve bu sistemi güçlendirir. Lifli besinler tüketildiği için kabızlık durumları bütünüyle ortadan kalkabilecektir.Vücutta bulunan tüm toksinlerin vücuttan atılması mümkün olabilecektir.Tüketilen besinlerin kalorisi bir hayli düşük olduğu için büyük kalori açığı oluşturur. Dolayısıyla diğer beslenme türlerine göre daha fazla kilo verilmesini sağlayabilecektir.

2- Satvik Gıdalar Nelerdir? Yumurta Satvik mi?

Satvik beslenme nedir? Satvik beslenme listesi içerisinde bazı besin içeriklerine izin verilmekte, diğerleri katiyen tüketilmemektedir. Satvik gıdalar şunlardır;

Yağlı tohum ve kuruyemişler,Sebzeler,Tahıllar,Baklagiller,Meyveler,

Satvik beslenme nedir? Satvik beslenmede rajasik ve tamasik gıdalara izin verilmemektedir. Ancak uyum sürecinde bu besinlerinde tüketilmesine izin verilir. Tam uyum süreci sonrasında bir daha bu besinlerin tüketilmesi söz konusu olamayacaktır.

Rajasik besinler; baharat, çay ve kahvedir. Tamasik besinler ise hayvansal besinler, soğan, sarımsak, konserve, yoğurt ve sirkedir. Yumurta satvik mi? Yumurta satvik bir besin değildir. Bu beslenme türünde tüketilmesi kesinlikle önerilmemektedir.

3- Satvik Besinler Ne Kadar Tüketilmeli? Bir Günlük Satvik Beslenme Menüsü

Satvik beslenme nedir? Satvik besinler ne kadar tüketilmeli konusunda belirli bir miktar verilemez. Ancak tamasik ve rajasik besinler sınırlı tüketilmelidir. Özellikle tamasik besinlere beslenmede ne kadar yer verilmezse, alınan olumlu sonuçlar bu doğrultuda fazla olacaktır. Satvik beslenme nedir? Satvik beslenme kahvaltı döneminde erken yemek yeme zorunluluğu bulunmaktadır.

Gün içerisinde en katı yiyecek öğle saatlerinde yenilmelidir. Diğer dönemlerde sıvı ve hafif besinler tüketmeye gayret gösterilmelidir. Taze ve mevsimine uygun olarak seçilen besinlerde de aşırıya kaçılması önerilen bir durum değildir. Yemeklerin iyice çiğnendikten sonra yutulması da zorunludur.

Bunun yanı sıra bir besin aynı türden ise iki öğün ardı ardına tüketilmemelidir. Satvik beslenme nedir konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer kriter ise, yemek yenilen ortamın mutlu ve huzurlu olması gerektiğidir. Bir günlük satvik beslenme menüsü genel olarak şu şekilde olabilecektir;

Kahvaltı: Şeftali ve yulaf lapasıÖğlen: Mevsim sebzeleri ile yapılmış çorba, sebze sote,Akşam: Karnabahar yemeği, mevsim salata

Uyum sürecinde bu menülere kahve, çay, yoğurt ve et gibi besin içeriklerinde eklenmesi mümkündür.

4- Satvik Beslenme Programı Ne Kadar Uygulanmalı?

Satvik beslenme nedir? Satvik beslenme programı, paylaşılan bilgilere göre bir beslenme stili olarak benimsenmelidir. Bu nedenle, beslenmenin yaşamın tamamına yayılması önerilmektedir.

YouTube video

Ancak bu beslenme belirli bir süre uygulanmak isteniyorsa, sağlıklı sonuçlar alınabilmesi için minimum 4-5 ay uygulanmalıdır. Satvik beslenme nedir? Satvik beslenmenin uyum sürecinde haftanın 6 günü diyete kesintisiz uyulması, 1 gün ise kaçamak yapılması önerilmektedir. Bir diğer beslenme biçimi sezgisel beslenme nedir yazımızı okumak için tıklayınız. 

5- Satvik Beslenme Tarifleri Nelerdir?

Satvik beslenme nedir? Satvik beslenme tarifleri kişinin damak tadı doğrultusunda oluşturulacağı için spesifik tarifler verilemeyebilir. Ancak bu beslenme ile ilgili tarif önerileri almak istiyorsanız, Sağlıklı, farklı ve aşırı Satvik 5 Ayurvedik tarif yazısına göz atabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!