featured

Sezgisel Beslenme | Sezgisel Beslenme Eğitimi, Sezgisel Beslenme ile Kilo Verenler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sezgisel beslenme; vücudunuzun açlık ve tokluk sinyallerini algılayarak, bu sinyaller doğrultusunda beslenmeniz konusunda uzmanlaşmanız olarak tanımlanabilir. Ağırlık kaybını hedefleyen birçok kişi ilk olarak, daha fazla egzersiz yapmaya ve besin alımını kısıtlamaya başlayacaktır.

Bu beslenme türü ise standart diyetlerden farklı olarak, ne zaman ve ne kadar yenilmesi konusunda vücudun fizyolojik ipuçlarının değerlendirilmesini amaçlıyor. Bu beslenme sayesinde ise kişiler yalnızca kilo kaybından farklı olarak duygusal açlık krizlerinin azaltılabilmesini ve içsel açıdan duygusal doygunluğun sağlanabilmesine yardımcı oluyor. Sezgisel beslenme esnasında ana tema beden imajının kabul edilmiş olmasıdır.

Sezgisel Beslenmenin Faydaları Nelerdir?

Sezgisel beslenmenin faydaları oldukça fazladır. Özellikle bu beslenme tarzı kişilerin psikolojik açıdan tam bir iyilik halinde olmasını sağlayabilecektir. Bu beslenme türü, gerçek diyet kültürüne karşı bir yaklaşım sergilediği için insanları sınırlandırmamaktadır.

Diyet yapan kişilerin sınırlandırılmaması psikolojik açıdan daha iyi olmasını sağlamakta ve duygusal açlık olasılığını önemli ölçüde düşürmektedir. Sezgisel beslenme yeme bozukluklarını ortadan kaldırırken, beden kitle indeksinde olumlu bir gidişatın oluşumunu desteklemektedir.

Sezgisel Beslenme Kitap İçeriklerinde Yer Alan İlkeler

Sezgisel beslenme kitap içeriklerinde detaylı olarak anlatılmıştır. Kitapların tamamı belirli ilke ve unsurları baz alarak, bu doğrultuda bir beslenme anlayışını ifade etmektedir. Sezgisel beslenmenin dayandırılmış olduğu ilkeler, genel anlamda şu şekilde açıklanabilecektir;

Diyet Zihniyetinin Reddedilmesi:

Sezgisel beslenmede diyet zihniyeti bütünüyle reddedildiği için, diyet zihniyetinin baştan reddedilmesi gereklidir. Çünkü kısıtlı bir beslenme anlayışı, sezgisel beslenmenin uygulanabilirliğini ortadan kaldırır. 

Açlık Hissini Ertelememe:

Sezgisel beslenmeyi benimseyecek kişilerin kesinlikle açlık hissini sürekli olarak ertelememesi gerekiyor. Sezgisel beslenme tam anlamıyla vücudun fiziksel açlık hislerinin takip edilmesini ve bu hislere yanıt olarak beslenilmesi gerektiğini vurguluyor.

Yiyeceklerle Barışma:

Bu beslenme türünü hayatının önemli bir parçası yapacak kişilerin ilk olarak yiyeceklerle barışması gerekiyor. ‘’Ne yememiz gerekiyor, bu besinlere diyetimde yer vermemeliyim’’ gibi söylemlerin ise bu beslenme türünde rafa kaldırılması gerekiyor. Bir besine iyi ya da kötü etiket vermek yerine, sağlıklı bir diyetin tüm besinleri içermesi gerektiğinin kavranması büyük önem arz ediyor. 

İçgüdülere Aldırmama:

Kötü beslendiğinizde muhtemelen iç güdüleriniz devreye girerek, gıda polisi olacaktır. Ancak bu iç güdülere odaklanmak yerine, besinlerin size ne hissettirdiğine odaklanmanız sezgisel beslenme sırasında sizi başarıya götürecektir.

Sezgisel Beslenme Eğitimi

Sezgisel beslenme eğitimi esnasında da beslenmede olduğu gibi bazı kriterlerin benimsenmesinde yarar vardır. Bu unsurların benimsenmediği ve beyinde oturtulmadığı takdirde bu beslenme türünden sonuç alınabilmesi kesinlikle mümkün olmayacaktır.

Uzmanlar sezgisel beslenme ile başarı elde eden ağırlıklı bir kesimin var olduğunu vurgulayarak, sezgisel beslenmenin sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olduğunu ifade etmektedir. Sezgisel beslenme eğitiminde yer verilmesi gereken konular ise belli başlıdır. 

ile sürecini hızlandırmanız söz konusu olabilecektir.

Sezgisel Beslenme Uygulama Kitabı Var Mı? 

Sezgisel beslenmenin eğitimini almak ve bu beslenme ile kilo vermek istiyorsanız bu noktada birçok kitap içeriğinin bulunduğunu söyleyebilmek mümkündür. Sezgisel beslenme uygulama kitabı olarak birçok kaynak bulunsa da Elyse Resch bu konuyu oldukça başarılı bir şekilde kaleme almıştır. Adı sezgisel yeme uygulama kitabı olan bu eser, Okuyan us yayınları tarafından okuyucu kitlesine ulaştırılıyor.

Yazarın oluşturduğu sezgisel beslenme konulu kitabı ülkemizin, uzman klinik psikologları Egenur Yücebilgiç ve Özlem Balsak tarafından çevrilmiştir. Kitapta sezgisel yemenin tüm ilkeleri, örnek beslenme şekilleri ve sürecin nasıl işlemesi gerektiğine dair tüm bilgilere ulaşılabilmesi de söz konusu olabilmektedir.

Sezgisel Beslenme ile Kilo Verenler Ne Kadar Sürede Başarılı Oluyor?

Sezgisel beslenme pdf, kitap ya da benzeri makaleler okuyarak bu konuda başarılı olmak isteyen kişilerin ilk olarak belirli bir süre sınırlandırması yapmaması gerekecektir. Çünkü sezgisel beslenmede kilo vererek istenilen vücuda sahip olunabilmesi için uzun bir zaman zarfına ihtiyaç vardır.  

Kısa zamanda başarılı sonuçlar almak isteyen kişilerin başarısızlık karşısında yine duygusal açlığa düşerek, kilo alması söz konusu olabilir. Bu nedenle kişilerin sezgisel beslenme biçimini benimseyen kişilerin öncelikli olarak bunu uzun bir zamana yayması ve beyninde başarısızlık düşüncesine yer vermemesi oldukça önemlidir.

  

YouTube video

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!