featured

Sosyal Medya Yasakları Geliyor | Türkiye Temsilciliği Olmayan Firmalara Sosyal Medya Kısıtlaması Kararı Uygulanacak

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

29.07.2020 tarihinde kabul edilen “7253 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile getirilen, sosyal medya yasakları ve sosyal medya kısıtlamaları kararları kapsamında, Türkiye’den günlük olarak erişimi bir milyon sayısını aşan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleme ve bulundurma zorunluluğu konusundaki yaptırımlarda yeni aşamaya geçildi. İşte sosyal medya yasası neleri kapsıyor sorusunun detayları…  

Temsilci Atayan Sosyal Medya Platformları İçin Sosyal Medya Yasakları

Kamuoyunda 12 Maddelik Sosyal Medya Kanunu olarak bilinen 7253 sayılı Kanunla yapılan değişiklik ile Türkiye’ye temsilci atama zorunluluğuna uyan sosyal medya platformlarının sayısı ise artıyor. Bu kapsamda Google (YouTube), Netflix, Tiktok, Dailymotion, Spotify, VK (VKontakte), MUBİ gibi şirketler Türkiye’de temsilci bulundurma kararı alırken son olarak Microsoft’a ait olan Linkedin’de temsilci atama kararını bildirdi. Sosyal medya yasakları ise bu temsilcilik barındıran firmaları ilgilendirmiyor.

Buna karşın ülkemizde yoğun olarak kullanılan ancak şu ana kadar Türkiye’ye temsilci atama kararı vermeyen sosyal medya devleri de bulunuyor. Instagram ve WhatsApp’ı da bünyesinde bulunduran Facebook, Pinterest, Periscope ve Twitter gibi şirketler bu konuda henüz adım atmamış durumdalar. Yani bu firmalara da sosyal medya kısıtlamaları söz konusu olabilir.  

1 – Sosyal Medya Kısıtlamaları Kapsamında Reklam Yasakları Başlayacak

7253 sayılı yeni sosyal medya yasası ile getirilen Türkiye’ye temsilci atama zorunluluğuna uymayan sosyal medya sağlayıcılarına yönelik yaptırımlar kapsamında para cezalarından sonraki aşama olan reklam yasakları uygulanmaya başlanacak. Bu yasağa rağmen temsilci atamayan şirketler için ise bir sonraki adım bant genişliklerinin daraltılması olacak.  

2 – Sosyal Medya Yasakları ile Para Cezaları Verildi

Sosyal medya düzenlemesi maddeleri gereğince, Türkiye’ye temsilci atamayan ya da temsilcilik açmayan şirketler için şu ana kadar, ilk etapta 10 Milyon Türk Lirası ve ikinci aşamada 30 Milyon Türk Lirası olmak üzere para cezaları kesilerek, zorunluluğa uymayan şirketlerin yurtdışı adreslerine tebliğ edildi.

Yeni sosyal medya yasası maddeleri ile aynı zamanda para cezaları aşaması sonrasında halen temsilci konusunda adım atmayan şirketler açısından artık reklam yasağı aşamasına gelindi. 19 Ocak Salı günü itibariyle reklam yasağı uygulamasının başlayacağı ve bunun için tanınan sürenin dolduğu belirtildi.

 https://www.youtube.com/watch?v=_X9iI1MKj0M

İlgili şirketlere verilecek reklam yasağı kararları Resmi Gazete’de ilan edilecek ve reklam yasağının uygulanmasını ise Vergi Denetim Kurulu, Merkez Bankası, BDDK ve ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları takip edecek.  

3 – Sosyal Medya Kısıtlamaları Geliyor | Sonraki Aşamada Bant Genişlikleri Daraltılacak

Sosyal medya yasakları ile birlikte alınan bir başka önlem ise sosyal medya bant genişliği kısıtlamaları olacak. Reklam yasaklarının başlamasından itibaren 90 gün içinde hala temsilci atamayan sosyal ağ sağlayıcılarına yönelik Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanının, internet trafiği bant genişliklerinin yüzde elli daraltılması için Sulh Ceza Hakimliğine başvuru hakkı bulunuyor. Bu başvurunun kabulüne dair hakim kararından itibaren 30 gün içinde hala temsilci atamayan ilgili sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliğinin yüzde doksana dek daraltılması için BTK Başkanı tekrar Sulh Ceza Hakimliğine başvurabilecek.

Sosyal ağ sağlayıcıları Türkiye’de temsilci bulundurmayı kabul ettikleri takdirde ise reklam yasakları kaldırılacak ve bant genişliklerinin daraltılması işlemi de sonlandırılacak. O tarihe kadar kesilen para cezalarının ise dörtte biri tahsil edilecek.  

4 – Kişisel Veriler Güven Altına Alınacak | Türkiye’deki Kullanıcıların Verileri Türkiye’de Tutulacak

Söz konusu yasa kapsamında ayrıca sosyal ağ sağlayıcı şirketlerin kendilerine Türkçe olarak yapılan başvurulara Türkçe cevap verme, özel hayatın gizliliğini ihlal ve kişilik haklarına saldırı başvurularına 48 saat içinde yanıt verme sorumlulukları da bulunacak.

Sosyal ağ sağlayıcı şirketlerin Türkiye’den katılan kullanıcı verilerini Türkiye’de muhafaza etme yönünde gerekli tedbirleri alma yükümlülükleri de bulunacak. Mahkeme tarafından verilen kararlara karşın hukuka aykırı içerikleri 24 saat içinde kaldırmayan şirketler ise, doğacak zararlardan da sorumlu olacaklar.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!