featured

Süs Köpeği Cinsleri ve Özellikleri | Evde Bakılabilecek Evcil Küçük Köpekler Listesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Süs köpeği cinsleri ve özellikleri pek çok hayvan dostu tarafından merak ediliyor. Özellikle de kent yaşamı süren ve apartman dairelerinde yaşayan pek çok köpek dostu, küçük evcil köpekler arasında yer alan süs köpekleri cinsleri arasından tercihte bulunuyor. Ancak süs köpeği bakımı oldukça meşakkatli ve bu büyümeyen köpek cinsleri arasından tercih yapacaksanız bu konuda bilgi sahibi olmalısınız.

Dost canlısı ve tam bir aile köpeği olmaları ile bilinen süs köpekleri çoğu zaman masraflı olabiliyor. Bu nedenle de süs köpeği cinsleri ve özellikleri hakkında bilgiler içeren bu yazımızı sizler için derledik. İşte, madde madde küçük köpek ırkları ile süs köpeği cinsleri ve özellikleri hakkında bilinmesi gerekenler…

Süs Köpeği Cinsleri ve Özellikleri Nelerdir ? Büyümeyen Köpekler Hangisi ?

Hayatınıza renklilik katmak ve küçük bir dost edinmek istiyor olabilirsiniz. Eğer yaşamınıza evcil büyümeyen köpek cinsleri listesinden bir dost katmak istiyorsanız mutlaka bu köpek ırklarının belli başlı özellikleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Evde bakılabilecek küçük köpekler; evcil süs köpeği cinsleri ise şunlar:

Cavalier King Charles SpanielAmerican Cocker SpanielMalteseÇivava (Chihuahua)Minyatür PinscherFransız BulldogShih TzuBeaglePekinezPapillonBoston TerrierYorkshire TerrierPugRussian ToyPomeranianToy Poodle (Kaniş)

1- Cavalier King Charles Spaniel Özellikleri

Süs köpeği cinsleri arasında yer alan Cavalier King Charles Spaniel köpekler, sevmeyi ve sevilmeyi çok seven köpekler arasındadır ve bu sebeple uzun süreli yalnız kalması onların davranış bozukluğu göstermesine neden olur. Sadık bir dost olan Cavalier King Charles Spaniel arkadaş canlısıdır ve oyun oynamayı çok severler.

Cavalier King Charles Spaniel bakımı özen gerektirir. Tüylerinin ipeksi ve parlak kalması için haftada 3-4 defa taranmalıdır. Ayrıca ağız ve diş sağlığı için dişleri haftada 2-3 kez fırçalanmalı, tırnakları da haftalık olarak kesilmelidir.

2- American Cocker Spaniel Özellikleri

Süs köpeği cinsleri ve özellikleri listemizde şimdide sırada American Cocker Spaniel köpekler var. Bu köpek cinsleri ortama hemen ayak uyduran, çocuklarla iyi anlaşan  ve diğer evcil hayvanlarla da arası iyi olan cinslerdir. Bu sebeple American Cocker Spaniel için aile köpeği diyebiliriz.

Ancak süs köpeği beslenmesi özen gerektirir ve American Cocker Spaniel beslenmesi için de yüksek kaliteli hazır köpek mamaları kullanılmalıdır. Bu köpekler ev yapımı gıdalarla da beslenebilir fakat tamamen ev yapımı gıdalar kullanılmaz. Bu köpek cinslerinin beslenme ihtiyacı için yüksek kaliteli köpek mamalarına ihtiyaç vardır.

3- Maltese Özellikleri

Zeki köpekler listesinde yer alan Maltese cinsi köpekler oldukça sevgi doludur ve sahibine bağlılık besler. Zeki bir köpek olduğunda verilen eğitimleri alır.

Ancak öğrenme kabiliyeti yüksek olduğu için iyi davranışları kaptığı gibi kötü davranışları da kısa sürede öğrenebilir. Bu sebeple Maltese cinsi köpeklere verilecek eğitim oldukça önemlidir.

Süs köpeği cinsleri beyaz seçenekleri arasında yer alan Maltese ırkı genellikle sağlıklı kopeklerdir ve bazı genetik hastalıkları dışında sağlık sorunu yaşamazlar.

Genel olarak Maltese cinsi köpeklerde en fazla karşılaşılan sağlık sorunları; böbrek, karaciğer, diz kapağı ve hipoglisemi hastalıklarıdır. Ayrıca sindirim sistemleri hassastır ve bu nedenle Maltese cinsi köpeklerin beslenmesine özen gösterilmelidir.

4- Çivava ( Chihuahua) Özellikleri

Süs köpeği cinsleri ve özellikleri listemizde şimdi sırada Chihuahua yani Çivava cinsi köpekler bulunuyor. Küçük köpek ırkları kategorisinde olmasına rağmen Çivava ırkı köpekler oldukça cesaretidir ve sahibini korumak için tanımadığı kişilere karşı daima şüpheci yaklaşır. Kısacası; süs köpeği de olsa dünyadaki en iyi bekçi köpekleri arasındadır.

Çivava köpekler görünüşleri itibari ile iki türdür. Biri ince ve pürüzsüz tüylü, diğeri ise uzun tüylüdür. Dolayısı ile Çivava cinsi köpek bakımı, hangi tür olduğuna göre değişir.

Eğer ince tüylü Çivava sahibi iseniz az aralıklarla tüylerini taramanız yeterlidir. Ancak uzun tüylü Çivava sahibi iseniz haftada 1-2 kez yumuşak fırça ile nazikçe taramalısınız.

5- Minyatür Pinscher Özellikleri

Küçük köpek ırkları listesindeki Minyatür Pinscher cinsi köpekler, yalnız kalmaktan korkan köpek cinsleri arasındadır. Dolayısı ile sık sık uzun seyahatler yapıyorsanız bu köpek cinsi sizin için çok da uygun olmayacaktır.

Ayrıca Minyatür Pinscher cinsi köpekler gururlu, hassas ve kırılgan bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte ailesine oldukça düşkündür.

Süs köpeği beslenmesi için köpek maması oldukça önemlidir ve Minyatür Pinscher beslenmesi için de yüksek besin değeri olan köpek mamalarından yararlanılır.

Bu köpek cinsleri ev yapımı gıdalar da tüketebilir ancak günlük besin değerini alması için küçük köpek ırklarına özel köpek mamaları yemelidir.

6- Fransız Bulldog Özellikleri

Özellikle apartmanda yaşayan kişiler Fransız Bulldog köpekleri sıklıkla tercih ediyor çünkü bu köpek ırklarının özellikleri, kapalı ve küçük alanlara oldukça uyumlu.

Fransız Bulldog köpeklerin günlük enerji ihtiyaçları oldukça düşüktür ve en sevdiği şey uyumaktır. Dolayısı ile süs köpeği cinsleri arasında ev yaşamına en uygun büyümeyen köpek cinsleri arasında bulunur.

Çok havlamayan ve ses çıkarmayan süs köpeği Fransız Bulldog köpekler, beslenmesine dikkat edilmesi gereken küçük ırk kopeklerdendir.

Çünkü alerjik yapıları vardır. Fransız Bulldog beslenmesi, yaşına ve kilosuna göre yapılmalıdır. Ayrıca kilolarının korunması için de küçük ırk köpek mamaları tercih edilmelidir.

7- Shih Tzu Özellikleri

Süs köpeği cinsleri arasında en popüler olan küçük ırk köpekler kategorisinde Shih Tzu ırk köpekler de bulunuyor. Süs köpeği cinsleri beyaz seçenekleri arasında yer alan Shih Tzu köpekler tam bir kucak köpeğidir. Sevgi görmeye düşkündürler ve biraz tembel yapıya sahiptir.

Süs köpeği bakımı özen gerektirir ve bu köpekler arasında Shih Tzu da bulunur. Çok sıcak ve nemli ortamlarda değil, biraz daha serin ortamlarda bakılmalıdır. Süs köpeği cinsleri tüylü kategorisinde olduğu için de sulak yerlerde tüyleri nedeniyle rahat hareket edemezler, yüzmede başarılı değillerdir.

8- Beagle Özellikleri

Süs köpeği cinsleri ve özellikleri yazımızda şimdi de sırada en çok tercih edilen küçük ırk köpek cinsleri arasındaki Beagle cinsi köpekler bulunuyor. Beagle köpekler eğitim konusunda sahiplerini oldukça zorlarlar.

Bu köpeklerin bakımı pek çok köpeğe göre daha fazla sabır ve zaman gerektirir. Beagle eğitiminde sert tavır almak, onların olumsuz etkilenmesine neden olur. Bu sebeple de ödül maması gibi yöntemlerden yararlanılmalıdır.

Süs köpeği eğitimi çoğu zaman özen gerektirir ancak bu Beagle cinsi köpeklerde biraz daha fazla olabilir. Çünkü Beagle cinsi köpekler eğitimde sert davranışların sonucunda içlerine kapanabilirler. Bu sebeple onların eğitimde heveslendirilmesi gerekir. Bunun için de ödül maması onların eğitiminde çok yararlıdır.

9- Pekinez Özellikleri

Süs köpeği cinsleri arasında yer almasına rağmen yüksek cesarete sahip olduğu bilinen Pekinez cinsi köpekler genellikle saldırgan değildir ancak bir tehdit söz konusu olduğunda karşılık vermekten çekinmezler. Bu duru  hem insanlar hem de diğer hayvanlar için geçerlidir. Bu sebeple de bekçi köpeği olarak da yararlanılır.

Pekinez cinsi köpek eğitimi de sabır gerektirir ve eğitimleri uzun sürebilir. Çünkü küçük ırk köpek olmasına rağmen cesurdurlar ve lider özelliği taşırlar. Bu da eğitimlerinin uzun sürmesine neden olabilir.

Dolayısı ile bu köpeklere verilmesi tavsiye edilen ilk eğitim; itaat eğitimidir. Pekinez cinsi köpek eğitiminde sert davranılmamalı ve ödül maması gibi pekiştireçlerle desteklenmelidir.

10- Papillon Özellikleri

Süs köpeği cinsleri ve özellikleri listemizdeki Papillon cinsi köpekler zeki olmasıyla ve sahibine olan sadakati ile bilinir. Söz dinlerler, sahiplerini çok yormazlar ve genellikle sahiplerinin sözünü dinlerler. Dolayısı ile Papillon cinsi köpek eğitimi oldukça kolay geçer.

Süs köpeği beslenmesi genellikle yüksek besin değerli hazır köpek mamaları ile yapılır ve Papillon cinsi köpeklerin de beslenmesinde bu mamalardan yararlanılır.

Veteriner onayı ile bazı ev yemeklerini de yiyebilirler ancak temelde Papillon köpekler için, köpek maması markaları tarafından özel olarak üretilen küçük ırk köpek maması çeşitlerinden en uygun olanı kullanılmalıdır.

11- Boston Terrier Özellikleri

Büyümeyen köpek cinsleri arasında yer alan süs köpeği Boston Terrier cinsi köpekler, sahiplerinin isteklerini karşılamaya elverişli olan ancak fırsatını bulduğunda da şımarmaya yatkın köpeklerdir. Bu sebeple Boston Terrier sahipleri, köpeklerin üzerinde kurduğu otoriteyi korumaya gayret etmelidir. Aksi takdirde olumsuz davranışlar sergileyebilir.

Boston Terrier cinsi köpek bakımı çoğunlukla kolaydır. Çok kirlenmedikleri sürece sık yıkanmalarına gerek yoktur. Ancak ayda 1 veya 2 kez tırnakları kesilmelidir. Boston Terrier diş bakımı da hafta da 2 veya 3 kez yapılmalıdır. Bu, bakteri oluşmaması için gereklidir.

12- Yorkshire Terrier Özellikleri

Süs köpeği cinsleri kahverengi seçenekleri arasında Yorkshire Terrier cinsi köpekler de yer alıyor. Evcil ve eğitildiği takdirde apartmanda yaşamaya uygun büyümeyen köpek cinsleri başında gelen Yorkshire Terrier cinsi köpekler, soğuğu sevmezler ve rutubetli, nemli ortamlarda üşürler.

Ancak seslere duyarlıdırlar ve gürültücü olabilirler. Bu sebeple Yorkshire Terrier eğitimi öncelikle kafes eğitimi ile başlamalıdır.

Yorkshire Terrier bakımı meşakkatlidir. Örneğin; sık sık banyo yapmaları gerekir. Tüyleri nedeniyle de özel bakım ürünlerinin kullanılması tavsiye edilir. Tüyleri şu ile temizlenmeli, sık sık taranmalıdır. Yorkshire Terrier tüylerinin güzelliğini koruması ve bakımlı durması için de köpek şampuanları kullanılmalıdır.

13- Pug Özellikleri

Pug cinsi köpeklerin yaşam alanı oldukça önemlidir çünkü ılıman iklimde yaşamaya uygun köpeklerdir. Yemek yemeyi çok severler ancak büyümeyen köpek cinsleri arasında yer aldıkları için beslenmelerine, yemek porsiyonlarına dikkat edilmelidir.

Masum görünüşleriyle daha fazla yemek istediklerinde aldanılmamalıdır çünkü gereğinden fazla beslenme onların sağlıklarını tehdit eder. Pug cinsi köpekler kilo almaya da oldukça yatkındırlar.

Süs köpeği cinsleri ve özellikleri denildiğinde Pug cinsi köpekler için özel bir parantez açılmalıdır. Çünkü bu köpeklerin horultu çıkardığı bilinir. Dolayısı ile süs köpeği Pug ile yaşamak isteyenler, horultu seslerine alışmayı göze almalıdır.

Ayrıca Pug köpekler hakkında bir bilinmesi gereken de; içecekleri sudur. Bu köpeklerin sağlıkları için temiz içme suyu daima şu kaplarında bulunmalıdır.

14- Russian Toy Özellikleri

Süs köpeği cinsleri ve özellikleri listemizde yer alan bir diğer kucak köpeği de Russian Toy cinsi köpeklerdir. Rus oyuncağı olarak da bilinen bu köpekler oldukça hareketlidir ve eğlenmeyi, oyun oynamayı çok severler.

Bu yönüyle ev içinde Russian Toy cinsi köpekleri zapt etmek biraz zor olabilir. İlgi görmeyi çok severler ve sahiplerinin kucağında saatlerce miskinlik yapabilirler.

Russian Toy cinsi köpek beslenmesi için küçük ırk köpek mamaları çeşitlerinden yararlanılır. Veteriner onayıyla bazı ev yemekleri de Russian Toy cinsi köpeklere verilebilir. Fakat her ev yemeği onlar için uygun değildir. Yüksek kaliteli küçük ırk köpek mamaları ile beslenmesi tavsiye edilir.

15- Pomeranian Özellikleri

Süs köpeği cinsleri arasında yer alan Pomeranian cinsi köpekler aynı zamanda da bekçi köpeği cinsleri arasında da yer alır. Minyon bir yapıları vardır ancak kendilerine oldukça güvenirler.

Evde yaşamaya uygun evcil köpekler arasındadır fakat havlamaya meyilli olduğu da unutulmamalıdır. Bu sebeple Pomeranian cinsi köpek eğitiminde havlama konusuna dikkat edilmelidir.

Süs köpeği cinsleri kahverengi tüylü türü olan Pomeranian cinsi köpekler parlak ve kabarık tüylere sahiptir. Tüylerinin bu formunun korunması için de bakımına dikkat edilmelidir.

Süs köpeği cinsleri tüylü kategorisinde yer alan Pomeranian cinsi köpeklerin tüyleri haftada en az 2 olmak üzere taranmalı ve fırçalanmalıdır. Pomeranian tüylerinin matlaşmaması için de özel köpek fırçaları kullanılmalıdır.

16- Toy Poodle (Kaniş) Özellikleri

Süs köpeği cinsleri ve özellikleri listemizin son sırasında oyuncak Kaniş olarak da bilinen Toy Poodle bulunuyor. Süs köpeği cinsleri kahverengi seçenekleri arasında yer alan Toy Poodle cinsi köpekler oyuncudur, sevecendir ve samimidir. İtaatkar yapı sahiptirler. Ayrıca öğrenmeye açık zeki köpek cinsleri arasındadır.

Toy Poodle cinsi köpek beslenmesi, Toy Poodle köpeğin hangi kategoride olduğuna göre değişir. Yüksek besin değeri olan hazır köpek mamaları ile beslenmesi gereken bu köpeklerin kaç ölçek mama tüketmesi gerektiği boy farklılıklarına yani standart poodle, minyatür poodle ve Toy poodle olmasına göre değişir.

Süs Köpeği Cinsleri ve Özellikleri ile İlgili En Çok Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Süs köpeği cinsleri ve özellikleri ile ilgili olarak internet kullanıcıları, aram motorları üzerinde pek çok soruya yanıt arıyor. Yazımızın bu bölümünde süs köpeği cinsleri ve özellikleri ile ilgili en çok sorulan sorular ile bunların cevaplarına yer verdik…

1- Süs Köpeği Cinsleri ve Fiyatları

Süs köpeği cinsleri ve fiyatları değişkendir. Genel olarak cinslerine göre süs köpeği fiyatları şu şekildedir:

Cavalier King Charles Spaniel fiyatı: 2.000 – 8.000 TL

American Cocker Spaniel fiyatı: 2.000 – 5.000 TL

Maltese fiyatı: 2.000 – 10.000 TL

Çivava fiyatı: 3.000 – 10.000 TL

Minyatür Pinscher fiyatı: 2.000 – 5.000 TL

Fransız Bulldog fiyatı: 3.000 – 10.000 TL

Shih Tzu fiyatı: 2.000 – 10.000 TL

Beagle fiyatı: 2.000 – 5.000 TL

Pekinez fiyatı: 4.000 – 6.000 TL

Papillon fiyatı: 4.000 – 8.000 TL

Boston Terrier fiyatı: 5.000 – 10.000 TL

Yorkshire Terrier fiyatı: 4.000 – 8.000 TL

Pug fiyatı: 2.000 – 4000 TL

Russian Toy fiyatı: 1.000 – 5.000 TL

Pomeranian fiyatı: 5.000 – 30.000 TL

Toy Poodle fiyatı: 5.000 – 20.000 TL

2- Büyümeyen Köpek Cinsleri Ücretsiz Alınır mı ?

Günümüzde hayvan barınakları pek çok büyümeyen köpek cinsleri ile doludur. Eğer köpek sahiplenmeden önce barınak ziyareti yaparsanız, küçük ırk köpek cinsleri ücretsiz olarak size sahiplendirilir.

3- Küçük Süs Köpekleri Bakımı Zor mu ?

Süs köpeği cinsleri ve özellikleri bakımından özen gerektirir. Pek çok köpek cinsine göre süs köpekleri daha iyi beslenme, daha iyi bakım ihtiyacı duyar.

4- Büyümeyen Evcil Köpek Cinsleri Nasıl Beslenir ?

Büyümeyen evcil köpek cinsleri yani süs köpeği cinsleri genellikle küçük ırk köpek maması ile beslenir. Pek çok süs köpeği ev yapımı gıdalarla da beslenebilir ancak küçük ırk köpek mamaları gereksinimi daima vardır, her zaman ev yemeği ile beslenmemelidirler.

5- Beyaz Süs Köpeği Cinsleri Nelerdir ?

Süs köpeği cinsleri beyaz seçenekleri arasında yer alan köpek ırkları; Maltese, Shih Tzu, bichon frisedir.

6- Süs Köpeği Fiyatları Neye Göre Değişir?

Süs köpeği fiyatları, köpeğin yavru ya da yetişkin olmasına, eğitimli olup olmamasına ve ırkına göre değişir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!