featured

Tehlikeli Miyom Boyutları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadın hastalıklarının başında miyom ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle miyomların hangi boyuta ulaştığında tehlikeli olduğu ve alınması gerektiği hakkında sanal ortamda çok sayıda soru ile karşılaşılıyor.

Miyom Nedir?

Kadınların rahim içerisinde oluşan ve iyi huylu olan tümörlere miyom adı veriliyor. Özellikle aşırı kilolu olan kişilerle, doğum yapmamış kadınlarda miyom oluşumuna daha sıklıkla rastlanılıyor. Miyom özellikle üreme yaşına gelen kadınlarda, % 20 gibi büyük bir oranda görülebiliyor.

Miyomların boyutları büyümeye başladığında, özellikle de hamile kadınlarda şiddetli ağrılara neden olabiliyor. Miyomların yaygın olarak rastlanan üç değişik türü bulunuyor. Bunlar; rahim boşluğunda bulunan, rahim duvarında yerleşmiş olan ve karın duvarında olan miyomlardır.

Miyom Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Miyomun oluşma sebeplerinin bir kısmı bilinse de, değişik nedenlerle de miyom oluşabiliyor.

En çok rastlanan miyom oluşma nedenleri ise, şu şekilde sıralanıyor;

Hormonal nedenlerAşırı ve hızlı kilo alımıGenetik nedenlerMiyom oluşumunda görülen en yaygın belirtiler ise şunlardır;Adet döneminde daha fazla kanama oluşmasıAdet döneminin daha sık olması ve daha uzun sürmesiAdet sancısına benzer krampların oluşmasıSebepsiz vajinal kanamalarCinsel ilişki esnasında ağrı hissedilmesiKan kaybı nedeni ile kansızlık oluşmasıNormalden daha sık idrara çıkılması ve idrar yapma esnasında zorluk yaşanmasıMakat kısmında ağrı oluşması ve kabızlık oluşumu (miyomun kalın bağırsaklara baskı yapmasından dolayı)

Bu belirtilerin yanı sıra, kadınlarda kısırlık oluşması ya da düşük yapmaları da miyom belirtileri arasında sayılabiliyor. Ayrıca miyom sorunu yaşayan kadınlarda, en çok kasık ağrısı ve karın boşluğunda basınç oluşmasından dolayı doktora başvurduğu tespit edilmiştir.

Miyom Kendiliğinden Küçülür mü?

Birçok miyom türü, sadece cerrahi müdahale ile alınarak tedavi edilebilirken, bazı miyomların kendiliğinden küçüldüğü de görülebiliyor. Özellikle doğum sonrasında bu küçülmeye hatta miyomun tamamen yok olduğuna sıklıkla tanık olunuyor.

Ayrıca, menapoz dönemine giren kadınlarda da miyomların yok olduğu görülebiliyor. Genellikle hormonlardan kaynaklanan bir sorun olduğu için, bu dönemlerde hormonal değişiklikler miyomların küçülmesine ve yok olmasına neden oluyor.

Miyom Hangi Boyutlarda Tehlike Oluşturur?

Tehlikeli miyom boyutları ile ilgili sabit bir rakam bulunmamakla beraber, özellikle 8 cm den büyük miyomlar tehlikeli olarak kabul ediliyor. Büyümeyi hızlandıran başka bir neden bulunmadığı durumlarda, miyomların bu boyuta ulaşması normal olarak bir yıl civarında gerçekleşiyor.

8 cm ve daha büyük ebatta olan miyomların tedavisinde kullanılan en yaygın yöntem ise, cerrahi müdahale olarak gerçekleşiyor. Bu ebatlara ulaşan miyomlar alınmadığı takdirde, 20 ile 25 cm civarında boyutlara da ulaşabiliyor. Miyom ameliyatları sonrasında, hastalar nerede ise tüm şikayetlerinden kurtulabiliyorlar.

Aksi halde miyomun büyümesi, başta cinsel ilişkide ağrı olmak üzere, kısırlığa ve düşük yapmaya kadar birçok soruna neden olabiliyor. Aşırı bir şekilde büyüyen miyomların mutlaka alınması gerekiyor. Bu miyomların kansere dönüşme ihtimali çok daha yüksek oluyor.

Bu içerik https://drabdullahgoymen.com/ adresindeki bilgilerden derlenmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!