featured

Türkiye’nin En Önemli Müzeleri Nelerdir? İşte Türkiye’nin Sekiz Ayrı Müzesi ve Hikayesi…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin en önemli müzeleri nelerdir? Tarihi açıdan pek çok güzelliği içerisinde barındıran Türkiye çok sayıda müzeye de sahiptir. Ülkemizin en güzel ve önemli müzelerini bu yazımızda sizler için bir araya getirdik. İşte, Türkiye’nin en önemli müzeleri ve onlar hakkında bilinmesi gerekenler…

Türkiye’nin En Önemli Müzeleri Nereler? Türkiye’de Kaç Tane Müze Var?

Türkiye’nin en önemli müzeleri nereler denildiğinde akıllara ilk olarak 8 önemli müze gelir. Ancak ülkemizin 81 ilinde 2021 yılı itibariyle 494 adet müze bulunmaktadır.  Bu müzelerin 205’i Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde diğer, 289’u ise özel müze kategorisinde yer almaktadır. Peki, Türkiye’nin en iyi müzeleri hangisi? Dünyadaki en önemli müzeler arasında Türkiye’den isim var mı?

1- Topkapı Sarayı (İstanbul)

 Türkiye’nin en önemli müzeleri, içerisinde ilki Topkapı sarayıdır. Topkapı Sarayı, 1478 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış ve Sultan Abdülmecid tarafından Dolmabahçe Sarayı’nın yaptırılmasına kadar yaklaşık olarak 380 yıl boyunca Osmanlı Devletinin idare merkezi ve de Osmanlı padişahları tarafından kullanılan resmi ikâmetgâh olmuştur.

Topkapı Sarayı, 9 Ekim 1924 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. Türkiye’nin en iyi müzeleri arasında olan ve günümüzde de Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü adı ile hizmet veren saray, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne katılan İstanbul Tarihi Yarımadasının en başta gelen tarihi eserlerden biridir.

2- Zeugma Mozaik Müzesi (Gaziantep)

9 Eylül 2011 günü Gaziantep’te açılan, 1700 metrekarelik alanı kapsayan Türkiye’nin en önemli müzeleri arasında Zeugma’da gösterilmektedir. Yerli ve yabancı turistlerin oldukça yoğun ilgi gösterdiği Zeugma Mozaik Müzesi, dünyaca ünlü “Çingene Kızı” mozağine de ev sahipliği yapar. Yine müzede Mars Heykeli, 2 bin yıllık mozaikler ve Roma dönemine ait olan çeşmeler sergilenmektedir. Zeugma müzesindeki mozaikler, on üç renk armonisinden oluşur.

3- İstanbul Arkeoloji Müzeleri  (İstanbul)

İstanbul Arkeoloji Müzesi, Türkiye’nin en iyi müzeleri arasında olarak inşa edilmiş en eski binası olarak dikkat çeker. Bu yönüyle Türkiye’nin en eski müzesi olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Farklı kültürlere ait olan bir milyondan fazla eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasında yer alır. Ondokuzuncu yüzyılın sonlarında ünlü ressam ve müzeci olan Osman Hamdi Bey tarafından “İmparatorluk Müzesi” olarak kurulmuş ve 13 Haziran 1891 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Balkanlar, Afrika, Anadolu, Mezopotamya, Arap Yarımadası gibi Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde yer alan medeniyetlere ait çeşitli eserler müzede bulunur. İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Arkeoloji Müzesi (ana bina olarak), Eski Şark Eserleri Müzesi, Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç ana birimden oluşur.

4- Anadolu Medeniyetler Müzesi (Ankara)

Dünyanın ve Türkiye’nin en iyi müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara’da bulunan Tarihi Mahmut Paşa Bedesteni ile Kurşunlu Han’da yer alır. Türkiye’deki müzeler arasında olan bu ünlü müzede, Anadolu’da yaşayan uygarlıklardan geriye kalan çok sayıda arkeolojik eser kronolojik olarak sergilenmektedir.

5- Baksı Müzesi  (Bayburt – Bayraktar Köyü)

Baksı Müzesi, Türkiye’nin en iyi müzeleri arasında gösterilebilecek bir diğer müzedir. Bayburt’a 45 kilometre uzaklıkta yer alan Bayraktar Köyünde kurulmuş sanat müzesidir. Kurulu olduğu Bayraktar Köyünün eski adı da olan baksı sözcüğü ise eski Türkçede bilgin, şaman, hekim gibi anlamlara gelir. Baksı Müzesi, ‘2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülüne’ de layık görülmüştür.

6- İstanbul Modern Sanat Müzesi (İstanbul)

İstanbul Modern Sanat Müzesi ya da kısa adıyla İstanbul Modern, ülkemizin ilk modern sanat müzesi olması açısından Türkiye’nin en iyi müzeleri arasında gösterilir. Müze, Eczacıbaşı ailesi öncülüğünde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından kurulmuş ve 11 Aralık 2004 tarihinde ziyarete açılmıştır. İstanbul Modern, süreli ve sürekli sergi salonları yanında kütüphane, fotoğraf galerisi, restoran ve de mağazaları ile hizmet sunmaktadır.

7- Çorum Müzesi  (Çorum)

Çorum kent merkezinde bulunan Çorum Müzesi, Türkiye’nin en önemli müzeleri arasında yer almakta olup 13 Ekim 1968 yılında hizmete açılmıştır. Hattuşaş, Alacahöyük, Pazarlı, Boğazköy, Kuşsaray ve Ortaköy gibi arkeolojik kazı merkezlerinden çıkarılmış buluntular ve Hitit eserleri bu müzede sergilenmektedir.

8- Bursa Kent Müzesi (Bursa)

Bursa Kent Müzesi, 2004 yılında açılmış ve Bursa’nın 7000 yılı bulan zaman diliminde geçirmiş olduğu değişimin ve dönüşümlerin sergilendiği bir müzedir.

YouTube video

Türkiye’nin en iyi müzeleri arasında bulunan bu yapının birinci katında kronolojik düzenleme, ikinci katında ise tematik bir düzenleme yapılmıştır.  Yöremize ait müzeler içerisinde bulunan Bursa Kent Müzesinde, Bursa’da yaşam sürmüş 6 Osmanlı padişahına ait balmumu heykelleri gibi özel eserler bulunmaktadır. Oyuncak müzesi sanal gezi imkanı için tıklayınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!