featured

Uzun Yaşamın Sırları Nedir? 100 Yılı Aşkın Bir Süre Nasıl Yaşanır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çağlardır uzun yaşamın sırları hakkında çeşitli iddialar ortaya atılıyor. İnsan ömrü, aslına bakarsanız antik dönemlere oranla büyük gelişme göstermişe benziyor. Uzun yaşamanın sırları ise bilim çağının getirdiği şekilde açıklığa kavuşturulmak isteniyor. Uzun yaşam sırları hakkında pek çok iddia ortaya atıladursun bilim insanlarımız bu konuda önemli gelişmeler kaydetmeye başladı bile.

https://www.youtube.com/watch?v=Ua3g1wI8yoU

Uzun yaşamın sırları nelerdir ve bu sırra nasıl ulaşılır henüz kesin olarak billnmiyor. Fakat bilinen o ki bilim dünyasında atılan adımlar bizlerden sonraki nesli 100 yılı aşkın bir süre yaşatacağa benziyor. Biz de bu yazımızda uzun yaşamın olasılıkları hakkında bilimsel verileri derlemek istedik.

Uzun Yaşamın Sırları Nedir ?

Her ne kadar uzun yıllardır uzun yaşamanın sırları nelerdir sorusu soruluyor da olsa hala bu konuda net bir veri bulunmuyor. Yine de bilim insanları tarafından yapılan incelemelerde uzun yaşamın sırları olarak kök hücre tedavisinden ve bazı ilaçlardan bahsedilebiliyor. Özellikle de genetiği insan genetiğine benzeyen canlılar üzerinde yapılan incelemeler aslında bu sırrın çok yakınında durduğumuzu gösteriyor.

Daha evvel bazı hayvanlar üzerinde yapılan incelemeler sağlıklı sonuçlar verince artık bu denemeleri insanlar üzerinde uygulamanın da zamanı geldi. Bu alanda uzman araştırmacılardan olan Brian Kennedy, yaşlanmanın bilim insanları tarafından deşifre edildiğini dile getiriyor. Bu da bizlere uzun yaşamanın sırları hakkında net verilere ulaşabilme umudu aşılıyor.

Buck Yaşlanma Araştırmaları Enstitüsü’nün başında bulunan Kennedy, yaşlanmanın bazı ölümcül sonuçlarına odaklanıldığını dile getiriyor. Yaşlanma sebebiyle hayati önem taşıyan hastalıkların da bu şekilde önüne geçilebileceği tartışılıyor. Kennedy, uzun ve mutlu yaşamanın sırrı hakkında tüm insanlığı etkileyecek deneyler yaptıklarını da belirtiyor.

Uzun Yaşamın Sırları ve Ortalama Yaşam Süresi

Söz konusu uzun yaşamın sırları olduğunda akıllara ilk olarak insanlığın ortalama yaşam süresi geliyor. Dünyanın en uzun ömürlü insanlarından sağlıklı yaşam sırları ile ortalama yaşam süresinin de uzatılması bekleniyor. Aynı şekilde Brian Kennedy de ortalama yaşam süresinin artması konusunda çalışmalar yaptıklarını söylüyor.

Bu konuda yapılan çalışmaların ortalama yaşam süresinden çıkarak maksimum yaşam süresine uzanması da hedefler arasında bulunuyor. Yani aslında insanın yaşayabileceği maksimum ömür süresinin de sınırları yapılan bilimsel araştırmalar ile zorlanabilir.

Yaşlanmanın Olası Nedenleri Nelerdir?

Uzun yaşamın sırları hakkında çalışmalar yapılırken yaşlanmanın da nedenlerine bakılıyor. Buna göre günümüzde dahi edinilen bilgiler doğrultusunda yaşlanmanın kesin nedeni bilinmiyor. Tibetlilerin uzun yaşam sırları gibi ruhani açıklamalarda yaşlanma nedenlerine denk gelebilirsiniz. Fakat günümüz bilim dünyası içerisinde bu duruma kesin bir yanıt bulmak henüz zor gözüküyor.

YouTube video

Yaşlanma konusunda ortaya atılan iddiaların başında bu durumun evrim teorisi ile alakalı olduğu söyleniyor. Evrim zamanında meydana gelen bir durum yüzünden insan ırkı yaşlanmanın esiri olmuşa benziyor. Evrim teorisi çerçevesinde ortaya atılan iddialara göre yaşlanma insan ırkının üreme sonrası dönemine verilen bir isim de olabilir.

YouTube video

Charles Darwin tarafından ortaya atılan bu güçlü teoride insan ırkının üredikten sonra ne yaptığı aslında çok da önemli gözükmüyor. Burada önemli olan ırkın devam ediyor olması ve üremeye elverişli olması. Üreme tamamlandıktan sonra da zaten insan ırkı için yaşlanma dönemi başlıyor. Evrime göre genlerin bir sonraki nesle aktarılması ile birlikte insan ırkının da bu dünya üzerindeki görevi son bulmuş oluyor. Hatta ve hatta insan ırkı ne denli çabuk gen aktarımı yapıp dünyadan ayrılırsa bu durum evrim açısından kabul görüyor.

Uzun Yaşamın Sırları İçin Yapılan Yeni Çalışmalar

Uzun yaşamın sırları için yapılan çalışmaların başında insanın yaşlanma süresinin olabildiğince uzatılması yer alıyor. Buna göre de insan ırkının sağlıklı geçirdiği yaşam süresinin daha da fazla uzatılması için uğraşılıyor. Bilim insanları, bu konuda çalışmalarda bulunurken de X kromozomunun uçlarında yer alan telomer isimli maddeye odaklanıyor.

Uzun Yaşamanın Sırrı kitap olarak da pek çok konuda merak edilenleri karşılıyor. Bilimsel makaleler içerisinde yer alan bilgilerin ışığında telomerlerin kısalmasının önlenmesi ile yaşlanmanın da bir süre durdurulacağı düşünülüyor. Buna göre telomerleri kök hücreler içerisinde yer alan telomeraz isimli enzimler ile uzatmak mümkün gözüküyor. Fakat yaşlanma etkisi ile birlikte bazı hücreler kendilerini tamamen kapatmış oluyor. Böyle bir durumda telomerlere müdahale edilmesi de imkansız hale geliyor.

Uzun yaşamın sırları için telomerlerin henüz gençken uzatılmaya başlanması gerektiği söyleniyor. Senesans adı verilen yaşlanmış hücreler de bu aşamada alınarak genç ve sağlıklı kalmanın önü açılabiliyor. Senesans hücreleri ile yakından ilgilenen Dr. Judy Campisi de bu konuda önce denek fareler ile çalışmayı deniyor. Bu çalışmanın neticesinde yaşlanmış olan hücrelerin yeniden kullanılır hale getirilmesi ya da uzaklaştırılması mümkün olabilir.

Yaşlanma Karşıtı İlaçlar

Uzun yaşamak sağlıklı beslenmenin sırrı nedir sorusundan da yola çıkarak uzun süre genç kalmanın imkanı bulunabilir. Beslenmenin sağlıklı olması ve kalori alımının sınırlandırılması yaşlanmanın önemli ölçüde önüne geçen bir olgu olabilir. Bu konuda kalori sınırlaması getiren yaşlanma karşıtı haplar üzerinde çalışmalar yapılıyor.

Uzun yaşamın sırları için rapamisin ve meformin etken maddeleri hapların üretilmesi hedefleniyor. Bu ilaçlar sayesinde hücrelerin fazla besin alarak hızlı bir şekilde büyümesinin de önüne geçilmesi bekleniyor. Bu her iki ilaç türü de aslında tıp alanında aktif bir şekilde kullanılıyor. Fakat bu ilaçlar genellikle diyabet ve organ nakli durumlarında kullanılan ilaçlar arasında yer alıyor.

Günümüzde henüz net olarak yaşlanma karşıtı olarak kullanılan bir ilaç bulunmuyor. Fakat yine de bu iki etken madde sayesinde hedeflenen amaca ulaşılabileceği düşünülüyor. Bu konuda uzman bilim insanlarının yapmakta olduğu tıbbi deneyler de tam gaz devam ediyor.

Yaşlanma Karşıtı Uygulamalar Gelecekte Nasıl Olacak?

Büyüklerimiz sağlıklı yaşamın sırrı beştir diyerek genellikle bu konudaki geleneksek yöntemlerden bahsederler. Fakat uzun yaşam hakkında atılan adımlar pek de tahmin edemeyeceğimiz hayal gücünü zorlayan bir yola eviriliyor. Buna göre de yaşlanma karşıtı çalışmalar çerçevesinde en çok da kök hücrelerin adı geçiyor.

Uzun yaşamın sırları arasında yer alan kök hücre tedavisi ile pek çok hastalığı kısa sürede yenebilir hale gelebiliriz. Bunun yanı sıra hızla gelişen ilaç teknolojisi sayesinde pek çok kronik hastalığın da çözümüne kavuşabiliriz. Özellikle de parkinson ve azheimer gibi henüz tedavisi olmayan hastalıkların önlenmesinde ilaç teknolojisine güvenebiliriz. Her ne kadar bizler için hayal gibi dursa da genetik yapımızın daha iyi bir hale gelmesi ile gençlik genlerinin daha uzun süre kalıcı olması da mümkün olabilir.

YouTube video

Tüm bunlara ek olarak insan klonlama, 3D baskı ile üretilen yedek organlar ya da beynin kopyalanması gibi yöntemler de yakın gelecekte bizleri bekliyor. Büyüklerimiz uzun yaşamanın sırrı evlenmemek derken bilim dünyası bu konuya pek çok alternatif sunuyor. Bizler de bu hususta bilimin getirdiklerini bekleyerek belki bizde sonraki nesle bilgi aktarımı yapacağız.

Belki de yalnızca 10 sene sonra 100 yaşına kadar uzun yaşayan sağlıklı bir yaşam formu oluşturulabilecek. Biz de sizlere bu yazımızı hatırlatarak daha çok gelişme göreceğimizi söyleyeceğiz. Bu yazımızda yaşlanma üzerine bilimsel verileri inceledik. Türkiye hava durumu ve spor haberleri için de bizi takip edebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!