featured

Gaz Sıkışması Neden Olur | 5 Adımda Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir Öğrenin!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaz sıkışması neden olur sorusunun yanıtı oldukça merak ediliyor. Çoğu insanın yaşadığı bu sindirim sorunu, günlük yaşamın da olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Kronik olarak gaz sancısı çeken kişiler, tıbbi tedavilerin yanı sıra gaz sıkışmasına ne iyi gelir araştırması yapıyor ve sorununa çözüm sağlamaya çalışıyor. Prof. Dr. Murat Aksoy Youtube kanalında bir içerik yayınlayarak gaz sıkışması neden olur sorularına yanıt verdi ve beş önemli tavsiyede bulundu.

Gaz Sıkışması Neden Olur ?

Gaz sıkışması neden olur sorusunun yanıtının net olarak belirlenebilmesi için öncelikle sorunun kaynağının bulunması gerekmektedir. Bu sorun temelde iki nedene dayanmaktadır. Nedenlerden bir tanesi; günlük yaşamda farkında olarak ya da olmayarak hava yutmaktır. İkinci neden ise bağırsaklarda bulunan bakterilerdir. Dolayısı ile gaz sıkışması ne iyi gelir bulmak için, sorunun kaynağının ortaya konması gerekmektedir.

Bazı yiyeceklerde bulunan şekerler vücudumuz tarafından sindirilememektedir. Bu maddeler, bağırsaklara sindirilmediği için sindirim yolculuğuna devam edip kalın bağırsaklara ulaşmaktadır. Kalın bağırsaktaki bakteriler de yiyeceklerdeki şekerleri kendileri için kullanıp onları parçalamaktadır. Kalın bağırsakta sindirilip parçalanması aşamasında da gaz oluşması yaşanmaktadır. Sonuç olarak da kabızlık, şişkinlik ve gaz sancısı gibi sindirim sistemi şikayetleri ortaya çıkmaktadır.

1-Hava Yutmayın, Gazlı İçeceklerden Uzak Durun ve Yemek Yerken Konuşmayın!

Gaz sıkışması neden olur sorusunun ilk yanıtı; hava yutmak olarak karşımıza çıkıyor. Günlük yaşamda hava yutmamak imkansız ancak normalden fazla hava yutmanın önüne geçebilmek mümkün. Dolayısı ile gaz sancısı yaşayan kişilerin dikkat etmesi gereken ilk nokta; hava yutmamak!

Gazlı içecek tüketimi, kişilerin direkt olarak hava yutmasına neden oluyor. Çünkü gazlı içecekler; şekerli ve aromalı suların içerisine karbondioksit karıştırılması ile meydana geliyor. Dolayısı ile gazlı içecek tüketenler, direkt olarak mide ve bağırsaklarına hava indirmiş oluyor. Bu da gaz sıkışması sorunun yaşanması ihtimalini arttırıyor. Kısacası; gaz sancısı belirtileri gösteriyorsanız ve gaz sıkışması neden olur sorusuna yanıt arıyorsanız öncelikle gazlı içecek tüketimi noktasında dikkatli olmalısınız.

Yemek yerken konuşmak, yemeği az çiğnemek, çok tuzlu yemek yemek de hava yutulmasına neden oluyor. Bu nedenlerden dolayı insanlar aslında hiç de farkında olmadan hava yutarak gaz sancısı yaşayabiliyor. Dolayısı ile gaz sıkışması yaşayanlar arasındaysanız; çok tuzlu yememeli, yemek yerken konuşmamalı ve yemeğinizi yeterince çiğnedikten sonra yutmalısınız.

2-Gaz Sıkışması Neden Olur : Gaz Yapan Yiyecek ve İçecek Tüketmek!

Bilindiği üzere bazı yiyecek ve içecekler gaz yapması ile biliniyor. Dolayısı ile sıklıkla gaz sıkışması yaşayanlar bu yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı. Prof. Dr. Murat Aksoy hazırladığı video içeriğinde bu yiyecekler hakkında bilgi veriyor ve bunların çoğunun yararlı besinler olduğuna da değiniyor. Kısacası; genel sağlık durumu için bu yiyeceklerin tüketimi sonlandırılmamalı ancak sınırlandırılmalı.

Gaz sıkışması neden olur ve gaz sıkışması nerelere vurur konusu internet üzerinden sıklıkla araştırılıyor. Çünkü bazen gaz sancısı yalnızca karın bölgesinde değil; başka yerlerde de hissedilebiliyor. Bu soruna çözüm sağlanması için de öncelikle mutlaka bir hekime danışılması gerekiyor. Eğer gaz sancısı şikayeti, başka bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyorsa tüketilen yiyecek ve içecekleri gözden geçirmek, yemek yeme alışkanlığına dikkat etmek gerekiyor.

Gaz yapan yiyecekler için Fodmap adı da kullanıyor. Gaz yapma açısından riskin yüksek olduğu bu yiyecek grubunda yer alanların sıklıkla tüketilmesi, gaz sancısı yaşanmasına sebebiyet verebiliyor. Eğer gaz sıkışması neden olur ve gaz sancısına ne iyi gelir diye araştırıyorsanız, Fodmap grubundaki yiyecekleri tamamen kesmemeli ancak sınırlandırmalısınız.

Süt ve süt ürünleri tüketimi de gaz sıkışması neden olur sorusuna verilen cevaplar arasında karşımıza çıkabiliyor. Çünkü süt içerisinde Laktoz adı verilen şeker bulunmakta. Glikoz ve glaktozun bir araya gelmesiyle ortaya laktoz çıkıyor. Laktaz isimli enzim, glikoz ve glaktoz arasındaki bağı keserek glikoz ve glaktoz olarak iki ayrı şekeri ortaya çıkartıyor. Hücreler de glaktoz ile glikozu enerji olarak kullanıyor. Ancak insan vücudu, 5 yaşından sonra laktaz enzimini üretmediği için laktoz intoleransı nedenine bağlı gaz sorunu söz konusu oluyor.

a-Laktoz Intoleransı Nedir ?

Laktoz intoleransı kısacası süte karşı duyarlılık anlamına geliyor. Laktoz intoleransı bulunan kişiler, süte karşı duyarlılık nedeniyle süt ve süt ürünleri tükettiğinde gaz sancısı ve çeşitli sindirim sistemi hastalıkları yaşayabiliyor. Çünkü laktoz intoleransının olduğu kişiler süt ve süt ürünleri tüketimi yaptığında laktoz, vücut laktaz üretmediği için bağırsaklarda parçalanamıyor ve kalın bağırsağa gidiyor. Kalın bağırsakta da bunu bakteriler kullanıyor. Bu intolerans yaşanan bölgeye ve ırklara göre de değişiyor. Yapılan araştırmalara göre laktoz intoleransı Avrupalılarda daha düşükken, Asya’da daha yüksek sonuç veriyor.

b-Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir | Yüksek Fodmap Yiyecek Listesi

Prof. Dr. Murat Aksoy Youtube kanalında gaz yapan yiyecekler listesini de yayınladı. Yüksek Fodmap listesi olarak Aksoy tarafından yayınlanan listede şu meyve ve sebzeler yer alıyor; kiraz, hurma, kayısı, şeftali, elma, enginar, süt ve süt ürünleri, karnabahar, brokoli, buğday ve buğday ürünleri, pancar, sarımsak, soğan, tatlandırıcılar, fasulye, soya fasulyesi, çavdar, mercimek ve nohut.

Gaz sancısına neden olan yiyecekler yani gaz riski oranı yüksek besinler arasında sağlık açısından oldukça yararlı olanları bulunuyor. Bu nedenle Prof. Dr. Murat Aksoy, gaz sancısına neden olan yiyeceklerin tespit edilebilmesi için kişilerin yiyecek günlüğü tutmasını tavsiye ediyor. Eğer yiyeceğe bağlı olarak gaz sıkışmasının olduğunu düşünüyorsanız, gaz sıkışması belirtileri gösteriyorsanız bir günlük tutabilir ve size gaz yapan yiyeceklerin neler olduğunu tespit edebilir ve yalnızca onların tüketiminde kısıtlama yapabilirsiniz.

3-Takviye Edici Gıdalardan Yararlanın

Gaz yapmasıyla ünlü olan nohut ve fasulyenin, pişirilmesinden bir gece önce suda bekletilmesinin genel olarak daha kolay pişmesini sağlamak amacıyla yapıldığı düşünülebilir. Ama aslında nohut ve fasulyeyi bir gece önceden suda bekletmek, bilimsel bir nedene dayanıyor. Çünkü yapılan bilimsel çalışmalar, 12 saat soğuk suda bekletilen ve ardından tekrar yıkanarak pişirilen nohut ve fasulyenin gaz yapma riskini düşürdüğünü gösteriyor.

Kimyonun gaz yapmasının önlediğini söyleyen Prof. Dr. Murat Aksoy, nane yağının da etkili olduğunu belirtti. Yemeklerin içerisine birkaç damla nane yağı atılması, gaz sorununa çözüm sağlayabiliyor. Ayrıca probiyotik kullanmak da, bağırsaktaki iyi bakterilerin oranının artırılmasında oldukça etkili. Laktoz intoleransı olan kişiler de gaz sıkışmasına ne iyi gelir sorusuna yanıt olarak, laktozsuz süt tüketmesi tavsiye ediliyor.

4-Kabız Olmamaya Çalışın!

Kabız olunması durumunda, bağırsakta uzun süre kalan yiyeceklerdeki şekerler, bakteriler tarafından kullanılmaya devam edilmektedir. Bu da gaz sıkışması neden olur sorusuna yanıt olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısı ile gaz sıkışmasını önlemenin en önemli yollarından bir tanesi, kabız olmamaya çalışmaktır. Kabızlık sorununun yaşanmaması için de beslenme rutinindeki bazı alışkanlıkların değiştirilmesi gerekiyor. Prof. Dr. Murat Aksoy Youtube kanalında kabızlığa ne iyi gelir sorusuna yanıt olarak da bol egzersiz yapmayı ve bol su içmeyi tavsiye ediyor. Günde iki ya da üç defa 20’şer dakika yürümek, kabızlık sorununa çözüm sağlayabiliyor.

5-Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir : Tatlandırıcılardan Uzak Durmak!

Tatlandırıcıların içinde bulunan maddeler yani şekerli alkoller direkt olarak gaz yapması nedeniyle gaz sancılarının yaşanmasına neden olabiliyor. Dolayısı ile sindirim sisteminin sorunsuz çalışması ve gaz sancısının yaşanmaması için tatlandırıcı maddelerin kullanılmaması gerekiyor.

Sonuç olarak; sürekli olarak yaşadığınız sindirim sistemi sorunlarından biri olarak eğer gaz sıkışması neden olur diye merak ediyorsanız ve gaz sıkışmasına ne iyi gelir diye arayış içindeyseniz, bu beş adımı hayatınıza uyarlayarak sorununuza çözüm sağlayabilirsiniz. Tüm önlemlere rağmen oluşan gaz sizi rahatsız etmeye devam ediyorsa bir hekime danışarak gaz için tedavi yöntemleri desteği alabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!