featured

Yatırım Maliyeti Nedir? Yatırım Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hangi alanda çalışılırsa çalışılsın, yeni bir iş kurulacağı veya bir girişim yapılacağı zaman girişimin en başında doğru bir fizibilite yapmak ve sonrasında herhangi bir zarar etmemek için yatırım maliyeti hesaplaması yapılmalı ve bu süreç doğru bir şekilde yönetilmelidir. 

Yatırım Maliyeti Nedir?

Yatırım maliyeti en basit ifade şekliyle bir işyerinin açılabilmesi ile bir defaya mahsus olarak yapılması gereken sürekli olarak o firmada daimi olarak kalacak olan materyaller ve demirbaşlar için yapılan harcamalardır. Yani bir işin başında harcanan sermaye miktarına yatırım maliyeti demek yanlış olmaz. 

Bu noktada yatırımcının harcayacağı maliyeti, iş hacmine ve kurulan iş türüne göre farklılıklar gösterir. Bu nedenle yatırım maliyet için net bir rakam vermek de söz konusu değildir.

Yatırım Maliyeti Nasıl Hesaplanır ?

Yatırım maliyeti hesaplama için bu işin uzmanları tarafından yapılan belirli yöntem ve teknikler çerçevesinde formüller ve hesaplamalar vardır. Ama bunlar son derece karmaşık olan formüller olarak kimi zaman insanların kafasını karıştırabilir. Biz bu bölümde yatırım tutarı nedir değil hangi kalemlere harcanır sorusuna cevap bulacağız. Çünkü bir yatırımcı olarak bu kalemleri bilmek çok daha fazla fayda sağlayacaktır. Temel yatırım kalemleri işe şunlardır:

İlgili sanayi ya da ticaret odasına, esnaf sanat kooperatifine kayıt masraflarıŞirket kurma maliyetleri ( şirket türüne göre farklılık gösterir, anonim, limited, şahıs)Defter tasdiki masraflarıMakine teçhizat alımı ( üretim yapacak firmalar için) ve buna bağlı montaj giderleriBelediyeye iş yeri açarken ödenen masraflarReklam ve tabela tanıtım giderleriBilgisayar, faks, yazıcı gibi ofis ekipmanlarının alınmasıMasa, sandalye gibi eşyaların alınmasıEtüt ve proje giderleriDanışmanlık hizmeti alındı ise danışmanlık masraflarıYıllık ödeniyor ise kiralama maliyetleri temel yatırım maliyetleridir.

SGK Kayıtları için

Elektrik, su, doğalgaz kayıt masraflarıBeklenmeyen giderler için bir kenara ayrılacak olan yedek para

Yatırım Maliyeti Hesaplarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yukarıda belirtilen yatırım maliyetleri genellikle her firma için ortak giderlerdir. Bu noktada eğer özel bir mülk alınacaksa gayrimenkul satın alma maliyetleri de devreye girecektir.Kişiler yatırım maliyeti hesaplarken iki farklı değerden yani en üst ve en alt baremlerden maliyetleri hesaplamalı ve her türlü riski göz önüne almalıdır. Eğer döviz ile alınan bir ürün varsa burada döviz kurları da dikkate alınması gereken faktörler arasındadır.Her türlü ürün alınırken en az üç farklı firmadan fiyat teklifi alınmalı ve ondan sonra en uygun, kalitesinden en çok emin olunan firmadan seçimler yapılmalıdır.Yatırım yaparken maliyetleri en aza indirgemek için gerçekten gereksinim duyulan acil gereksinim duyulan demirbaş olacak olan şeylere yatırım yapılmalı ve temkinli olarak kontrollü bir biçimde gidilmelidir.Gerekirse işi riske atmamak için bir yatırım danışmanı ile çalışılması yoluna gidilmelidir.Tüm bu aşamalardan sonra da iş yeri açılabilir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!