Aidat Nedir? Fahiş Aidat Bedeline Karşı Başvurulabilecek Hukuki Yol Nedir?

Aidat Nedir? Fahiş Aidat Bedeline Karşı Başvurulabilecek Hukuki Yol Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son günlerin tartışılan konularından birini de fahiş miktarlara çıkabilen site ve apartman aidatları oluşturuyor. Peki, bazı site ve apartman yönetimleri tarafından yasal oranların daha üzerinde zam yapılarak belirlenen aidatlara karşı yasal olarak ne yapılabilir? İşte, merak edilen tüm yönleri ile aidat nedir konusu…

Aidat Nedir?

Aidat konusu, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Kat Mülkiyeti Kanunu 20. madde düzenlemesine göre;

“Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;

b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;

Katılmakla yükümlüdür”

Hükümlerine yer verilmiş ve aidat kapsamı da bu şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca yine aynı madde düzenlemesine göre, kat malikleri ortak yerler ya da tesisler üzerinde bulunan kullanma haklarından vazgeçerek veyahut kendi bağımsız bölümlerinin durumu dolayısıyla bu yerlerden faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç duymadıklarını ileri sürerek bu gider ve avans paylarını ödemekten kaçınamazlar.

Aidat Nedir? Fahiş Aidat Bedeline Karşı Başvurulabilecek Hukuki Yol Nedir?

Yönetim Planı Nedir?

Yönetim planı ise apartman ya da sitenin yönetim tarzını, kullanım maksat ve şeklini, yönetici veya denetçilerin alacakları ücreti, yönetime yönelik diğer hususları düzenleyen ve bu yönüyle tüm kat maliklerini bağlayıcı bir sözleşme hükmüne sahiptir.

Yönetim planının değiştirilmesi ise ancak tüm kat maliklerinin beşte dördünün oyu ile mümkündür. Yönetim planı ve de bu planda yapılan değişiklikler, tüm kat malikleri ile yönetici ve denetçileri bağlar.

Apartman ve siteler eğer mevcutsa yönetim planları doğrultusunda Kat Malikleri Kurulu tarafından idare edilirler. Aidat ödenmesi ile miktarı da esas anlamda bu kurul tarafından belirlenir. Bu anlamda kat maliklerinin, Kat Malikleri Kurulu toplantılarına katılmaları önem arz eder. Zira maliklerin bu kurul tarafından alınan kararlar yönünden aykırı oy kullanma hakları bulunur.

Aidat Nedir? Fahiş Aidat Bedeline Karşı Başvurulabilecek Hukuki Yol Nedir?

İşletme Projesi Nedir?

Site yönetimlerinde Kat Malikleri Kurulu tarafından kabul edilmiş işletme projeleri bulunur. Eğer böyle bir proje yok ise yönetici işletme projesi hazırlar. Bu işletme projesinde özellikle;

*  Anagayrimenkulün bir yıllık yönetimi için tahmini olarak belirlenen gelir ve gider tutarları,

*  Bu giderlerden her bir kat malikine, Kat Mülkiyeti Kanunu 20. Madde düzenlemesine göre düşecek tahmini miktar,

* Her bir kat maliki tarafından tahmini giderleri karşılamak için verilmesi gerekli avans tutarı  (yani aidat miktarı) yer alır.

Söz konusu “İşletme projesi”, kat maliklerine ya da bağımsız bölümden fiilen yararlanan kişilere imzaları karşılığında veyahut taahhütlü mektup ile bildirilmelidir. Kat malikleri (içlerinden birinin dahi itirazı yeterlidir) bildirimden başlayarak yedi gün içerisinde projeye itiraz ederlerse, projenin Kat Malikleri Kurulunda incelenmesi ve karara bağlanması gerekir. Eğer gerekli olursa yeni bir işletme projesinin hazırlanması zorunludur.

Aidat Nedir? Fahiş Aidat Bedeline Karşı Başvurulabilecek Hukuki Yol Nedir?

Hakimin Müdahalesi

Kat Malikleri Kurulu toplantısına katılan ve aykırı oy kullanan her bir kat malikinin, Kat Malikleri Kurulu tarafından alınan kararlara karşı, karar tarihinden başlamak suretiyle bir ay içerisinde iptal davası açma hak ve yetkisi mevcuttur.  Toplantıya katılmayan kat maliklerinin ise kararı öğrenmelerinden başlayarak bir ay içerisinde (her halde karar tarihinden itibaren altı ay içerisinde) iptal davası açmaları mümkündür.

Açılan davada hakim, ilgilileri dinleyerek Kat Mülkiyeti Kanunu’na ve de yönetim planına göre, eğer bunlarda da bir hüküm bulunmuyorsa genel hükümlere ve de hakkaniyete göre kararını verir.

Açılacak bu davalarda görevli ve yetkili mahkeme ise Anagayrimenkulün bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesidir.

İlginizi Çekebilir: Apartmanların Ortak Kullanım Alanları Kısmına Eşya Bırakılabilir mi? Kat Mülkiyeti Kanunu Kapsamında Ortak Alanlara Müdahalenin Önlenmesi Davası…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!