featured

Bunlar İcat Edilmeden Önce Nasıl Yaşanıyordu? İşte, Yaşamımızı Bütünüyle Değiştiren ve Yokluğu Düşünülemeyen 10 Farklı İcat

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bunlar icat edilmeden nasıl yaşanıyordu? İşte, elimiz kolumuz olan o ürünler ve icat hikayeleri…

Teknolojinin gün be gün varlığını sürdürmesi ile birlikte her alanda onlarca farklı icadın yapıldığını söyleyebiliyoruz. Ancak bazı icatlar var ki, yokluğunda insanlar nasıl yaşıyordu oldukça merak ediliyor. İşte, yaşamımızı bütünüyle değiştiren ve yaşam kalitemizi arttıran 10 farklı icat…

2/11

Hesap Makinesi

Hesap Makinesi

Düşünsenize, hesap makinesi olmadan önce uzun hesaplama listeleri nasıl yapılıyordu acaba? 1600’lü yıllarda çalışmaları yapılsa da hesap makinesinin icadı 1970’li yıllara uzanmıştı. 4 işlemin saniyeler içerisinde yapıldığı bu hesap makinesinin yokluğunda uzun ve karışık hesaplar nasıl yapılıyordu, bizde çok merak ediyoruz.

3/11

Buzdolabı

Buzdolabı

Buzdolabı yaşam alanlarımızın olmazsa olmazı… Sahiden de onun yokluğunda besinler nasıl saklanıyordu ve böyle tazecik kalabiliyordu hayret! İlk olarak 1871 yılında icat edilen buzdolabı, o dönemde yaşam alanlarında kullanılamıyordu.

Her eve girebilmesi için yapılan icat 1940’lı yılları bulmuştu. O dönemde pahalı oluşu sebebiyle 1980’lere kadar evine buzdolabı alamayanlar bile olmuştu. Hava ve su kadar mühim olan buzdolabının icadı gerçekten yüzyılların buluşu olabilir.

4/11

Kombi

Kombi

Getirdiği doğalgaz faturası ile bizi memnun etmese de evimizi sıcacık yaptığı için kombilerimizi seviyoruz. En önemlisi şu soğuk kış günlerinde yokluğunu düşünemiyoruz! Öncesinde soba kullanmak durumunda kalınan kombi 1874 yılında icat edilmiş. Ancak tabi ki evlere ulaşması 1900’lü yılların ortasını bulmuş.

5/11

Tıraş Bıçağı
mask

Tıraş Bıçağı

Düşünsenize tıraş bıçağı yokken erkekler nasıl tıraş oluyordu? Muhtemelen olmayıp, kirli sakalları ile dolaşmayı tercih ediyorlardı. Antik Mısır döneminde beri icat edebilmek amacıyla çalışmaları yapılan bu bıçaklar, 1762 yılında icat etti. Sonrasında eminiz ki, erkekler derin bir oh çekmiştir.

6/11

Sütyen

Sütyen

Sütyen yokken kadınların balina kemiği kullandıklarını biliyor musunuz? Evet, evet yanlış duymuyorsunuz? Balina kemiğini giysilerinin içine sokan kadınlar bu sayede göğüslerini sabitleyebiliyormuş. 19 yaşındaki Caresse Crosb adlı kişi, balina kemiğini kullanmak istemedi ve ilk sütyeni keşfetti. Gerçekten mucizevi bir icat!

7/11

Ayna

Ayna

Ayna yokken insanlar görünümünü görebilmek için ne yazık ki doğanın yansımalarını kullanıyorlardı. Aynanın icadı sonrasında ise eve derinlik ve zarafet katabilmek, aynı zamanda görünümümüzü sorgulayabilmek için başka hiçbir şeye ihtiyaç kalmadı.

1835 yılında Alman kimyagerler arasında olan Justus von Liebig şeffaf camın arkasına gümüş bir plaka koydu ve icadını yaptı. Sonrasında geliştirilerek kusursuz görünüme ulaşan aynalar evimizin en büyük aksesuarlarından biri oldu.

8/11

Antibiyotik

Antibiyotik

Bilindiği üzere hastalıkların korkulu rüyası antibiyotik… Yalnızca birkaç kez kullanımda bile hastalıkları bütünüyle ortadan kaldırabiliyor. 1928 yılında icat edilen penisilin ile hastalıkların kökeni ve hatta seyri bütünüyle değişti.

9/11

Kulaklık

Kulaklık

Bu icat olmasaydı ölmezdik demeyin! Ölmezdik belki ama uzun yolculuklarda ya da bir yerden bir yere giderken son ses müzik keyfini yaşamayacaktık. İlk kez 1910 yılında icat edilen kulaklık şimdilerde varımız, yoğumuz…

10/11

Kettle

Kettle

Evet belki de kettle icat edilmemiş olmasaydı eksilmezdik. Ancak kettle icadı ile yaşam kalitemiz büyük bir oranda arttı. Suyu ısıtmak için çaydanlık ya da cezve beklediğimiz anlar geride kaldı. Yalnızca saniyeler içerisinde suyu kaynayan Kettle sayesinde yemeğimiz, kahvemiz, çayımız ve sıcak suyumuz hızlı bir şekilde hazırlanabiliyor!

11/11

Kredi Kartı

Kredi Kartı

Evet o bir winner! Kredi kartı olmasaydı belki daha az borçlanabilirdik! Ama zor günlerimizde imdadımıza yetişebilecek bir kartımızda olmazdı. Kabul edelim, doğru kullanıldığında hayat kurtaran bir icat! İlk kez 1887 yılında icat edilen kredi kartının ülkemizde kullanılması 1950’li yılları buldu.

O dönemde de insanların kendisine ödeme konusunda güvenememesi bu icadın 2000’li yıllara dek popüler olamamasına neden oldu. Şimdilerde ise pek çok insan sayısız kredi kartı kullanıyor.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!