Çikolata denildiğinde bile bir çoğumuzun ağzı sulanıyor değil mi? Yemeye doyamadığımız lezzetlerden biri olan çikolata hayatımızın olmazsa olmazlarındandır. Genç, çocuk, yaşlı, kadın ve erkek demeden herkesin tutkusu olan çikolata hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? İşte çikolataya dair, ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz 20 bilgi!
2/16
İçindekiler
Çikolatanın geçmişinin Kristof Kolomb ile başladığı düşünülmektedir. Bilgilere göre Kolomb ve arkadaşları kakao çekirdekleri ile elde edilen bu tatlıya hayran kalmıştır. Ancak çikolatanın geçmişinin M.Ö dayandığını savunan bilimcilerde bulunmaktadır.
3/16
Çikolatanın kokusu beyinde bulunan theta dalgalarını uyardığı için kişiler büyük bir rahatlık hissetmektedir.
4/16
Çikolatanın yoğunluğunu veren madde kakaodur. Öyle ki 450 gram kakao için ortalama 350-400 tane kahve çekirdeği kullanılmaktadır. Kakao bitkisi ortalama 200 yıl yaşamakta olup, bu ömrün yalnızca 25 yılı meyve vermektedir
5/16
Çikolatadaki kafein oranı abartıldığı kadar değildir. Birçok gıdada çikolatadan çok daha fazla miktarda kafein bulunur.
6/16
Sınırlı miktarda tüketilen çikolatanın diş çürümesine neden olması imkansızdır. Çünkü çikolata ağızda antibakteriyel etkisini göstermektedir. Ancak fazla tüketildiğinde içerisindeki şeker diş aralarında kalmaya bağlı olarak çürümeye sebebiyet verebilir.
Bitter çikolatanın günde 2-3 kare tüketildiğinde kalp hastalıkları %33 oranında azalttığı iddia edilmektedir. Ayrıca çikolata kan dolaşımına yardımcı olduğu ve yüksek tansiyonu dengelediği de söylenmektedir.
7/16
Çikolata endorfin adı verilen hormonun salınımını arttırır. Endorfin hormonu hem kişilerin mutlu olmasını sağlayan, hem de ağrı kesici etkisi bulunan bir hormondur. Bu nedenle kişiler çikolata yediklerinde kendilerini daha mutlu hisseder ve ağrı duymaz.
8/16
Çikolatanızı dolapta saklıyorsanız, büyük yanlış yapıyorsunuz. Çikolatanın faydalarından yararlanmak istiyorsanız bu tatlıyı dolapta değil, kuru ve serin yerlerde saklamalısınız.
9/16
Yapılan bazı araştırmalara göre hamileler düzenli olarak bitter çikolata tüketirse, Preeklemsi hastalığına yakalanma olasılıklarının azaldığı iddia edilmektedir.. Çikolatanın içerisinde bulunan theobromine, bu hastalığa karşı koruyuculuk sağladığı düşünülmektedir..
10/16
Çikolata içerisinde kafein ve şeker barındırdığı için bebeklerde tüketildiğinde hiperaktiviteye neden olabilir. Bu nedenle bebeklerde tüketimi sınırlandırılmalıdır.
11/16
Yapılan araştırmalara göre kakao çekirdekleri en çok Afrika’da üretilmektedir. Dünyanın kakao ihtiyacının %70’si Afrika’da karşılanmaktadır.
12/16
Çikolatanın en çok tüketildiği ülkeler İsviçre ve İngiltere’dir. Bu ülkelerde günlük çikolata tüketim miktarları 15-20 gram aralığındadır. Ayrıca kadınlar erkeklere nazaran daha fazla çikolata tüketmektedir.
13/16
Çikolatanın kadın ve erkeklerde libidoyu arttırdığını biliyor musunuz? Yapılan araştırmalara göre çikolata kalp hızını ve dolaşımı hızlandırdığı bilinmektedir. Bu nedenle, çikolata tüketen kişilerin cinsel isteği tüketmeyenlere göre daha fazladır.
14/16
1 damla çikolata ile 50 metre yürüyebileceğiniz bir enerjiye sahip olabilirsiniz. 10 gram çikolata ise ortalama 1-2 km yürümenizi sağlayan bir enerji verecektir.
15/16
Beyaz çikolata aslında bir çikolata sayılmamaktadır. Çünkü çikolata kakao içeren besinlere verilen isimdir. Ancak beyaz çikolatada kakao içeriği bulunmamaktadır.
16/16
Çikolata ilk olarak baharatlı ve tuzlu gıdaların üzerine kullanılarak sunulmuştur. Özellikle tuzlu hamur işlerine çok yakışmaktadır. Bu nedenle biberli ve tuzlu çikolata çeşitleri tüm dünyada tercih edilen besinlerdir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.PHP Dersleri WordPress Hız Optimizasyonu istanbul vip transfer Bone modelleri Düzce Evden Eve Nakliyat takipçi satın al