Dünyanın En Büyük Bakterisi Thiomargarita Magnifica

Dünyanın En Büyük Bakterisi Thiomargarita Magnifica: Çıplak Gözle Görülüyor ve Bir Cm Büyüklüğünde!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim insanları tarafından çıplak gözle bile görülebilen, bir cm büyüklüğünde Thiomargarita Magnifica adı verilen yeni bir bakteri keşfedildi. Dolayısı ile bu yeni keşfedilen bakterinin görülebilmesi için mikroskoba da ihtiyaç duyulmuyor!

Dünyanın En Büyük Bakterisi: Thiomargarita Magnifica

Thiomargarita Magnifica adı verilen ve yeni keşfedilen bu bakteri, dünyanın en büyük bakterisi kategorisinde! Fransız Karayiplri’nde suyun altında gömülü bir şekilde, çürümüş mngrov ağacı yaprağı üzerinde bulundu. İyi haber ise; bu tek hücreli Thiomargarita Magnifica’nın tehlikeli olmaması ve insanların hastalanmasına yol açmaması…

YouTube video

Thiomargarita Magnifica Bakterisi Pek Çok Bakteriden Beş Bin Kat Daha Büyük

Bilindiği üzere bakteriler oldukça küçük, çıplak gözle görülemiyor ve görülebilmesi için mikroskoba ihtiyaç duyuluyor. Ancak yeni keşfedilen bu dünyanın en büyük bakterisi kategorisinde bulunan T. magnifica, ABD’de bulunan Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı Ortak Genom Enstitüsü araştırmacısı Jean Marie Volland’a göre çoğu bakteriden beş bin kat daha büyük. Bu durumu Jean Marie Volland şu sözlerle açıklıyor:

“Bu bakteriler çoğu bakteriden yaklaşık 5 bin kat daha büyük. Bir perspektife oturtmak gerekirse, biz insanlar için Everest Dağı kadar uzun bir insanla karşılaşmakla eşdeğer.”

Fakat belirtmek gerekir ki yeni keşfedilen ve bir cm büyüklüğünde olan T. Magnifica bakterisi, yeryüzünde keşfedilmiş en büyük tek hücreli organizma değil. Çükü dünyanın en büyük tek hücreli organizması, T. Magnifica bakterisinden 10 kat daha büyük ve adı da; Caulerpa Taxifolia.

Dünyanın En Büyük Bakterisi Thiomargarita Magnifica

Thiomargarita Magnifica İlk Olarak 2009’da Keşfedilmişti

Thiomargarita Magnifica bakterisi ilk olarak 2009 yılında ve Guadalup Adası’nda keşfedilmişti. Ancak çalışmalar devam etmemiş, geri planda bırakılmıştı. Jean Marie Volland ve çalışma arkadaşları, T. Magnifica bakterisini yakın zamanda detaylı olarak incelediler ve önemli bir bulguya ulaştılar.

Elde edilen bulgulara göre; normal şartlarda bir bakterinin DNA’ları, hücreyi dolduran sitoplazma adı verilen sıvı içinde serbest halde yüzer. Fakat Thiomargarita Magnifica bakterisindeki genetik materyalleri içeren DNA’lar, pepin adındaki bölmelerde yer alıyor.

Bu bilim açısından önemli bir gelişme, farklılık, buluş… Çünkü günümüze kadar DNA’nın bir bölme içinde bulunması hayvanlar, insanlar, bitkiler gibi organizmaların ökaryot hücrelerin korunması anlamına geliyor, bu şekilde kabul ediliyordu.

Dünyanın En Büyük Bakterisi Thiomargarita Magnifica

Thiomargarita Magnifica’da Fazla Miktarda DNA Bulunuyor!

Bu gelişmenin dışında bir başka farklılık daha bulunuyor. T. Magnifica bakterisinde oldukça fazla miktarda DNA yer alıyor. Bakterinin genomundaki bütün harfler veya baz çifti sayıldığı zaman bu 12 milyonu buluyor… Bu durum Berkeley Enstitüsü’nden Doktor Tanja Woyke tarafından şu sözlerle dile getiriliyor:

“Bir insan hücresine kıyasla kendi içinde birkaç kat daha fazla DNA depoladığı anlamına geliyor.”

Ayrıca Dr. Tanja Woyke, bu DNA’nın organizmanın büyük olmasının nedenlerine dair ipuçları verdiğini de söylüyor. Ancak bakteride uzamayla alakalı bazı genlerin kopyalandığı, normalde bölünmeye dail olan bazı genlerin de eksik olduğu görülüyor.

Dünyanın En Büyük Bakterisi Thiomargarita Magnifica

Thiomargarita Magnifica Bakterisi Kemosentetik Bir Bakteri

Elde edilen araştırma sonuçlarına göre T. Magnifica bakterisi, kemosentetik bir bakteri türü. Çünkü kendisine yakıt sağlamak adına ihtiyacı olan şekerleri, mangrov bataklığı tortularındaki çürümüş organik maddelerin ürettiği sülfür bileşiklerini oksitleyerek yapıyor. Bu nedenle de yalnızca tutunmak için sağlam bir şeye ihtiyacı oluyor. Mikrobiyolog Olivier Gros ise dünyanın en büyük bakterisi kategorisindeki bu bakteriyi buluşu ile ilgili şunları söylüyor:

“Onları istiridye kabuklarına, yapraklara ve dallara, aynı zamanda cam şişelere, plastik şişelere veya iplere tutunmuş halde buldum.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!