Evin Duvarları Neden Küf Olur | Evdeki Küf Nasıl Yok Edilir?

Evin Duvarları Neden Küf Olur | Evdeki Küf Nasıl Yok Edilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Evin duvarları neden küf olur? Evde küf olmaması için yapılır ve evdeki küf nasıl yok edilir? Duvar küfü zararları nelerdir? Bu yazımızda evin duvarları neden küf olur sorusunun yanıtına ve çözüm önerilerine yer vereceğiz.

Evin Duvarları Neden Küf Olur? Evde Küf Neden Olur?

Evinizin duvarında küf varsa, evin duvarları neden küf olur ve evdeki küf nasıl yok edilir diye bir araştırma içine girmiş olabilirsiniz. Zaten evdeki küf sorununa kesin çözüm bulmalısınız çünkü bu sadece görüntü çirkinliğine neden olmaz, beraberinde sağlıksal sorunları da getirebilir.

Yaşam alanlarında rutubet olmasının en yaygın nedeni; ısı farklılıklarıdır. Evde farklı kaynaklardan çıkan buhar, soğuk duvarlarda yoğunlaşır ve bunun sonucunda da su, duvarda emilir ve rutubet sorunu ortaya çıkar.

Evin Duvarları Neden Küf Olur | Evdeki Küf Nasıl Yok Edilir?

Evin duvarları neden küf olur sorusunun bir diğer yanıtı da; yetersiz yalıtımdır. Yalıtımı iyi yapılmamış duvarlar, yağmur suyunu emince de rutubet ortaya çıkabilir. Çünkü yağmur surunu emen duvar, evin içindeki sıcak hava nedeniyle buharlaşır ve duvarda terlemeye yol açar.

Sızdıran su boruları, patlayan su boruları, çatının akması gibi durumlar da evin iç duvarlarının ıslanmasına ve bunun sonucunda duvarda küf oluşmasına neden olur.

Kısacası; evin duvarları neden küf olur; su sızdıran borulardan, yalıtımı iyi yapılmadığı için dışarıdan su emen duvarlardan ve ev içindeki ısı farklılıklarından.

Doğalgazlı Evde Rutubet Neden Olur?

Rutubet sorunu çoğunlukla sobalı evlerde ortaya çıksa da doğalgazlı evlerde de yaşanabilir. Yalıtımın yeterli olmaması, sızdıran su borusu olması gibi nedenler küf oluşumuna yol açabilir.

Evin Duvarları Neden Küf Olur | Evdeki Küf Nasıl Yok Edilir?

Duvarda Pamuklanma Neden Olur?

Duvarda pamuklanma nedeni de küftür. Evin bir bölgesinde duvarda pamuklanma göze çarpıyorsa, evde küf oluşmasına neden olacak bir sorunun varlığından şüphelenmek gerekir.

Evde Küf Olmaması İçin Ne Yapılır?

Evde küf olması görüntü kötülüğünün yanı sıra çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bu nedenle evde küf oluşumunun en hızlı şekilde önüne geçilmelidir. İlk olarak evdeki küfün en yaygın nedeni olan ısı farklılığının önüne geçilmesi için yalıtım iyileştirilmelidir. Evde küf olmaması için yapılabilecekler ise şunlardır:

  • Evinizi sık sık havalandırın ve evde nemli hava oluşmasının önüne geçin
  • Çamaşırlarınızı evin içinde değil; dışında kurutun
  • Ev içinde fazla sayıda bitki yetiştirmeyin
  • Su tesisatınızın sorunsuz olduğundan emin olun
  • Isıtma tesisatınızın sorunsuz olduğundan emin olun
  • Ev içinde nemi alan cihazları kullanın
  • Evin içinde rutubet önleyici boyalar (anti küf boya) kullanın
Evin Duvarları Neden Küf Olur | Evdeki Küf Nasıl Yok Edilir?

Duvar Küfü Zararları Nelerdir?

Evin duvarları neden küf olur araştırıyorsanız, evinizde böyle bir sorunla karşı karşıya kalmış olma ihtimaliniz yüksek… Eğer evinizin duvarlarında küf varsa bir an önce buna çözüm bulmalısınız çünkü duvar küfü zararları olan bir durumdur; sağlığı direkt olarak etkiler. Genel olarak özetleek gerekirse, duvar küfü zararları şunlar olarak sıralanabilir:

  • Nem ve küf alerjisi gelişebilir
  • Burun kaşıntısı, alerji, hapşırma, burun akıntısı, göz sulanması gibi sorunlar yaşanabilir
  • Romatizmal hastalıkların tetiklenmesine neden olabilir
  • Nefes darlığı, öksürük, hırıltılı nefes alma, baş ağrısı, sinüs enfeksiyonu gelişebilir
  • Astım krizine yol açabilir
  • Eklem ağrılarına neden olabilir
  • Uyku bozuklukları yaşanabilir

Görüldüğü üzere duvar küfü zararları oldukça fazladır. Bu sebeple evin duvarları neden küf olur araştırıyorsanız bir an önce küf nedenini bulup ortadan kaldırmalı ve küflü duvarı temizleyerek duvardaki küf mantarlarını yok etmelisiniz.

Evin Duvarları Neden Küf Olur | Evdeki Küf Nasıl Yok Edilir?

Duvardaki Küf Kesin Çözüm Var Mı?

Duvardaki küfün kesin çözümü; küfe neden olan unsurun ortadan kaldırılmasıdır. Eğer küfe neden olan unsur ortadan kaldırılmazsa, her ne kadar sık sık küf temizliği yapılsa da tekrarlamaya devam edecektir. Duvardaki küfün kesin çözümü, küf nedenini ortadan kaldırmak ve evin ısı farklılığını en aza indirerek, evin nemli kalmasının önüne geçmektir.

Rutubetli Duvara Ne Yapmak Lazım?

Evinizde rutubetli duvar varsa ilk yapmanız gereken; sorunu tespit etmektir. Duvardaki küfe neden olan sorunu tespit etmeli ve çözüm yoluna gitmelisiniz. Örneğin; sızdıran bir su borusu varsa ki bu sızdıran boru direkt sizin evine ait değil; komşunuza da ait olabilir, gerekli onarımı yaptırmalı ve ardından evdeki küflü duvarı temizlemelisiniz.

Eğer duvardaki küfün bariz bir nedeni yoksa; ev içindeki ısı farklılıklarını en aza indirgemelisiniz. Bunun için de evinizi sık sık havalandırmayı unutmayın.

Duvar Küfü Nasıl Geçer? Evdeki Küf Nasıl Yok Edilir? Küflü Duvar Nasıl Temizlenir?

Evin duvarları neden küf olur açıkladık… Peki, evdeki küf nasıl yok edilir, küflü duvar nasıl temizlenir? İşte, küflü duvar nasıl temizlenir sorusunun yanıtları:

  • Kuru bir bezle duvardaki küfü iyice temizleyin
  • Zımpara ile kalan küf kalıntılarını zımparalayın
  • Bir yüzey temizleyicisi ya da çamaşır suyu ile zımpara yaptığınız küflü duvarı iyice silin ve çamaşır suyunu duvarda 10 dakika kadar bekletin
  • Çamaşır suyuyla sildikten sonra küflü duvarı tekrar kuru bir bezle temizleyin

Duvardaki küfü temizlerken genellikle çamaşır suyu kullanılır çünkü çamaşır suyu, küf mantarını öldürür. Ancak küf duvardan başka yerlere sıçradıysa, örneğin pencere kenarlarına yerleştiyse bu yerleri alkolle de temizleyebilirsiniz. Ancak kullanılacak alkolün yüzde 80- ya da yüzde 70 olmasına özen gösterin.

YouTube video

Alkolle Duvardaki Küf Nasıl Temizlenir?

Evdeki küfü yok etmek için alkol kullanacaksanız öncelikle alkolü küflü yere dökün ve bir fırça yardımıyla iyice fırçalayın, yaklaşık yarım saat kadar alkolü bekletin. Ardından yine alkollü bir bezle küflü bölgeyi iyice silin.

Sirke ile Küf Temizliği Yapılır Mı?

Çamaşır suyu ve alkolle olduğu gibi sirke ile küf temizliği yapılabilir. Çamaşır suyu yerine sirke kullanarak yukarda anlatıldığı adımları uygulayarak sirke ile küf temizliği yapabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Sinüzit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!