Türkiye'de Evlilik Dışı Kürtaj Yasal mı? Kürtaj Yasaklandı mı? Devlet Hastanesi Kürtaj Fiyatları

Türkiye’de Evlilik Dışı Kürtaj Yasal mı? Kürtaj Yasaklandı mı? Devlet Hastanesi Kürtaj Fiyatları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kürtaj yasak mı? Türkiye’de evlilik dışı kürtaj yasal mı? Devlet hastanelerinde evlilik dışı kürtaj yasal mı? gibi sorular kadın ve erkeklerin zaman zaman araştırdığı soruların başında geliyor.

Kürtaj, istenmeyen gebeliği sonlandırmaktır. Ancak kürtaj işlemi yasal sorumluluklar ile sınırlandırılmıştır. Yani, kürtaj yaptırmak isteyen kadının medeni hali, bebeğin baba onayı ve gebeliğin hangi dönemde olduğu gibi konular yasal konulardır.

Bu yasal çerçeveler kapsamında kürtaj yaptırmanın yasak olup olmadığı da çoğu zaman merak konusu oluyor. İşte, Türkiye’de evlilik dışı kürtaj yasal mı ve kürtaj hakkında en çok araştırılan sorular ve cevapları…

Kürtaj Yasaklandı Mı? Türkiye’de Evlilik Dışı Kürtaj Yasal mı | İşte En Çok Merak Edilenler!

Türkiye'de Evlilik Dışı Kürtaj Yasal mı? Kürtaj Yasaklandı mı? Devlet Hastanesi Kürtaj Fiyatları

Kürtaj yasak mı Türkiye’de? sorusu ülkemizin en çok araştırılan sorulardan birisidir. Kürtaj işlemi yasal olduğunda yani yasaların izin verdiği durumlar söz konusu olduğunda Türkiye’de yasak değildir.

Türkiye’de kürtaj işlemi yasal süreye tabii tutulur. Bu süre gebeliğin ilk 10 haftasıdır. 10 haftayı geçmemiş olan gebelikler kişilerin istekleri doğrultusunda kürtaj ile sonlandırılabilir. Ancak anne ve bebeğin sağlıklı olduğu, 10 haftayı geçmiş olan gebeliklerde kürtaj yapılması yasaktır.

Bazı gebeliklerde anne ve ya da bebeğin sağlığını tehdit eden sağlık sorunları söz konusu olabiliyor. Anne sağlığının riskli olduğu durumlarda eğer kurul onay verir ise zorunlu durumlarda Türkiye’de 10 hafta olan yasal süre dolsa da kürtaj yapılabilmektedir.

Türkiye’de Evlilik Dışı Kürtaj Yasal mı?

Kürtaj işlemi bazı durumlarda kısıtlamalar kapsamındadır. Bu kısıtlamaların başında baba onayı geliyor. Gebe kadının kürtaj yaptırabilmesi için evli ya da bekar olması herhangi bir sorun teşkil etmediğinden evlilik dışı kürtaj da yapılabilir. Yani; Türkiye’de evlilik dışı kürtaj yasal mı sorusunun cevabı, içinde bulunulan duruma göre değişiyor.

Evlilik dışı kürtajın yasal olması baba onayı ile doğrudan ilişkilidir. Kadının medeni hali evli olmasa dahi bebeğin babasının onayı olmaz ise kürtaj yasal olmayacağından yapılamaz. Eğer Türkiye’de evlilik dışı kürtaj yasal mıdır yaş reşit ise diye soruyorsanız baba onayı olduğu takdirde yasak olmadığını ve bu operasyonun yasal olduğunu söylememiz mümkündür.

Türkiye’de Evlilik Dışı Kürtaj Yasal Mı: Neler Yasak ve Nelere İzin Veriliyor?

Kaza veya istenmeyen hamilelikler için evlilik dışı kürtaja müsaade edilip etmediğini merak ediyor musunuz? Dilerseniz bu rehberde, Türkiye’deki evlilik dışı kürtaja ilişkin en önemli sorumluluklar hakkında bilgi sahibi olun.

Evlilik dışı kürtaj Türkiye’de yasal olsa da belli sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Bu rehberde, evlilik dışı kürtaj durumlarında sağlanan özgürlükler ve sorumluluklar hakkında bilgiye ulaşacaksınız…

Türkiye’de Hangi Durumlarda Evlilik Dışı Kürtaj Yapılabiliyor?

Türkiye’de evlilik dışı kürtaj yaptırmak, kanun maddesiyle serbest bırakılmıştır. Kısaca; Türkiye’de evlilik dışı kürtaj yasal mı; yasaldır. Hem evli kadınlar hem de evlilik dışı hamile kalanlar, gerekli şartları sağladığında istenmeyen gebeliğe son verebilmektedir. Türkiye’de evlilik dışı kürtaj yasal mı sorusunun cevabını araştıran kişiler için kısaca evet yasaldır ancak şu şartların sağlanması gerekir:

  • Hamile kadın evli değil ve 18 yaşından büyük ise kürtaj yaptırıp yaptırmama kararı kendisine aittir
  • Gebeliğin 10.haftası geçilmemişse evlilik dışı kürtaj, kadının kendi rızasına bağlı olarak yapılabilir
  • Gebe olan kadın 18 yaşından küçükse ve evli değilse; reşit olmadığı için ebeveyn onayı gerekmektedir
  • Gebe olan kişi 15 yaşından küçükse ve evli değilse ebeveyn onayı yeterli olmamakta; durum adli makamlara iletilmektedir

Türkiye’de Evlilik Dışı Kürtajda Kimlerin Yetkili Olduğu ve Hangi Şartlar Aranacağını Öğrenin

Türkiye’de Evlilik dışı kürtaj yasal mı sorusuna yanıt verdik… Peki, Türkiye’de evlilik dışı kürtajda kimler yetkili ve söz sahibi? Türkiye’de evlilik dışı kürtajda eğer kadının kendisi 18 yaşından büyük ise tek söz sahibi kendisidir. Eğer gebe kadın 18 yaşından küçükse, kürtaj için ebeveyn onayı gerekir. Eğer kız çocuğu 15 yaşından küçükse ve hamile ise durum adli makama yansır.

Evlilik Dışı Kürtaja Karşı Uygulanan Yasaklamalar Nelerdir?

2014 Türkiye Kürtaj Yönetmeliğine göre, evlilik dışı kürtaja bağlanan herhangi bir şahsa verilebilecek cezalar öngörülmüştür. Buna göre, evlilik dışı kürtajlar kadın istemeden veya zorla yaptırılması yasaklandı. Ayrıca, bu prosedür 18 yaşından küçük öğrencileri için de geçerlidir; 18 yaş altındaki çocuklar ve gençler anne veya babaların onayı olmadan bu tür hizmetlere başvuramaz.

Evlilik Dışı Kürtaj Fiyatları

Kürtaj operasyonu, doğrudan bir sağlık sorunu olmadığı takdirde evlilik dışı olup olmaması sorgulanmaksızın yapılır. Bu nedenle de fiyatlandırma konusunda kürtajın evlilik dışı olması herhangi bir etkiye sahip olan bir ölçüt değildir.

Devlet Hastanesinde Kürtaj Yasak mı?

Cerrahi bir işlem olan kürtaj operasyonu, tıpkı özel hastanelerde olduğu gibi devlet hastanelerinde de yapılabilen basit bir işlemdir. Ancak devlet hastanelerinde sadece herhangi bir sağlık probleminden dolayı kürtaj işlemi yapılır.

Devlet hastanelerinde yasal süre içinde dahi olsa isteğe bağlı kürtaj yaptırmak istisnai devlet hastaneleri olsa da pek mümkün değildir. Ancak sağlık sorunları söz konusu olduğunda devlet hastanesinde kürtaj yaptırmak yasak değildir.

Devlet Hastanesi Kürtaj Fiyatları

Devlet hastanesi kürtaj işlemi fiyatları özel hastaneler ile kıyaslandığında bir seviye daha düşüktür. Bunun nedeni ise SGK ödemesidir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi devlet hastanelerinde sadece sağlık sorunları sebebi ile kürtaj operasyonu yapılır.

Sağlık sorunları söz konusu olduğundan dolayı babanın da izni alındığında SGK kürtaj işleminin ücretini ödemektedir. Eğer bir sağlık sorunundan dolayı devlet hastanesinde kürtaj yaptırırsanız ve babanın da onayı olur ise bu durumda kürtaj operasyonu için cebinizden ücret çıkmaz.

Özel Hastanelerde Kürtaj Yasak mı?

Kürtaj operasyonu, devlet hastanelerinde olduğu gibi özel hastanelerde de yapılabilen bir işlemdir. Ancak yine devlet hastanelerinde olduğu gibi özel hastanelerde de kürtaj işlemi için belirli bir yasal prosedür uygulanır.

Devlet hastanelerinde gebeliklerin kürtaj ile herhangi bir sağlık sorunu olmaksızın sonlandırılması mümkün değildir. Ancak özel hastanelerde 10 haftalık yasal süre dolmadığı ve babanın onayı olduğu takdirde kürtaj yapılması yasak değildir.

Özel Hastanelerde Kürtaj Fiyatları Ne Kadar?

Özel hastanelerde kürtaj fiyatları, devlet hastanelere oranla daha yüksek fiyatlıdır. Bunun iki nedeni vardır; birincisi kürtajın isteğe bağlı yapılarak gebeliğin sonlandırılmasıdır. İkinci bir nedeni ise özel hastanelerde yapılan işlemlerin SGK tarafından ödenmiyor olmasıdır.

Özel hastanelerde kürtaj işlemi yaptırdığınızda tüm işlem ücretin kendi cebinizden ödeyeceğinizden fiyatları da her özel hastaneye göre değişkenlik göstermekle birlikte devlet hastanelerine göre yüksek olacaktır.

Kürtaj Günah mı?

İslam dininde kadınların en çok sorguladığı “Kürtaj günah mı?” sorusu Diyanet İşleri Başkanı tarafından cevaplanmıştır. Diyanet İşleri Başkanı’nın açıklamasına göre; eğer annenin sağlığını tehdit eden bir sağlık sorunu yok ise kürtajın bir nevi cinayet ve bu doğrultuda da günah olduğu bilinmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!