featured

Boşanma Sürecini Her İki Tarafın da Kolay Atlatması İçin Tavsiyeler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boşanma Nedir?

Türk Hukuk Sistemi‘ne göre evlilik aktini devam ettiremeyen çiftlerin bir arada yaşamamak için aile mahkemesine başvurarak evlilik durumunu bitirmek istemesi ve mahkemenin sonunda evliliğin bitirilmesidir. Boşanma davası açmak için ise boşanma davası dilekçesi vermek gereklidir. Boşanma davası için gerekli evraklar bir araya getirilerek mahkemeye sunulur. Türk Medeni Kanunu boşanma kanunlarına göre evlilik bitirmek için mahkemeden boşanma kararının onaylanması zorunludur.

Boşanma davası nasıl açılır 2019 ( video)

YouTube video

Boşanma Sürecini Her İki Tarafın da Kolay Atlatması İçin Tavsiyeler

Evlilik birliğinin sarsılması ve boşanma kararının alınması çiftler için oldukça zorlu bir süreçtir. Eşlerden biri tarafından yapılan onur kırıcı davranış, haysiyetsiz hayat sürme, hayata kast, şiddet, saygısız davranışlar, suç işleme ya da anlaşmazlık sonucu evlilik bitirmek için mahkemeye gidilebilir.

Bazı çiftler boşanma davasında anlaşmalı boşanma dilekçesi verirken; bazıları çekişmeli boşanma davası açar. Hangi boşanma sebepleri ile başvuru yapılırsa yapılsın, boşanma süreci yıpratıcı bir süreçtir. Boşanma süreci, ister istemez beraberinde stres ve gerginliği de getirmektedir. Çiftlerin bu süreci olabildiğince kolay atlatması için bazı tavsiyelere kulak kabartmaları önerilir. Boşanma kararı alırken her iki tarafın da uyması gereken bir takım kurallar olacaktır. İşte kolay bir boşanma süreci için uygulamanız gereken birkaç tavsiye.

1 – Boşanma Sürecinde Hızlı Karar Vermeyin

Boşanma süreci kapsamında çiftlerin özen göstermesi gereken başlıca durum fevri hareketlerin önüne geçilmesidir. Boşanma durumu zaten ister istemez yeterinde yıpratıcı bir durumdur. Alışkanlıkların değişmesi, kişilerin kendilerine yeni bir hayat kurmak adına başka bir yola savrulması veya uzunca bir süredir beraber olduğunuz kişiden ayrılmak elbette çok zordur. Bu süreçte her iki tarafın da sakin kalmaya çalışıp kendilerini bir süre dinlemeleri önerilir.

Boşanma aşamasında olan çiftler, aldıkları çeşitli kararlar doğrultusunda bu kararları birkaç kez tekrarlayarak fevri bir karar alma yolundan uzaklaşmaya çalışmalılar. Bu süreçte kendinizi dinlemeye özen göstermeli ve gerek kendinizi gerekse de eşinizi yıpratmamak adına olabildiğince sakin kalmaya çalışmanız faydalı olacaktır.

2 – Boşanma Öncesi ve Sonrasında Psikolojik Destek Almak Önemli

Türkiye’de boşanma kararı alan çiftlerin bu süreçte yaşayacakları durumlara karşı psikolojilerini korumaları oldukça önemlidir. Boşanma durumunda her iki taraf da hayatlarını değiştirmeye yönelik adımlar atmaktadır. Bu süreçte yapılan değişiklikler ve bazı zorluklar kişilerin psikolojilerini zaman zaman olumsuz etkileyebilir. Bu bağlamda uzman bir hekimden destek almak en doğru hamle olacaktır.

Bu süreçte gerek kendi ruh sağlığınız ve gerekse de eşinizin ruh sağlığı büyük bir rol oynamaktadır. Ruh halinizde herhangi bir kırılma hissettiğiniz anda destek almaktan çekinmemeniz önerilir. Bu sayede bu zorlu süreci de daha rahat atlatmanın yollarını öğrenmiş olabilirsiniz.

3 – Her Koşulda Çocuklar Ön Planda Tutulmalı

Boşanma süreci, özellikle de çocuklu aileler için biraz daha çetrefilli geçebiliyor. Bu süreçte çiftlerin kendilerinden daha ziyade çocukları için bazı kararlar aldıkları gözlemlenebiliyor. Bu aşamaya gelmiş evli çiftlerin anlaşmazlıkların önünü alamadıkları zamanlarda boşanma yoluna gitmeleri oldukça normaldir. Boşanmak kötü bir durum değildir. Aksine çocuğunuzun her daim aile içi kavgalara ve anlaşmazlıklara maruz kalmasındansa yolları ayırmak daha faydalı olacaktır.

Boşanma aşamasına gelmiş çiftler bu süreç dahilinde de çocuklarının ruhsal durumunu kontrol altına almakla yükümlüler. Bu süreçte kendiniz ve çocuğunuz için ortak bir destek almanız da mümkün kılınıyor. Hatta ailecek böyle bir ruhsal destek programına katılarak çocuğunuzun da bu ayrılık süreci niolabildiğince sakin atlatmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bunun yanı sıra çocuğunuzun bu durumdan daha az etkilenmesi için ona bazı durumları yansıtmamanız da gerekmektedir. Çiftler arasındaki nafaka sorunları, anlaşmazlıkların ya da problemlerin çocukların gözü önünde yaşanmaması önemlidir.

4 – Mutlaka Hukuksal Destek Alın

Kolay bir boşanma süreci için işin teknik boyutları hakkında da bilgi sahibi olmanızda fayda vardır. Boşanma aşamasına gelen çiftlerin bu süreç hakkında hukuksal bilgilere sahip olmaları önemlidir. Süreç hakkında bilgi edinerek usulüne en uygun şekilde hareket etmeniz süreci kolaylaştırmaktadır.

Bu kapsamda avukatınız ve varsa hukuki danışmanınız ile birlikte hareket etmeye özen göstermelisiniz. Boşanma aşamasında olduğunuz eşiniz ile ilgili anlaşmalı bir sürece girmeye çalışarak iki tarafın da bu durumdan en az etkilenmesine yardımcı olabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!