featured

Evde Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır? 2 Aylık Yavru Kedi Ne Yer?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yavru kedi bakımı oldukça zorlu fakat bir o kadar da güzel hislerin yaşandığı bir süreçtir. Özellikle annesi ölmüş veya annesi tarafından terk edilmiş yavruların bakımı çok daha hassastır. Çünkü annesinin yapması gereken tüm bakımları artık sizin üstlenmeniz gerecek. Beslenme, temizlik, tuvalet eğitimi, korunma gibi birçok şeyi çocuğunuz gibi olacak yavru kediye vermelisiniz.

Yeni doğmuş veya 1-2 aylık kedilerin bakım ve eğitim süreci daha büyük kedilere göre daha kolaydır. En azından karakter ve alışkanlıkları ona bakan kişiye göre şekillenecektir. Sizler beraber büyüyen kedinizin hal ve hareketlerinden ne istediğini çok iyi anlayacak ve onunla bütünleşeceksiniz.

YouTube video

Tabi bu süreç zorlu bir bakım evresini gerektirmektedir. Yavru kedinizle yatıp, yavru kedinizle kalkacağınız bir döneme hazır olun. Yazımızda yer alan bilgiler ve veteriner hekiminizin tavsiyeleri ile sağlıklı bir bakım süreci geçirebilirsiniz.

1 Aylık Yavru Kedi Bakımı Nasıl Olur?

Birçok yavru kedi annesi tarafından terk ediliyor veya anneleri doğum sonrası hayatını kaybediyor. Bu durumda o yavrular bakıma muhtaç şekilde bizlerden yardım bekliyor. Bakımı yapılmayan, beslenmeyen yavruların hayatta kalması mümkün değildir. Böyle bir durumda eğer yavru kediniz daha gözlerini açmamış ise o kedi henüz birkaç günlüktür.

Gözleri açılmamış kediler anne sütüne ihtiyaç duyarlar. İlk yapılan hata bu yavrulara inek sütü verilmesidir. İnek sütü içindeki bakteriler yavru kedi içerisinde parazit oluşumuna neden olmaktadır. Bu nedenle eğer inek sütü verecekseniz bile su ile karıştırmak ve iyice seyretmek gerekir. Yarı yarıya hatta su miktarı biraz daha fazla olacak şekilde vermeniz tavsiye edilir.

YouTube video

Bu en son çare olarak önerilmektedir. Çünkü bu şekilde bir besleme yavru kedi için yeterli bir besin sağlamayacaktır. Yeterli besin ise yavru kedi bakımı için oldukça önemlidir. Bu nedenle öncelikle bir veteriner hekime giderek muayene ettirmeli ve daha sonra anne sütüne yakın besin değerlere sahip süt tozu istenmelidir. Bu süt tozunun hazırlanışı veterinerden öğrenilebileceği gibi paket arkasında da yazmaktadır.

Mamayı hazırladıktan sonra şırınga yardımı ile kedinize vermeniz gerekecek. Eğer biberon emebilecek durumda ise kedinizi biberonla beslemek daha kolay olacaktır. Karnı doyan kedinizin artık tuvalet ihtiyacını görmeniz gerekecek. Evet, bu olayı da bizzat siz yapacaksınız. Anne kediler yavrularının tuvaletini yapabilmek için dilleri ile yavrularının arka kısımlarını yalarlar. Bu sayede hem tuvaletlerini yaptırmış olur hem de temizlemiş olur.

Annesiz Yavru Kedi Tuvalet Nasıl Yaptırılır?

Siz de aynı yöntemle bu işi yapmalısınız. Tabi sizden o bölgeye ellemenizi istemeyeceğiz. Bir pamuk veya yumuşak yüzeyli peçete ile bu işlemi yapabilirsiniz. Ilık bir su ile biraz ıslattığınız pamuğu “pıt pıt” yapacak şekilde ve ovalayarak kedinizin arka bölümüne değdirin. Kediniz tuvaletini yapması gerektiğini anlayacak ve pamuğa tuvaletini yapacaktır. İlk haftalarında sadece idrar yapacaklarından pamuğunuz sarı renkte olacaktır.

Annesinden Ayrılan Yavru Kedi Bakımı

Annesiz yavru kedinin karnını doyurdunuz, tuvaletini yaptırdınız. Şimdi en eğlenceli bölüme geldik. Kediler hayatlarının 4/3‘lük bölümünü uyku geri kalanını ise oyun ve mama ile geçirirler. Bu nedenle yavrunuzla biraz oynamalısınız.

Bunun için parmağınızı oynatmanız yetecektir. Yavru kedi kendine o parmakla bir oyun bulacaktır. Eğer kediniz 2 ay üzerinde ise artık etrafında bulduğu her şey onun için bir oyuncak ve oyun alanı olacaktır.

Oyun oynayan kediler artık en sevdikleri bölüme yani uyku moduna geçecektir. Annesi olmayan yavrular uyku sırasında üşüyebilirler. Özellikle 1 aylık yavru kedi bakımı sırasında vücut ısısı dengesine dikkat etmeniz gerekir.

YouTube video

Bu nedenle yavru kediniz uyurken yattığı yere sıcak su koymanız etkili olacaktır. Bir pet şişe içerisine ya da sıcak su torbası içerisine ısıttığınız suyu koyun. Sıcak suyun kedinize direkt olarak temas etmemesi için bir havluya sarın ve kedinizin yanına ve altına yerleştirin. İki pet şişe veya sıcak su torbası kullanabilirsiniz.

Aralıkla suyun ısısını kontrol edin. Eğer su soğumuş ise tekrardan ısıtarak kedinizin yanına yerleştirin ve sıcak bir uyku uyumasını sağlayın. Eğer kediniz 1 aylık ise gece uykunuzdan feragat etmeniz gerecek. Adeta bir bebeğiniz için gece kalkmış gibi uyanmalısınız. Kedinizin karnını doyurmalı, tuvaletini yaptırmalı, suyunu değiştirmeli ve uyutmalısınız.

Yavru Kedi Bakımı ve Eğitimi  

Kediniz artık 1 aylık süreci geçmiş, gözlerini açmış ve evde paytak paytak yürümeye başlamıştır. Beslenmesini yine siz yapıyorsunuz. Artık şırınga yerine biberonla besleyebilirsiniz. Tuvalet eğitimini de vermeye başlayabilirsiniz. Bunun için bir kedi tuvaleti ve kedi kumu almanız gerekecek. Tuvaleti alçak tabanlı almanız kedinizin çıkabilmesi için ilk zamanlar daha uygun olacaktır.

Kedi kumu seçiminde de dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Öncelikle kediniz yavru ve patileri küçüktür. Bu nedenle ince taneli kum tercih etmeniz faydalı olacaktır. Kumun koku emici ve topaklanır olmasına özen gösterin. Bu sayede tuvaleti rahat şekilde temizleyebilirsiniz.

YouTube video

Kedinizi her besleme sonrasında tuvaletine koymalısınız. Bu sayede tuvaleti geldiğinde ne yapması gerektiğini hızlı şekilde öğrenecektir. Kediler doğuştan temiz hayvanlardır ve tuvaletlerinin üzerini kapatma içgüdüsü ile doğarlar. Tuvaletini yapan kedinize kum ile tuvaletin üzerini kapatmayı gösterin ve patisiyle kumu ittirin. Bir iki gösterimden sonra bunu öğrenecektir.

Tuvaletin yerini sık sık değiştirmeyin. Bir nokta belirleyin ve tuvalet orada sürekli olarak kalsın. Kediniz alıştığı noktaya her tuvalet ihtiyacı geldiğinde gidecektir. Siz artık sadece beslenmesi ve oynaması noktasında onun yanında olacaksınız.

Yavru Kedi Bakımı 3 Aylık

Kediniz 2 aylık olduktan sonar aşı dönemine de girmiş oluyor. Veteriner hekiminize götürerek iç parazit ve dış parazit aşılarını yaptırmalısınız. Bu sırada kedinize karne de çıkartabilir ve aşılarını takip edebilirsiniz. Veteriner hekiminiz aşıların günü geldikçe size bilgi verecektir. Daha sonra karma aşı, kuduz aşısı verem aşısı gibi çeşitli aşıları periyodik olarak yaptırmanız gerekecek. Bu aşıları hem kedinizin sağlığı hem de ev halkının sağlığı için önemlidir.

2 Aylık Yavru Kedi Ne Yer?

Yavru kedi bakımı sırasında beslenme çok önemlidir. Gerekli miktarda anne sütü almış olmasına dikkat edin. İki aylık olan kedinize yavaş yavaş yaş mama ve kuru mama verebilirsiniz. Yaş mama vererek sütten yavaş yavaş uzaklaştırabilirsiniz. Yaş mamaya alışan kedinizi kuru mamaya alıştırma süreciniz biraz sıkıntılı ve masraflı olabilir. Çünkü yaş mamanın tadını alan kediler kolay kolay bırakmak istemezler.

Yaş mamadan kuru mamaya geçiş sürecini bir anda yapmayın. Öncelikle yaş mama içerisine az miktarlarda kuru mama ekleyin. İkisini karışık olarak yemeye alışan kedinize zamanla kuru mama ağırlıklı beslenmeye alıştırın. Artık kuru mama alışkanlığı kazanacaktır ve beslenmesini de kendi yapacak seviyeye gelecektir.

Yavru Kedi Yıkanır mı?

Yavru kedi bakımı sırasında yavruların yıkanıp yıkanmama konusu her zaman tartışma konusu olmuştur. Kediler doğaları gereği temizliğe düşkün hayvanlardır. Onları sürekli olarak dilleri ve patileriyle kendilerini temizlerken görebilirsiniz. Zaten ev ortamının dışına çıkmayan kediler kirlenmezler ve yıkamaya da gerek kalmaz. Sürekli olarak tüyleri parlak ve temizdir.

Fakat oldu ki kediniz bahçeye çıktı ve patileri, üstü başı toz, toprak ve çamur halde geldi. Bu durumda yıkamanız gerekecektir. Fakat baş kısmına su değdirmeden vücudunu ılık suyla yıkamalısınız. Şampuan kullanacaksınız bebekler için kullanılan katkısız şampuanları tercih etmeniz faydalı olacaktır. Kedinizi ısladıktan sonra şampuanla bir güzel pati aralarını yıkayın, tüylerini ve kuyruk sokumu kısmını yıkayın. Yıkama işlemini kısa tutmaya çalışın.

YouTube video

Kedinizi duruladıktan sonra iyice kurulayın. Fön makinesi genellikle kedileri korkutmaktadır. Bu nedenle yumuşak bir havlu ile kedinizi güzelce kurulayın. Yavru kedi bakımı için ayırdığınız yumuşak uçlu tarakla tüylerini tarayınız. Hem ölü tüyleri almış olursunuz hem de daha düze ve yumuşak bir hale getirebilirsiniz.

Kedinizi yıkadıktan sonra üşütmemeye özen gösterin. Mutlaka sıcak bir ortamda kendisini iyice kurutmasına ve temizlemesine olanak sağlayın. Daha sonra bebekler gibi uyuyuşunu izleyebilirsiniz.

Yavru kediniz için hazırladığımız bu yazı bilgi amaçlıdır. Yavru kedinizin daha sağlıklı şekilde büyüyebilmesi için bir veteriner hekimden destek almanız gerekir. Yavru kediler için yeni bir yuva olacaksanız yükümlülüklerinizi veterinerlerden daha detaylı öğrenebilirsiniz. Ayrıca yavru kedilerin bakımı için belediye barınaklarından da yardım alabilirsiniz. Yavru kedilerde bir şekilde aksi bir şey gözünüze çarpar ise uzmanlara danışmalısınız. Bir yavru kedi bakımı ve köpek bakımı sizi vicdanen de rahatlatacaktır. 

Kedilerin beslenme konuları hakkında daha fazla detay öğrenmek için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz:

Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kediler Ne yer?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!