featured

Elektronik Satışlarda Yeni Dönem Başlıyor | E-ticarette ve Ürün Güvenliğinde Neler Değişti?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gelişen teknoloji sayesinde klasik alışverişin yerini e-ticaret büyük oranda almış bulunuyor. Buna birde içinde bulunduğumuz pandemi şartları eklendiğinde elektronik satışların tercih edilme oranı da hayli artmış durumda. İşte, bu denli çok tercih edilen e-ticarette yeni bir dönemi başlatacak yönetmelik ve getirdiği yenilikler…

Genel Ürün Güvenliği Yönetmeliği

Resmi Gazetede, Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘Genel Ürün Güvenliği Yönetmeliği’ ile elektronik satışlarda dahil olmak üzere piyasaya arzı yapılan, piyasada bulundurulan ya da tedarikleri yapılan ve tüketicilerin kullanabilecekleri ürünlerin güvenliklerini sağlamak amacıyla üretici ve dağıtıcılara yüklenen yükümlülükler ile bu alandaki yetkili kuruluşların görevleri belirlendi. Yönetmeliğe göre, güvenli olması gerekli ürünlerin taşıdığı risklerin önlenmesi için bu ürünlerin piyasaya arzının durdurulması, buradan geri çekilmesi ya da tüketiciden geri çağrılması gibi gerekli tüm önlemler üreticiler tarafından alınacak.

Genel Ürün Güvenliği Yönetmeliği Neleri Kapsıyor?

Söz konusu yönetmelik, elektronik olarak yapılan ya da diğer uzaktan iletişim araçlarıyla yapılan satışlar da dahil olmak üzere tüketicilere arz edilen ürünleri ve bir hizmet sırasında tüketiciye sunulan ürünleri kapsayacak. Tüketiciye bir hizmet sunanlarca kullanılan ya da işletilen ekipmanlar ise kapsam dışında bulunuyor. Yine, antika niteliğine sahip ürün ya da kullanımından önce ıslah veya tamiri gerekli ürün şeklinde tedarik edilen kullanılmış ürünler içinde, tedarikçinin bu konuda bilgi vermesi şartıyla yönetmelik hükümleri uygulanmayacak.

Üreticilere Yüklenen Sorumluluklar Neler?

Resmi Gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre;

1-Üreticiler, kendi faaliyet alanları ile sınırlı olmak koşuluyla ürünün ya da ambalajının üzerine;

Model,Parti,Seri numarası ya da ayırt edilmesine olanak sağlayan diğer bilgileri,Kendi isimlerini,Kayıtlı ticari unvan ya da marka bilgilerini,Kendilerine ulaşılabilecek açık adreslerini

Kolayca görülebilecek ve okunabilecek bir şekilde yer almasını sağlamaktan sorumlu olacaklar.

2-Üreticiler, mümkün olan durumlarda piyasaya arz ettikleri ve burada bulundurdukları ürünlerden numune alarak test yapacaklar ve incelemelerde bulunacaklar, kendilerine ulaşan  şikayetlerin yanında, tehlikeli ve geri çağrılan ürünlerinde kayıtlarını tutacaklar ve yaptıkları izleme faaliyetleri hakkında dağıtıcıları bilgilendirecekler.

3-Üreticiler, ürünlerinin taşıdığı riskler yönünden tüketicileri yeterli bir şekilde ve etkin olarak uyarmakla yükümlü olacaklar. Ürünlerinin taşıdığı risklerden kaçınmak amacıyla bunların piyasaya arzının durdurulması yanında piyasada bulundurulmasının önlenmesi veya oradan çekilmesi ya da tüketiciden geri çağrılması önlemleri de dahil, gerekli önlemleri alacaklar.

Genel Ürün Güvenliği Yönetmeliği ile Dağıtıcılara Yüklenen Sorumluluklar Neler?

1-Yönetmelik ile dağıtıcılara ise kendi faaliyetleri ile sınırlı olmak kaydıyla üreticiler ve yetkili kuruluşlar ile etkin işbirliği yapma yükümlülüğü veriliyor. Dağıtıcılar, bu kapsamdan olarak ürünün taşıdığı her risk durumunda üreticiyi ve yetkili kuruluşu bilgilendirecekler ve ürünün menşeinin izlenebilirliği açısından gerekli belgeleri de bulunduracaklar.

2-Yine dağıtıcılar, üreticiler tarafından ürüne dair kendilerine bildirilen riskleri ve önlemleri, varsa tedarik zincirinde yer alan bir sonraki dağıtıcıya iletmek ve söz konusu duyuruları müşterilerin kolaylıkla ulaşıp görebilecekleri yerlere koymak zorunda olacaklar.

Yetkili Kuruluşlara Verilen Görevler Neler?

Yönetmelik ile belirlenen yetkili kuruluşlar ise, sorumlu oldukları ürün gruplarına dair bir teknik düzenlemenin bulunmadığı ya da teknik düzenlemelerde insan sağlığı ve güvenliğine yönelik hükümler olmadığı veya belirli risklere veyahut risk kategorilerine dair hükümlerin yer almadığı durumlarda, söz konusu ürünlerin güvenli olmaları amacıyla üreticilerin ve dağıtıcıların yönetmelikte belirlenen yükümlülüklerine uymalarını sağlayacaklar. Genel ürün güvenliği gereklerine uygunluk denetimleri de, ürün grupları bazında sorumluluk verilen yetkili kuruluşlarca yapılacak. Bu kapsamda yetkili kuruluşların;

Tüm ürünler yönünden ürünün piyasaya arzından başlayarak, kullanıcıya ulaştığı aşamaya dek ürünlerden numune alma,Ürünün güvenliğine dair özellikleriyle ilgili olarak denetim yapma,İlgili taraflardan gereken her tür bilgi ve belgeyi talep etme,Belirli durumlarda risk taşıması muhtemel ürünlerde, bu risklere ilişkin uygun, açık ve kolayca anlaşılabilir Türkçe uyarılarla işaretlenmesini talep etme,Ürünün piyasaya arzından önce güvenliğini temin edecek ön koşullara tabi tutma,Tehlikeli olduğuna dair belirtiler bulunan ürünler yönünden, riskin ciddiyetiyle orantılı olarak, ürünlerin piyasaya arzını, piyasada bulundurulmasını, önerilmesini veya teşhir edilmesini, gerekli kontroller ve değerlendirmeler için ihtiyaç duyulacak zaman süresince geçici olarak durdurma, ürünün piyasaya arzını yasaklama ve yasağın uygulanmasını sağlamak için gerekli önlemleri alma yetkileri bulunacak.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!