featured

Renklerin Psikolojisi | Renklerin Anlamları ve Etkileri Nelerdir? Psikolojide Renklerin Dili Size Ne Anlatıyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Renklerin psikolojisi, renk uyumu gibi kavramlar aslında yüzyıllardır var olan ve inanılan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin kurumların logolarında, ofislerin dekorasyonlarında neden belirli renklerin tercih edildiğini düşündünüz mü? Biz söyleyelim; çünkü renklerin kendi içerisinde belirli dil ve anlamları vardır. Yansıttığı etkiler ise, kimi zaman insanların yaşamında belirleyici unsurlar haline gelebilir.

Renklerin Psikolojisi Nedir? Renklerin Psikolojisi Kısaca Nasıl Anlatılabilir? 

Renklerin psikolojisi nedir? Renklerin psikolojisi üzerimizde mutluluk, huzursuzluk, kararsızlık, enerji ve zevk gibi birçok kavramı uyandırmaktadır. Renklerin psikolojisi kısaca çocukluk dönemlerinde, bilimde ve kişisel deneyimlerde psikolojinin anlamaya çalıştığı bir sembolizm olarak tanımlanabilir. 

Uzmanların yaptığı araştırmalara göre bazı renkler bazı anlamlara çıkmakta ve bu anlamlar doğrultusunda insan psikolojisinde farklı etkilere sebep olmaktadır. Peki renklerin anlamları ve etkileri hakkında merak edilenler nelerdir? Renklerin psikolojisine dair tüm merak edilenleri sizin için haberimizde derledik…

1- Renklerin Psikolojisi Kitap Türleri 

İlk sorulardan biri renklerin psikolojisine dair bir kitap içeriği bulunuyor mu? Renklerin psikolojisi için enine boyuna bilgi sahibi olmak isteyen okuyucular için birçok kitap türü yer almakta. Yalnızca kitaplar değil Renklerin psikolojisi pdf, Renklerin psikolojisi makale içeriklerinin tamamına da dijital ortam üzerinden ulaşım mümkün olabilecektir.

YouTube video

En çok tercih edilen renklerin Psikolojisi kitap türü ise, ‘’Renklerin Şaşırtıcı Gücü’’… Renklerin tamamını ele alan, anlamlarını ve insanlar üzerinde psikolojik etkilerini inceleyen bu kitap okuyucuların büyük çoğunluğu tarafından beğeni kazanmıştır.

2- Renk Psikolojisi Testi Sonuç Veriyor mu? Renklerin Psikolojik Etkileri Kısaca Testle Sonuç Veriyor mu? 

Renklerin psikolojisini yakından takip eden birçok insan renk Psikoloji testi uygulayarak, hislerinin neler olduğunu öğrenmeye çalışmaktadır. Renk psikolojisi testlerinin genel olarak doğru sonuçlar verdiğini söyleyebilmek mümkündür. Çünkü bugün birçok test bilimsel veriler ışığında hazırlanmakta ve kişileri en doğru sonuçlara yönlendirebilmektedir.

3- Renklerin Dili Bize Ne Anlatıyor? 

Peki Renklerin dili bize ne anlatıyor?  Renklerin dili bize kimi zaman yol gösterici olabilecektir. Renklerin psikolojisi bulunduğu için, bu psikoloji doğrultusunda kombininizi oluşturmak, iş yerinizin ya da evinizin dekorasyonunu oluşturmak mümkün olabilecektir. Böylece ortamın sağladığı etki ve insanlara sunduğu enerji kişilerin hayatına da olumlu katkılarda bulunabilecektir.

4- Kırmızı Rengin Psikolojik Anlamı Ne? 

Sorulan sorulardan bir diğeri de kırmızı rengin psikolojik anlamı ne? Kırmızı enerji, tutku ve aksiyon içeren bir renk olması ile öne çıkmaktadır. Sıcak bir renk olması sebebiyle tutkuları uyandırdığı ve açığa çıkarttığı düşünülmektedir. Bu nedenle günümüzde aşkın sembolü olarak kırmızı objelere yer verildiği görülmektedir. 

Enerji verdiği bilinen kırmızı, bir dekorasyon ya da kombinde kullanıldığında verimi olumlu yönde arttıracaktır. Motive edici bu renk, cesaret ihtiyacı bulunan kişilere de yol gösterici bir etkide bulunabilecektir. Fiziksel yaşam gücünü uyandıran kırmızı, özellikle cinsel gücü arttırdığı için şehvet ve cinselliğinde anahtar rengi olarak tanımlanabilir.

5- Psikolojide Mavi Renk Ne Anlama Gelir? 

Renklerin psikolojisi söz konusu olduğunda en çok merak edilen ikinci renk belki de mavidir. Peki psikolojide mavi renk ne anlama gelir? Mavi renk kan akışını yavaşlatan bir renk olarak bilinmektedir. Bu anlamda heyecanı yatıştıran bir etkisinin bulunduğu rahatlıkla söylenebilecektir. 

Rahatlatıcı etkisi bulunan mavi renk bilgeliği, kararlılığı, güveni ve sadakati de simgeler. Bu özelliği ile iş görüşmelerinde ya da önemli toplantılarda giyildiğinde sonuçların olumlu olabilmesini sağlayacaktır. Renklerin psikolojik anlamları bakımından açık mavi tonları huzur verici olurken, mavinin koyu tonları depresyonu, üzgünlüğü ve yalnızlığı temsil edebilir. Uzmanlara göre lacivert tonun, depresif duyguları pekiştirdiğine inanılmaktadır.

6- Kıskançlığın Rengi Nedir? 

Renklerin psikolojisi kıskançlık duygularını hangi renklerin harekete geçirdiğini açıklayabilecektir. Psikologlara göre kıskançlığı yansıtan en iyi renk koyu sarıdır. Sarı genel olarak olumlu duyguları açığa çıkarsa da koyu tonları tercih edildiğinde kıskançlık duygusu başta olmak üzere anksiyete, mantıksızlık ve kırılganlık duygularının etkisinde kalınmasına neden olabilir.

7- Saflığın Rengi Nedir? 

Saflığın rengi nedir? Aslında bu rengin ne olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Tamamen doğal kalmayı başarmış beyaz renk, saflığın ve temizliğin en hak eden temsilcisidir. Beyazın bu denli masumiyeti ifade etmesi sebebiyle bugün beyaz birçok kültürde kadınların giydiği gelinliğin rengidir.

Yine bu yüzden doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık çalışanları steril bir görünüm sunabilmek adına beyaz üniformalar tercih edebilir. Aynı zamanda serin tutan beyaz rengi, verdiği bu serinlik ile kişileri canlı tutabilecektir.

8- Peki Diğer Renklerin Psikolojisi Nedir? İşte Tüm Renklerin Psikolojik Anlamları…

YouTube video

Renklerin psikolojisi nedir? Renklerin psikolojik anlamları nedir? Bu konuyu oldukça merak ediyor ve hayatınızı bu renkler doğrultusunda şekillendirmek istiyor olabilirsiniz. İşte çok merak edilen renk tonlarının anlamları ve etkileri…

a) Sarı

Sarı rengin koyu tonunun renklerin psikolojisi açısından kıskançlığı yansıttığını ifade etmiştik. Ancak sarının diğer tonları, koyu renk tonu kadar karamsar değil. Parlaklık ve sıcaklık hissi veren sarı aslında davetkardır. Açık sarı tonu kişinin özgürlüğünü ve bağımsızlık duygusunu doruklara çıkarabilen bir renktir. 

Değişken ruh halleri sunan bu ton enerji veren yapısı ile dolu dolu anlar yaşayabilmenizi destekleyecektir. Sarı tonun ikna kabiliyeti yüksek olmakla birlikte hırs, entelektüel olma, iddia gibi temel öğelerin yansıtılmasında oldukça başarılı olduğu kabul edilir.

b) Yeşil 

Renklerin psikolojisi söz konusu olduğunda yeşilin ne kadar dengeli olduğunu söylemeden geçmek olmaz. Pozitifliği, sakinliği, doğallığı, üretkenliği, tazeliği açığa çıkartan yeşil özellikle doğa dostu markaların en çok tercih ettiği tondur. 

Pozitif yönleri ile bilinen yeşilin koyu tonları ise negatifliği, gücü ve suçu temsil eder. Bu nedenle askeriye gücün ve suçun ortak simgesi olan haki yeşili rengini seçmektedir.

c) Mor 

Renklerin psikolojik etkileri arasında morun da bir anlamı bulunuyor. İhtişamı, asilliği, yaratıcılığı, duygusallığı, azimliliği ve bereketi temsil eden mor sanatkarlığı çağrıştırır. Bu anlamda lüks markalar koyu mor tonlarını tercih ederek tüm bu güçleri tek bir elde toplamaya gayret gösterir. Mor tonu ağırlıklı olarak dekorasyonda tercih edilerek, ortamda enerjik bir dekorasyonun oluşturulmasını destekler.

d) Pembe

Pembe renklerin psikolojisi bakımından feminen, yumuşak ve narin bir görünüm sergilemektedir. Modern bir vurgusu bulunan pembe sağlık, mutluluk, tatlılık, şefkat gibi duyguların açığa çıkartılmasında oldukça etkilidir. Ancak koyu pembe tonu toyluğun ve güçsüzlüğün temsilcisi olarak tanımlanır.

e) Turuncu 

Renklerin psikolojisi makale içeriklerinde turuncunun dost canlısı bir renk tonu olduğu söylenebilir. Arkadaşlığı, başarıyı ve güveni temsil eden turuncu rengi abartma ve baskı olmadan güzel bir enerji yayılmasını sağlar. Turuncu rengi ortamın ve kişinin akılda kalıcılığını arttırmaktadır. 

Ev dekorasyonunda kullanıldığı takdirde sakin, huzurlu, samimi ve pozitif ortamlar oluşturulabilir. İş görüşmesi ya da merak uyandırılan bir görüşme sırasında turuncu giymek, olumlu sonuçlar alınmasını destekleyebilir.

f) Gri

Renklerin psikolojisi grinin sade, şık, sakin ve tarafsız bir renk olduğunu söylüyor! Tasarımcılar gri tonları çok sever çünkü bu renk başka renklerle uyum sağlayabilecek kadar sakindir. Yine dekorasyonda şıklığı ve soğukluğu bakımından oldukça tercih edilir bir tondur. Modern teknoloji firmaları klas, kasvetli ve fark edilir bir havası olduğu için bu tonu seçmektedir.

g) Siyah 

Renklerin psikolojik etkileri bakımından siyahın en güçlü anlamlar taşıdığı söylenebilir. Otoritenin, asaletin, gücün ve zarafetin simgesi olan siyah birçok moda sektörü ve markanın ilk tercihleri arasındadır. Ancak siyah rengi kimi zaman negatifliğin ve gizemin de simgesi olmuştur. 

Bu anlamda olumsuz duyguları bulunan kişilerin siyah rengine yönelmesi iyice karamsarlaşmasına sebep olabilir. Her yönüyle kusursuz bir renk olan siyah negatiflik etkisi sebebiyle dekorasyonda daha az yer verilen bir renk çeşididir.

  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!