featured

Kitap Önerileri | 15 En İyi Kitap | Entelektüel Birikim İçin Okunması Gereken Kitap Önerileri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kitap önerileri günlük hayatınıza önemli katkılar sağlayarak bakış açınızı değiştirebilir. Özellikle kitap için zaman ayırmak isteyenleri birbirinden farklı seçenekler bekliyor.

Bilim Sanat Konularında Kitap Önerisi | Düşünce Entelektüel Gelişim Kitap Önerileri

YouTube video

Roman, deneme, inceleme gibi değişik stillerde yazılan kitap önerileri arasından kendi beğendiğiniz türleri okuyabilirsiniz. Başlangıç, orta ve ileri okuma durumlarına göre seçimlerinizi yapabilirsiniz.

1. Boncuk Oyunu | Herman Hesse

Yeni bir ütopik dünya düzeni üzerine kurulu Boncuk Oyunu Doğu Batı felsefesine odaklanıyor. Bireysel özgürlük, toplumsal ahlak ve iç ahlak çatışmalarına odaklanan kitapta, yeni dünya düzeni, bireysellik üzerine temellenir. Gerekçe olarak da toplumsal ahlakın bireysel ahlakı yok ettiği görüşü yer gösterilir.

Dini inançlar, geçmişten bugüne suistimale uğramış kavramlar üzerinden değil bireysel olarak yaşananlar üzerinde daha değerli hale gelmiştir.

2. Özgürlüğün Rengi Mavidir | Cem Seymen

Dikkat çeken kitap önerileri arasındaki “Özgürlüğün Rengi Mavidir” insanın kendi gücüne odaklanıyor. Hayat devam ederken umutların çalınmasına seyirci kalanların travmaları üzerine duruluyor. Gençliğini hissedemeyen, düzendeki sorunlar nedeniyle kendisini hapis gibi yaşayanlara vurgu yapılıyor.

3. “Klasik Roman Kitap Önerisi”

Çanlar Kimin İçin Çalıyor | Ernest Hemingway

Ölümle yüz yüze kalan insanların kavgasını konu edinen roman, ortak bir amaca vurgu yapmıyor. Zor koşullarda bile hassas duyguların yaşanmaya devam etmesi Çanlar Kimin İçin Çalıyor romanının odak noktasını oluşturuyor.

4. Karanlığın Sol Eli | Ursula K. Le Guin

Parça bütün arasındaki çelişkileri konu edinen Karanlığın Sol Eli kitap önerileri arasında en dikkat çekenlerden biridir. Uzaydan bir erkek elçinin Kış’a gelmesi ile tüm farklar kendi doğası gereği yaşamaya başlar. Hayal kurmayı sevenler için önerilen zorlayıcı kitaplar arasında değerlendirilebilir.

5. Küçük Kara Balık | Samed Behrengi

Özgür olmak isteyenlerin ödemek zorunda kaldığı bedellere odaklanan Küçük Kara Balık, kaynağa odaklanıyor. Derenin döküldüğü asıl kaynağı sorgulayanlar için bir balık üzerinden sembolize edilmiş şekilde anlatım bulunabilir. Asıl olanlara odaklanırken verilen emeği de kitapta bulabilirsiniz.

6. Dram Türünde En İyi Roman Kitap Önerisi

“Jean Paul Sartre”  | Bulantı 

Varoluşçuluk felsefesinin önemli kitap önerileri arasında bulunan Bulantı, toplum karşıtı düşüncelere odaklanıyor. Bulantı’da İkinci Dünya Savaşı ardından toplumsal olanın anlamsızlaşması nedeniyle bireysel temelde düşünceler vurgulanıyor.

7. Resimler Nasıl Okunur | Liz Rideal

Müzelerde, galerilerde gezerken resimleri gördüğünüzden farklı şekilde değerlendirmek isteyebilirsiniz.  Bakış açınızı besleyecek, resimleri kendinize ek bir düşünceyle görecek şekilde bilgiler edinmeniz için etkili kitap önerisiResimler Nasıl Okunur” olacaktır. Anlam ve yöntem konularına merakı olanlar için eskiden bugüne varlığını sürdüren resimlerin incelemesini örneklerle görebilirsiniz.

8. Virüs Gezegeni | Carl Zimmer

Güncel konulara da yakın kitap önerileri arayanlar “Virüs Gezegeni” okuyabilir. Dünyanın farklı yerlerindeki Smallpox, COVID-19 gibi virüslerin anlatıldığı kitapta farklı tehlike kaynaklarını görebilirsiniz. Giderek daha geniş bir alana yayılan virüslere karşı direncin nasıl gelişeceği ise merak ediliyor. Yaşam tarzı olarak çok sayıda değişiklik olması gerektiği aşikar…

A. Yeni Başlayanlar İçin Okunması Gereken Kitap Önerileri | Genel Kültür Kitap Önerileri

Kitap önerileri yeni başlayanlar ve okuma alışkanlığını geliştirmek isteyenler için daha da önemli hale gelebilir.

1. Otomatik Portakal | Anthony Burgess

Akıcı bir dili olan Otomatik Portakal, şiddet odağında anlatılan bir konu sunuyor. 15 yaşındaki Alex’in şiddet dolu ergenlik dönemini farklı bir tarzda eleştiren kitapta birçok önemli mesaj bulabilirsiniz.

2. Simyacı | Paulo Coelho

Esin kaynağı Mevlana Mesnevi olan Simyacı, kişinin kendisini oluşturma sürecini konu edinmektedir.

3. Fareler ve İnsanlar | John Steinbeck

John Steinbeck eseri Fareler ve İnsanlar, işçi sınıfının çalışma sistemi ve örgütlenerek sistem üzerinde etki sahibi olmasını konu edinen ödüllü bir kitaptır.

4. 1984 | George Orwell | Sürükleyici Kitap Önerileri Roman

George Orwell 1984’te muhalif karakterleri itaatkar hale getiren Büyük Birader, sadece kendi düzenine uygun bir sistemi dayatmaktadır.

B. Türk Kitap Önerileri Roman ve İnceleme Türü

Türk kitap önerileri arasında roman ve inceleme türünde birçok başarılı seçenek bulunuyor.  Öne çıkan bazı kitap önerileri fikir edinmenize faydalı olabilir…

1. Kürk Mantolu Madonna | Sebahattin Ali

İçe dönük bir karakterin yaşadığı duygusal analizleri barındıran kitap, Türk kitap önerileri arasında ilk akla gelenler arasındadır. Sebahattin Ali kitabın basıldığı dönemde faili meçhul bir şekilde öldürülmüştür.

2. Türkiye’nin Yakın Tarihi | İlber Ortaylı

Yasal olarak Türkiye Cumhuriyeti varlığını yakın dönemde daha farklı şekilde anlamak isteyenler için etkili bir inceleme kitabıdır. Özellikle 1950 ardından yaşanan toplumsal sorunlarla dolu süreci anlamak adına değerlendirilebilir.

3. Aşkımız Eski Bir Roman | Ahmet Ümit | Polisiye Roman

Aşkımız Eski Bir Roman’da eski kitaplarda yer alan “Başkomiser Nevzat” karakteri cinayetleri çözmeye devam ediyor. Türkiye’nin polisiye romanlarda en önemli temsilcileri arasında yer alan Ahmet Ümit’in son kitap önerisi değerlendirilebilir.

Sesli olarak kitap okuma alışkanlıklarınız varsa kitap dinle sayfası üzerindeki seçeneklere bakabilirsiniz. Kitap satın almak için de binlerce farklı mağazadan ürün temini yapılabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!