featured

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Ne Demektir? Hangi Koşulların Varlığı Halinde HAGB Kararı Verilebilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, hukuk sistemimiz içerisinde cezanın bireyselleştirilmesi noktasındaki en önemli kurumlardan biridir. HAGB kararı toplum tarafından çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Biz de bu yazımızda en çok merak edilen sorulara cevap vererek detaylı bir bilgilendirme yapacağız.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Nedir?

Söz konusu karar en kısa tanımı ile bir sanık hakkında hükmolunan cezanın belirli bir denetim süresine tabi olarak açıklanmasının ertelenmesidir. Belirlenen denetim süresi içinde sanık yeni bir kasıtlı suç işlemez ve yükümlülüklerine uygun davranırsa açıklanması geri bırakılan ceza kararı ortadan kaldırılır.

HAGB Ceza Muhakemesi Kanunu 231. Madde içerisinde ayrıntıları ile düzenlenmiş bir kurumdur.

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu 231/5. Maddesi;

“Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl(2) veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Uzlaşmaya ilişkin hükümler saklıdır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukukî sonuç doğurmamasını ifade eder” düzenlemesini içerir.

YouTube video

Bu yasal düzenleme kapsamında açıklanmanın geri bırakılması kararı uygulanabilmesi için bazı şartlar gereklidir. 2 yıl ya da daha az süreli hapis veya adli para cezasına mahkum olan sanıklar yönünden diğer şartları da bulunuyorsa uygulanabilir. Yani HAGB için ilk ve en önemli koşul, 2 yıl ya da daha az süreli hapis veya adli para cezası verilmesi şartıdır.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Şartları Nelerdir?

Söz konusu kararın verilebilmesi için bazı şartların birlikte bulunması gerekir. Bu şartların yokluğunda sanık hakkında HAGB kararı verilemez.

Bu şartlar ise;

Hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilecek sanığın, daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı mahkumiyetinin bulunmaması gerekir. Önceki mahkumiyetin para ya da hapis cezası olması veya miktarı fark etmez. Kasten işlenilen bir suçtan mahkumiyet varsa HAGB uygulanamaz. Ancak taksirle işlenen suçlardan mahkumiyet bulunması HAGB uygulanmasına engel değildir.Suç sebebi ile mağdurun uğramış bulunduğu zararın giderilmesi gerekir. Bu anlamda işlenen suç sebebi ile mağdur ya da kamunun maddi anlamda bir zararı doğmuşsa HAGB kararı verilebilmesi için bu zararın giderilmesi zorunludur. Söz konusu maddi zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme ya da tazmin suretiyle tamamen giderilmesi gerekir. Zararın kısmen giderildiği durumlarda mağdurun sanık hakkında HAGB kararı verilmesine açık rıza göstermesi gerekir.

YouTube video
HAGB kararı verilebilmesi için, mahkeme tarafından sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak sanığın tekrar suç işlemeyeceğine kanaat getirilmesi gerekir.HAGB kararı verilebilmesi için gerekli olan bir diğer koşul ise sanığın hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmesi gerekir. Sanık HAGB kararını kabul etmez ise hakim diğer tüm şartlar oluşsa dahi Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı veremez.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasında Denetim Süresi

Suçluya dair söz konusu karar verildiğinde sanık için beş yıllık bir denetim süresi belirlenir. 18 yaşından daha küçük olanlar yönünden ise denetim süresi üç yıldır. Bu denetim sürelerinde sanığın tekrar kasıtlı bir suç işlememesi gerekir. Sanık denetim süresi içinde suç işlemezse açıklanması geri bırakılan hüküm denetim süresi sonunda ortadan kaldırılır ve davanın düşmesine karar verilir.

Ancak sanık, belirlenen denetim süresi içerisinde yani beş yıl içinde kasıtlı bir suç işlerse verilen hüküm aynı mahkeme tarafından aynen açıklanır. Bu süre 18 yaşından küçükler için 3 yıldır.

bulunur. İtiraz incelemesinde mahkeme HAGB kararı için gerekli şartların oluşup oluşmadığına dair inceleme yapar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!