featured

İcrayla Çocuk Alma İşlemi Yeni Reform Paketi ile Sona Eriyor! Ebeveynleri Ayrı Çocukların İcra ile Teslimi Tarih Oluyor!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İcrayla çocuk alma, boşanma davalarında karşılaşılan en önemli sorunların başında, müşterek çocukların velayetinin kime verileceği ve velayeti alamayan anne ya da babanın çocukla kişisel ilişkisinin nasıl olacağı konusu geliyor.

YouTube video

Boşanma durumunda icrayla çocuk alma gibiortak çocuk ya da çocukların velayeti, anne ya da babadan yalnızca bir tarafa verilirken, diğer tarafın çocuklarını ya da çocuğunu görüp göremeyeceği, görecekse bunun nasıl olacağı ve hangi usulle yapılacağı merak edilen hukuki meseleler arasında yer alıyor.

İcrayla Çocuk Alma İçin Yasal Düzenleme Ne Diyor?

İcrayla çocuk alma işlemi için 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu (TMK), çocuk üzerinde velayet yetkisi bulunmayan ana ve babadan her birinin, çocuğunu görme ve onunla zaman geçirmeyi de kapsayan çocuk ile kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkını ve diğer tarafın bu konudaki yükümlülüklerini 323. ve 324. Maddelerde ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Bu anlamda Türk Medeni Kanunu 323. Maddesi;

“Ana ve babadan her biri, velâyeti altında bulunmayan veya kendisine bırakılmayan çocuk ile uygun kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkına sahiptir”

Hükmünü getirirken, Türk Medeni Kanunu 324. Maddesi de;

“Ana ve babadan her biri, diğerinin çocuk ile kişisel ilişkisini zedelemekten, çocuğun eğitilmesi ve yetiştirilmesini engellemekten kaçınmakla yükümlüdür”

hükmüne yer vermiştir. Yani bu yasal düzenlemeler ışığında, anlaşmalı boşanma sonrasında çocuğun velayeti kendisine bırakılmayan ebeveyn, çocuğu ile kişisel ilişki kurulmasını talep etme hakkına sahiptir.

Boşanma sonrası çocuğunu görme ve onunla kişisel ilişki kurma hakkına mahkeme kararı ile sahip olmasına karşın çocuğu kendisine gösterilmeyen anne ya da baba, mevcut uygulamaya göre bu hakkını ancak icra daireleri vasıtasıyla ve icrayla çocuk alma yolu ile hallediyorlar.

1- Yargı Reformu İle Yeni Düzenleme

Yargı reformu kapsamında Adalet Bakanlığı tarafından taslağı hazırlanan icrayla çocuk alma konusunda yeni düzenleme ile artık çocuk tesliminde veya ana – babanın çocukla kişisel ilişki kurulması kararlarında İcra dairelerinin görevlerine son verilecek. Bundan sonra çocuğunu görmek isteyen ebeveynler, psikolog, pedagog  ya da alanlarında uzmanlar nezaretinde bu işlemleri yerine getirecekler.

Taslak halinde bulunan bu düzenleme, yeni yasama döneminin başlamasıyla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi önüne gelerek, son şeklini alacak ve yasalaşacak.

2- Şimdiki Uygulama Nasıl?

İcrayla çocuk alma mevcut uygulamasına göre, çocuğu olan çiftlerin boşanma davaları sonucunda, mahkemeler tarafından kişisel ilişki kurulmasına dair verilen kararların uygulanmasına, taraflardan birinin karşı çıkması durumunda, bu konudaki mahkeme kararları kamu gücü kullanılarak yerine getiriliyor ve bu konudaki görevde İcra Dairelerine düşüyor.

Mahkeme kararına karşın çocuğu kendisine gösterilmeyen taraf ise, İcra yoluyla bu hakkı kullanabilmesi için her başvurusunda başta harç olmak üzere, uzman, yolluk, araç gideri gibi masrafları ödemek zorunda kalıyor.

3- Yeni Uygulama Nasıl Olacak?

Mağdur odaklı bir adalet anlayışı kapsamında çalışmalarını yürüten Adalet Bakanlığı tarafından şekillendirilen yeni taslağa göre, çocuğunu göremeyen ebeveynlerin bu masrafları, yeni düzenleme ile bundan sonra Adalet Bakanlığı bütçesi tarafından karşılanacak ve sanki bir eşya gibi icrayla çocuk alma işleminin söz konusu olmasının önüne geçilecek.

Yeni uygulamada, çocuk teslimi ve kişisel ilişki kurulması görevlerini Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri üstlenerek yürütecekler. Bu kapsamda çocuk teslim ve çocuklar ile kişisel ilişki kurma işlemleri de bundan böyle alanlarında uzman olan pedagog, psikolog, çocuk gelişimci ve sosyal çalışmacı gibi görevliler eşliğinde gerçekleştirilecek.

Yeni yasama döneminin 1 Ekim’de başlamasıyla birlikte, Adalet Bakanlığı tarafından üzerinde çalışılan bu yeni düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine gelmesi  bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!