featured

Monkey B Virüsü Nedir | Monkey B Virüsü Belirtileri Nelerdir | Monkey B Virüs Bulaşıcı mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Monkey B virüsü, tıpkı koronavirüs gibi Çin’in gelen bir haberin ardından dünya gündemine hızlı bir giriş yaptı. BV olarak da bilinen Monkey B virüsün 2021 yılında ilk ölüme neden olmasının ardından Monkey B virüsü nedir, Monkey B virüsü belirtileri nelerdir, BV bulaşıcı mı gibi soruların cevapları merak edilmeye başlandı. İşte, Monkey B virüsü nedir, belirtileri nelerdir ve BV hakkında merak edilen soruların cevapları…

Monkey B Virüsü Çin’de Can Aldı

Yine Çin’den gelen bir haber dünya gündemini değiştirdi. Çin’in Vuhan kentinde çıkan koronavirüs sonrası dünya, pandemi ile mücadele ederken bu defa Pekin’de Monkey B virus nedeniyle yaşanan can kaybı kaygı uyandırdı. Çin’in başkenti Pekin’de veterinerlik yapan 53 yaşındaki bir erkek, Monkey B virus yani BV nedeniyle hayatını kaybetti.

Pekin’de Veteriner Cerrah Nasıl Monkey B Virus Kaptı?

YouTube video
Pekin’de veteriner cerrahlık yapan 53 yaşındaki erkeğin, 2021 yılının Mart ayının başında ölen iki maymunu incelediği bilgisine ulaşıldı. Bu maymunları inceledikten sonra ise Monkey B virus kaptığı öğrenildi. Öncelikle bulantı ve kusma gibi basit semptomlar yaşadığı bilinen veteriner cerrah giderek ağırlaşmaya başladı.

Monkey B Virüsü Nedir?

Monkey B virüsü nedir sorusunun cevabı ilk ölümün gerçekleşmesiyle birlikte merak konusu oldu. Monkey B virus aslında bir B virüsü ve simplexvirus enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Söz konusu B virus yapı olarak HSV-1 benzeridir ve bu sebeple kanda herhangi bir nörotropik virüse rastlanmamaktadır. Monkey B virüsüne neden olan B virüsü, insanlarda ciddi sorunlara neden olan en eskidünya maymun herpes simpleks virüsü olarak bilinmektedir.

BV Virus Bulaşıcı mı?

Çin’de yaşanan ilk ölüm nedeniyle monkey b virüsü nedir, bulaşıcı mı, BV’den nasıl korunulur gibi soruların yanıtları araştırılmaya başlanmıştır. BV virüs bulaşıcıdır ancak yaygın yayılımı değildir. Özellikle veteriner ve hayvan bakıcılığı yapanların, makaklarla ilgilenenlerin dikkatli olması gereklidir. Çünkü B virüsü taşıyan yani B virus pozitif olan hayvanlarla çalışanların koruyucu ekipman kullanması gereklidir. Monkey b virus bulaşının önüne geçmek için hayvanlar tarafından çizilmeye, ısırılmaya karşı dikkatli olunmalıdır.

Monkey B Virus İnsandan İnsana Bulaşır mı?

Monkey B virüsü nedir, insandan insana bulaşır mı sorusunun da cevabı merak konusu… Çin’de BV virüsü nedeniyle hayatını kaybeden veterinerin yakınlarından toplanan örnekler sonucunda negatif bilgisine ulaşıldı. Yani, BV virüsü kapan veterinerden yakınlarına virüs bulaşmadığı biliniyor. Ancak bu konuda henüz bir netlik yok. Bilinen en kesin şey; bu virüsün hayvanlardan yani maymunlardan insana geçtiği. Bu sebeple özellikle veterinerler, laborantlar ve hayvan bakıcıları dikkatli olmalı.

Monkey B Virus Belirtileri Nelerdir?

Monkey B virüsü belirtileri yaşanan ölümle birlikte gündem konusu oldu. Edinilen bilgilere göre Pekin’de Monkey B virus nedeniyle hayatını kaybeden veteriner ilk olarak kusma ve mide bulantısı şikâyetleri gösterdi. Bu şikayetlerinden yaklaşık bir ay sonra ise yüksek ateş eşlik etti ve bazı nörolojik semptomlar da yaşandı.

2020 Yılına Kadar Dünyada Toplamda 21 Kişi BV Virüsü Nedeniyle Hayatını Kaybetmişti

İlk olarak 1932 senesinden tanımlanan Monkey B virus, çeşitli yıllarda söz konusu olmuş, gündeme gelmişti. 2021 yılına kadar da dünyada toplamda 21 kişi bu virüs sebebiyle hayatını kaybetmişti. Ayrıca Monkey B virüsü toplamda 50 kişide tespit edilmişti. Monkey B virüsü belirtileri arasında en yaygın görülen ise; beyin iltihabı.

Monkey B Virüsü Tanısı ve Erken Tanının Önemi

Hayati tehlikenin önlenmesinde ve beyin hasarının önüne geçilmesinde erken tanı oldukça önemli. Çünkü tedavisi yapılmayan hastalarda hastalık ağır seyretmekte ve ölümle sonuçlanabilmekte. Bu virüsten ölüm oranı ise yaklaşık olarak yüzde 80. Bu sebeple erken tanı ve tedavi hayatidır, enfeksiyonun önüne geçilmesi için gereklidir. Monkey B virüsü tanısı için enfeksiyon söz konusu olduğunda hem kişiden hem de makaktan örnek alınması gerekmektedir. Hastalığın tanımlanabilmesi için de kan tahlili, plazma, burun sürüntüsü ve omurilik sıvısı örnekleri toplanıyor.

Monkey B Virus Tedavisi

Vaka ölüm oranı yüzde 80 olan Monkey B virüsü tedavisi var ancak bu noktada erken tanı önem taşıyor. Eğer erken tanı söz konusuysa ilaç tedavisi ile hastalığın ilerlemesine engel olunabileceği biliniyor. Kalıcı hasarların ve kalıcı nörolojik bozuklukları en önemli yolu; erken tanı ve erken tedavi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!